فراخوان هفتمین برنامه انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران منتشر شد

تهران- ایرنا- فراخوان هفتمین برنامه انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران، از سوی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منتشر شد.

 به گزارش روز سه شنبه گروه فرهنگی ایرنا، ستاد هماهنگی شهرها و روستای دوستدار کتاب معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فراخوان  هفتمین دوره انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران را اعلام کرد. این رویداد فرهنگی، از سوی دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی  و ستاد شهرها و روستاهای دوستدار کتاب معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مشارکت دستگاه‌ها و نهادهای مختلفی اعم از معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران، سازمان فرهنگی سازمان ملل متحد یونسکو، سازمان شهرداری­ها و دهیاری­های کشور، اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، موسسه خانه کتاب وادبیات ایران، ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور، انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و نهادهای دیگر برگزار می‌شود.

طـرح انتخـاب و معرفـی پایتخـت کتـاب ایـران بـرای نخسـتین بـار در ۱۳۹۳ از سـوی  معاونـت امـور فرهنگـی وزارت فرهنـگ و ارشـاد اسلامی در سراسـر ایـران بـرای ترویج کتاب‌خوانی برگـزار شـد و از آن سـال بـه بعد بـه خاطر اسـتقبال خوبی کـه از این طرح شـد و همچنیـن برآوردهـای مثبت کارشناسـان از آن، به‌صورت سـالانه برگزار می‌شود.

در شش دوره برگزاری این برنامه به ترتیب شهرهای اهواز (۱۳۹۴)، نیشابور (۱۳۹۵)، بوشهر (۱۳۹۶)، کاشان (۱۳۹۷) و یزد (۱۳۹۸) و شیراز (۱۳۹۹) توانسته‌­اند عنوان پایتخت کتاب ایران را کسب کنند.

ایـن برنامه، طرحی ملی و بومی اسـت و بر اسـاس اقتضائات کشـومان برنامه‌ریزی و اجراشـده اسـت و در هرسـال یـک شـهر به‌عنوان پایتخـت کتـاب از بیـن شـهرهای نامـزد انتخـاب و معرفـی می‌­شود. ایـن انتخـاب اگرچه بـا محوریـت کتاب انجـام می‌شود، امـا برنامه‌ای اسـت کـه در آن مشارکت‌جویی، تمرکززدایـی، توجـه به‌نظام برنامه‌ریزی و تدویـن برنامه‌های بلندمدت فرهنگـی نیز در سـطوح محلی تمرین می‌شود. برنامه‌های هر شهر در زمینه ترویج کتاب‌خوانی که با همکاری دستگاه‌ها و نهادهای دولتی و غیردولتی تدوین و با امضای شهردار و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه می‌شود، قابلیت شرکت در طرح پایتخت کتاب ایران را دارد.

با توجه به شرایط به وجودآمده در اثر همه‌گیری ویروس کرونا (کووید ۱۹)، ضروری است که هم برنامه‌ریزی تازه‌ای برای ترویج کتابخوانی با استفاده از امکانات فضای مجازی در شهرها برنامه‌ریزی و اجرا شود و هم در فرایند اجرایی اعم از اجرا و ارزیابی برنامه‌ها و فعالیت‌ها تغییراتی به وجود آید. با همین رویکرد مجازی و شرایط موجود برای حفظ سلامتی شهروندان کشور، بخش ویژه‌ای نیز به برنامه اضافه شده است که می‌تواند در بهره‌گیری و الگوگیری شهرها و و ترویج کتابخوانی تاثیرگذار باشد. در این دوره این‌گونه فعالیت‌ها و برنامه‌ها نیز در فضای مجازی اهمین پیدا می‌کند.

نحوه شرکت

شهرهای متقاضی شرکت در این برنامه  باید مدارک لازم را تا پایان وقت اداری روز دوشنبه ۳۱ خرداد ماه ۱۴۰۰از دو روش زیر به دبیرخانه ستاد هماهنگی شهرها و روستاهای دوستدار کتاب ارسال کنند:

از طریق پست به دبیرخانه مرکزی انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران به نشانی: تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان فجر (جم سابق)، شماره۷، ساختمان فجر، طبقه۵، کد پستی ۱۵۸۹۷۴۳۱۱۱ ارسال کنند.

و تکمیل فرم شرکت در هفتمین برنامه انتخاب و معرفی پایتخت کتاب ایران در سایت شبکه ترویج کتابخوانی ایران

پایتخت کتاب ایران در یک نگاه

به گزارش ایرنا، پایتخت کتاب، عنوانی فرهنگی است که از سال ۲۰۰۱ توسط یونسکو پایه‌گذاری شد و به شهرهای مختلفی در دنیا تعلق گرفت، پایتخت کتاب شهری است که با طرح‌های ویژه خود، شهروندان را به همکاری در زمینه کتاب و کتاب‌خوانی دعوت می‌کند و کارهای مربوط به طرح‌ها با همکاری دولت‌ها اما توسط علاقه‌مندان انجام می‌شود.

عنوان پایتخت کتاب برای یک شهر، مسئولیتی است که در قبال ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی پذیرفته می‌شود و شهری که برگزیده می‌شود، یک سال برای انجام مأموریت خود فرصت دارد.

انتخاب پایتخت کتاب ایران نیز از سال ۱۳۹۳ آغاز شده است، با اعلام فراخوان شبکه ترویج کتاب‌خوانی که زیر نظر معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جای دارد و با همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی، هر سال شهرهایی که داوطلب دریافت این عنوان هستند، برنامه‌های خود را ارائه می‌دهند و داوران با انتخاب بهترین طرح‌های ارائه‌شده، پایتخت کتاب را برمی‌گزینند.

پایتخت کتاب برنامه خود را با همکاری همه نهادهای فرهنگی، نظیر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، کتابخانه ملی مرکز استان، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، شهرداری‌ها و... پیش می‌برد و هر شهر با توجه به قابلیت‌هایی که دارد، برنامه‌های گوناگونی را اجرا خواهد کرد.

پایتخت کتاب از میان شهرهای کشور که در فراخوان شرکت کرده‌اند، برگزیده می‌شود، شهری که بهترین برنامه‌های گذشته و بهترین برنامه‌های پیش‌بینی‌شده برای دو سال آینده را داشته باشد. پایتخت کتاب باید زیرساخت‌های مناسب و برنامه‌های ترویجی برای کتاب و کتاب‌خوانی را در برنامه داشته باشد و بتواند در جهت پیشبرد آن‌ها تلاش کند.

تاکنون اهواز، نیشابور، بوشهر، کاشان، یزد و شیراز از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹، پایتخت های کتاب ایران بوده‌اند. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha