به گزارش دوشنبه ایرنا، براساس قانون کنگره آمریکا در ماه گذشته که اندکی قبل از مراسم تحلیف آمریکا تصویب شد شرکت هایی که در حمایت از خط لوله روسیه در دریای بالتیک همکاری می کنند با تحریم آمریکا مواجه خواهند شد که شامل شرکت های بیمه ای نیز می شود. این قانون از وزارت خارجه آمریکا می خواهد به کنگره درباره شرکت هایی که در نقض چنین تحریمی فعالیت می کنند گزارش دهد.
تارنمای ان بی سی نیوز درگزارشی در این زمینه نوشت: دولت آمریکا گفته این مساله را بررسی خواهد کرد. به نوشته این رسانه آمریکایی، در صورتی که دولت آمریکا بخواهد اجرای تحریم ها را بنا بر خواسته آلمان به تعویق بیندازد باید معافیت هایی را اعمال کند که احتمالا با واکنش شدید کنگره مواجه خواهد شد.
خط لوله نورد استریم۲- یا خط انتقال گاز از روسیه به آلمان منبع دائمی تنش بین واشنگتن و برلین طی چند سال گذشته بوده است و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان چنین استدلال می کند که این یک مساله کاملا تجاری است که نباید آن را به مسائل ژئوپلتیکی یا نگرانی های حقوق بشری در رابطه با روسیه ربط داد.
این پروژه انتقال گاز طبیعی روسیه به آلمان را دو برابر خواهد کرد و صنعت آلمان را با انرژی ارزان تری تامین خواهد کرد به ویژه که برلین تلاش می کند منابع تامین انرژی خود از زغال سنگ و انرژی هسته ای را به منابع تجدیدشدنی تغییر دهد.
اما مخالفان ساخت این خط لوله از جمله قانونگذاران کنگره از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه و دولت های اروپای مرکزی و شرقی می گویند این خط لوله باعث وابستگی اروپا به انرژی روسیه خواهد شد به ویژه در شرایطی که به ادعای آنها ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه مخالفانش در داخل را سرکوب و موضعی تهاجمی در سیاست خارجی اش اتخاذ کرده است.
نگرانی کاخ سفید به دنبال آن بروز کرده که برخی گزارش ها نشان می دهند که برخی شرکت ها عملیات احداث لوله ها را ظاهرا در نقض تحریم های اولیه آمریکا آغاز کرده اند. مسئولان پروژه نورد استریم ۲ اوایل ماه جاری اعلام کرده اند که کار پروژه را با فعالیت شناور موسوم به «فورتونا» در آب های دانمارک آغاز کرده اند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مصاحبه با ان بی سی نیوز گفته که این وزارتخانه فعالیت این شرکت را تحت نظر دارد و درباره اجرای تحریم ها درباره آن تصمیم گیری خواهد کرد.
بایدن: نورد استریم «توافقی بد» برای اروپا
«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا این پروژه را توافقی بد برای اروپا توصیف کرده است و در کپیتال هیل (کنگره) تحریم نورد استریم ۲ مورد حمایت قوی هر دو حزب اصلی آمریکا است. مشاوران کنگره گفته اند قانونگذاران آمریکایی به دقت هرگونه نشانه تاخیر در تصمیم دولت بایدن را تحت نظر دارند.
روز جمعه دو نفر از اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از کاخ سفید خواستند فورا گزارش مورد نظر براساس مصوبه تحریم ها را به کنگره ارائه دهد. جیمز ریش و جین شاهین دو تن از سناتورهای آمریکا در نامه ای به بایدن نوشتند: روابط آمریکا و آلمان شالوده ائتلاف ترانس آتلانیک (اروپا-آمریکا) را تشکیل می دهد اما اجازه تکمیل پروژه نورد استریم ۲ مسیر سازنده ای درجهت چنین مشارکت و همکاری نیست.
این دو سناتور دموکرات و جمهوریخواه افزودند: مخالفت با این خط لوله از دولت باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا تاکنون سیاست آمریکا بوده است و چنین سیاستی همچنان مورد حمایت قوی هر دو حزب آمریکا است.
کاخ سفید اعلام کرد در تازه ترین تماس تلفنی بایدن و مرکل اشاره به پروژه نشده است و مقام های ارشد دو کشور درباره روسیه بر سر مسائل دیگری صحبت کرده اند و بایدن «تمایل خود را برای احیای دوباره ائتلاف ترانس آتلانتیک از جمله از طریق اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ابراز کرده است.»
دو هفته پیش نیز یک مقام آمریکایی به نشریه هاندلزبلات آلمان گفت: آلمانی ها باید یک بسته راه حل را روی میز بگذارند. در غیر این صورت ما نمی توانیم موضوع نورد استریم ۲ را از سرراه برداریم. به گفته وی ایده ایالات متحده آمریکا این است که آسیب های ژئوپلیتیکی ناشی از انجام این پروژه را به حداقل برساند.
بر این اساس واشنگتن می خواهد مانع رشد وابستگی اروپا به منابع انرژی روسیه و جدا شدن اوکراین از زیرساخت های گاز اروپا شود. به نوشته هاندلزبلات پیشنهادی مورد توجه آمریکا است که در آن سازوکاری برای متوقف کردن فعالیت این خط لوله در صورت لزوم پیش بینی شود به گونه ای که اگر مسکو بخواهد اوکراین را تحت فشار قرار دهد و ارسال گاز آن را متوقف کند، این امر باعث قطع شدن گاز از طریق خط لوله نورد استریم۲ خواهد شد. ایالات متحده همچنین خواستار توافق نامه ای جدید است که ارسال گاز طبیعی روسیه از طریق سیستم خط لوله اوکراین را تنظیم می کند.
پیشنهاد دیگر این است که آلمان باید به اوکراین کمک کند تا زیرساخت های گاز خود را برای انتقال هیدروژن گسترش دهد. تاکنون دولت آلمان تمایلی به ارائه پیشنهادهای خاص نداشته است. در محافل دولتی گفته می شود که در سال های اخیر مواضع آلمان در قبال دولتمردان آمریکا تغییر کرده و بنابراین زمینه مذاکره محدود است.
آمریکا نخست در دسامبر سال ۲۰۱۹ این پروژه را تحریم کرد و تاکنون برخی از شرکت های غربی از این پروژه خارج شده اند. نورد استریم ۲ پروژهای مشترک میان شرکت گازپروم روسیه و پنج شرکت اروپایی شامل «انجی» فرانسه، «او. ام. وی» اتریش، «رویال داچ شل» هلند و «یونیپر» و «وینترشل» آلمان است. این خط لوله دوقلوی ۱۲۰۰ کیلومتری قرار است سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز را از روسیه به آلمان منتقل کند.
آسیب پذیری اوکراین با تکمیل پروژه نورد استریم۲
مخالفان پروژه می گویند نورد استریم منابع مالی اوکراین را تضعیف و این کشور را در مقابل فشار مسکو آسیب پذیر خواهد کرد. اوکراین با توجه به هزینه ای که از روسیه دریافت می کرد حجم بالایی از درامد ناشی از انتقال گاز از خاک خود را با اجرایی شدن این پروژه از دست خواهد داد.
شرکت دولتی نفت وگاز اوکراین نسبت به اعمال تحریم ها در دولت بایدن ابراز خوشبینی کرده است. با این حال فرانک والتر اشتاین مایر رئیس جمهوری آلمان از این پروژه به عنوان یکی از موارد معدود باقی مانده در ایجاد «پل های ارتباطی» بین اروپا و روسیه دفاع کرده است.
همچنین «نیلز آنن» از مقامات وزارت خارجه آلمان در خصوص نزدیک شدن به ایالات متحده ابراز امیدواری کرده و گفته است: ما قبلا با دولتی در واشنگتن مواجه بودیم که علاقه ای به دستیابی به توافق نداشت. با این حال اگر تمایلی برای مذاکره وجود داشته باشد، این یک فرصت سیاسی است و باید از آن استفاده کنیم.
در همین رابطه اواخر آذر ماه نیز یک سیاستمدار عضو حزب حاکم آلمان گفت این کشور قادر به متوقف کردن پروژه خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا نبوده و باید آن را به پایان برساند. «فردریش مرتس» سیاستمدار ۶۴ ساله حزب دموکرات مسیحی آلمان توقف خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا را ناممکن خواند و گفت: معتقدم که باید این پروژه را به پایان برسانیم. وی در پاسخ به انتقادها از این پروژه به خاطر مسمومیت «الکسی ناوالنی» سیاستمدار مخالف روس، گفت: اتحادیه اروپا و روسیه می توانند در مورد نحوه برخورد با این مسئله با یکدیگر توافق کنند. اما نمی توان به راحتی از این طرح چشم پوشی کرد.
خبرگزاری رویترز در این زمینه گزارش داد: شرکت گاز روسیه موسوم به گازپروم تلاش می کند این پروژه ۱۱ میلیارد دلاری را هر چه سریع تر و تا قبل از اجرای تحریم های بیشتر آمریکا تکمیل کند. تا کنون بیش از ۹۰ درصد از این پروژه کامل شده اما اقدامات بیشتری در اب های عمیق دریای بالتیک در سواحل دانمارک نیاز دارد که دو بمب منفجر نشده از دوران جنگ جهانی در بستر دریا وجود دارد.
از نورد استریم۲ به عنوان «جنجالیترین» خط لوله جهان نام برده میشود. آلمان قصد دارد با تکمیل این پروژه از وابستگی خود به ذغال سنگ و انرژی هستهای بکاهد. دولت ترامپ برای توجیه فشارها بر این پروژه تلاش کرده بود به این ماجرا ابعاد ژئوپلتیک دهد. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا به عنوان مخالف سرسخت این پروژه استدلال کرده بود که آلمان و به تبع آن دیگر کشورهای اروپایی ممکن است به گاز روسیه وابسته شوند. اما طرفداران این طرح ضمن رد این ادعا هدف آمریکا را فروش منابع گازی خود به اروپا ارزیابی می کنند.
نظر شما