به گزارش ایرنا، سردردهای عجیب، ضعف و بی حالی شدید، سرفه، بی اشتهایی و خیلی از علائم دیگر، هر چند شبیه سرماخوردگی بود اما آنقدر آزار دهنده بود که گاهی فکر می کردم اگر امشب بخوابم فردا دیگر بیدار نخواهم شد.
روزهای سختی که هیچ وقت حاضر به تجربه دوباره آن نیستم، با اینکه خیلی تلاش می کردم تا مبتلا نشوم اما کرونا بالاخره به سراغ من هم آمد و تک تک ثانیههای ۱۴ روز قرنطینه برایم به اندازه سالها طول کشید، روزهایی که تنها به این فکر میکردم کاش هیچ وقت بی دقتی نمیکردم ، چون مبتلا نشدن به کرونا آسانتر بود.
هرچه بود گذشت و حالا نگرانی من برای پدر و مادرم است که هم پیر هستند و هم بیماری زمینهای دارند، دغدغه ای که خیلی از افراد این روزها دارند و چشم به راه هستند تا واکسیناسیون علیه کووید۱۹ عمومی شود.
یک سال قبل
یک سال قبل که کرونا مهمان ناخوانده کشورمان شد، مسوولان می گفتند دستیابی به واکسن کرونا شاید یک سال و حتی بیشتر زمان ببرد چون ویروس ناشناخته و پیچیده است و نمی توان با قطعیت زمان مهار آن پیشبینی کرد.
کرونا که آمد با خود خیل شایعات را هم به همراه داشت، از همان اوایل برخی آن را دست ساخته بشر دانستند، عده ای از سیاسی بودن آن حرف زدند و برخی دیگر گفتند که آخرالزمان رسیده است، ویروسی که هیچکس نمی خواهد شاهد یک سالگیش باشد.
در آستانه یک سالگی، بیماری کووید ۱۹، ویروس کرونا آن روهای دیگر خودش را نشان داد و قصد دارد با تابعیت کشورهای مختلف، به همه دیار سر بزند و فعلا از انگلیسی و آفریقایی بودن خوشش آمده است.
ویروس همه گیر کرونای جدید چالش های بسیاری را برانگیخته است و دانشمندان به شدت سعی در غلبه بر موانع پیش رو برای از بین بردن یا غیر فعال کردن این ویروس داشته و دارند و برای همین جستجو و پژوهش برای پیدا کردن راه درمانی و یا واکسن مؤثر در برابر ویروس کرونای جدید ادامه داشته و آزمایش های بسیاری در این رابطه در نقاط مختلف جهان انجام گرفت تا اینکه انواعی از آن مراحل آزمایشی را پشت سر گذاشت.
رفته رفته که عمر ویروس بیشتر شد عمر شایعات کوتاه شد تا اینکه واکسن و بعد هم انواع انگلیسی و آفریقایی آن خود را نشان دادند تا باز هم بازار شایعات قوت بگیرد که واکسن کرونا چنین است و چنان است و طب سنتی به مواجهه تمام قد با این واکسن برخیزد.
و اما بعد از آن دستیابی برخی کشورها به فناوری تولید واکسن کرونا و ورود به فاز انسانی آن با تأییدیه سازمانهای غذا و دارو در کشورهای مختلف، باعث شد نگرانیهایی درباره برخی عوارض تزریق واکسن کرونا ایجاد شود و مطالبی درباره پیامدها و عوارض تزریق واکسن کرونا شکل گیرد. در حالی که دنیا امیدوار است با واکسیناسیون همگانی، انسانها بتوانند به زندگی عادی و روزمره بازگردند، هراس از انجام واکسیناسیون در میان برخی افراد جامعه به مشکل تازهای تبدیل شده است.
در گیر و دار مطالبه خرید واکسن خارجی، بالاخره واکسن روسی خریداری و وارد کشور شد و تب خرید واکسن که فروکش کرد این بار شایعات عوارض آن بالا گرفت ولی هیچکدام از دریافت کنندگان واکسن به غیر از عوارض خفیفی که با دریافت هر واکسنی معمول است، عارضه دیگری نداشتند.
این واکسن برای ایجاد مصونیت علیه ویروس کرونا و واکسنی نو ترکیب با استفاده از "وکتور آدنو ویروس انسانی۲۶" برای واکسن نوبت اول و "آدنوویروس انسانی ۵" برای واکسن نوبت دوم تولید شده است.
بر اساس نظر متخصصان اثربخشی این واکسن علیه ابتلا به بیماری ۹۱.۶ درصد است، هر چند ممکن است اثربخشی آن در سالمندان یا افراد با ضعف ایمنی کمتر باشد.
عوارض خفیف
روزی که واکسن کرونا برای نخستین بار در کردستان در بیمارستان توحید سنندج تزریق شد، اولین دریافت کنندگان آن فوق متخصصان ریه بودند تا نشان بدهند که به این واکسن اعتماد دارند و همان روز با اطمینان در صف دریافت واکسن ایستادند و تزریق هم کردند.
مسوول بخش آی سی یو بیمارستان توحید نیز از اولینها بود، همان روز تزریق از اثر بخشی ۹۱ درصدی این واکسن سخن گفت و افزود: اگر این واکسن ایمنی لازم را داشته باشد می توان به قطع زنجیره کرونا حداقل در بین کادر درمان امیدوار بود.
ناصر حسنی تاکید کرد: میزان ابتلای کمتر کادر درمان به کرونا، کیفیت خدمات درمانی را بیشتر خواهد کرد.
مسوول آی سی یو بیمارستان توحید سنندج گفت: بیشتر کادر درمان شاغل در بخش مراقبتهای ویژه این بیمارستان، به کرونا مبتلا شدند و امیدواریم که این واکسن سرآغازی برای تغییر و کاهش سیر بیماری در کشورمان باشد.
بعد از حدود ۱۰ روز دوباره به سراغ دکتر حسنی رفتم و از عوارض واکسن پرسیدم، گفت: برای چند ساعت عوارض خفیفی مانند سردرد و ضعف عمومی داشتم اما بعد از ۲۴ ساعت حالم خوب بود.
وی تاکید کرد: آماده است که دُز دوم واکسن را ( ۲۱ روز بعد از تزریق دز اول) دریافت کند.
دکتر حسنی در بخش آی سی یو بیمارستان توحید سنندج همچنان مشغول ارائه خدمت به بیماران مبتلا به کروناست.
پرستار بالین بخش آی سی یو بیمارستان توحید سنندج نیز یکی از دریافت کنندگان واکسن کرونا بود که بعد از تزریق واکسن و بروز علائم پشیمان بود که چرا واکسن را تزریق کرده است.
سنور حاجی میرزایی علائمش شدیدتر بود، سردرد شدید، تهوع، بی اشتهایی، بدن درد و ضعف می رفت که او را زمین گیر کند.
او که ۱۱ ماه از بیماران مبتلا به کرونا پرستاری کرده بود و در این مدت مبتلا نشده بود، حالا فکر می کرد که با دست خودش کرونا را وارد بدنش کرده است ولی این عوارض تنها پنج ساعت به طول انجامید و بعد از آن انگار آبی بر همه دردهای آتشین بدنش ریخته اند.
این پرستار که ۱۰ سال سابقه خدمت به بیماران در کسوت پرستاری را دارد ، حالا خوشحال است که واکسن را تزریق کرده و بی صبرانه منتظر تزریق دُز دوم واکسن است.
۳۸ نفر با علائم خفیف
۱۸۴ نفر از کارکنان بخش آی سیو در بیمارستانهای کردستان واکسن کرونا دریافت و تزریق کردند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره وضعیت عمومی این افراد گفت: از این تعداد ۳۸ نفر علائم خفیفی داشتند که حداکثر ۲۴ ساعت طول کشید.
فرزین رضاعی با اشاره به اینکه ۶۷۰ نفر در کل استان در بخشهای آی سی یو فعالیت دارند، افزود: قرار است در هفته جاری حدود سه برابر محموله قبلی (محموله اول برای ۱۸۰ نفر بود) وارد استان شود.
رضاعی گفت: به تدریج در هفته های آینده محموله های دیگری وارد استان خواهد شد و همه تمهیدات لازم برای زنجیره صف انجام شده تا این کار به سرعت انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه واکسیناسیون فرآیندی طولانی دارد و متوقف کردن چرخه انتقال نیازمند زمان زیادی است، گفت: شروع واکسیناسیون جای امیدواری و خوشحالی دارد ولی به معنای رفع خطر بیماری نیست و باید رعایت دستورالعملهای بهداشتی و استفاده از ماسک باید همچنان ادامه داشته باشد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان، استفاده از ظرفیت رسانه ای و سمنها را برای فضاسازی لازم در زمینه واکسیناسیون عمومی را خواستار شد.
مراقبتها نادیده گرفته نشود
هرچند این واکسن امید برای رسیدن به پایان کرونا را زنده کرد ولی هنوز آغاز راه است تا همه به ایمنی کامل در برابر این بیماری برسند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره عوارض واکسن اظهار داشت: هر واکسنی عوارض خاص خود را دارد و تحریک سیستم ایمنی واکنش بدن برای ایمنی زایی را در پی دارد و آنچه که در دریافت کنندگان واکسن مشاهده شد، یک فرایند و واکنش طبیعی است.
ابراهیم قادری گفت: طرح واکسیناسیون علیه بیماری کووید ۱۹ کمک بزرگی برای کنترل بیماری است ولی تا زمانی که درصد بالایی از مردم واکسیناسیون نشوند، حفظ و رعایت پروتکلها الزامی است.
وی تاکید کرد: برنامه اعلام شده این است که تا آخر پاییز آینده همه مردم واکسن شوند اما به نظر می رسد که به این سرعت امکان انجام نباشد و لذا جمعیتهای لازم و ضروری در ابتدا علیه بیماری ایمن می شوند
وی اضافه کرد: واکسیناسیون بعد از کارکنان بخش های مراقبت ویژه به تدریج برای سایر گروههای آسیبپذیر بعد افراد بالای ۶۵ سال و بیماران زمینه ای و سپس گروههای هدف دیگر گسترش می یابد تا به پوشش بالای ۷۰ درصد در کشور برسیم.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: هدف ما این است که تا ایجاد ایمنی مناسب از طریق واکسیناسیون، شرایط و وضعیت خوبی را در آن به سر می بریم تداوم داده و از موجهای بزرگ بیماری پیشگیری کنیم.
پایبندی به دستورالعملهای بهداشتی
اگرچه واکسن کرونا، توانست دریچه های تازه ای از امید را به روی مردم دنیا باز کند ولی هنوز تا دستیابی به ایمنی جمعی در برابر این بیماری، زمان نیاز است.
همانگونه که سال گذشته در اوایل شیوع این بیماری برای دستیابی به واکسن زمانی حداقل یک ساله اعلام شد، حالا اعلام می شود که برای ایمنی جمعی هم زمانی حداقل یک ساله نیاز است.
در این فرصت و تا رسیدن به ایمنی با واکسن، باید همچنان از ماسک استفاده کنیم و به دستورالعملهای بهداشتی پایبند باشیم.
این روزها عروسی ها از سر گرفته شده و مهمانی ها به راه است، یادمان باشد که هنوز کرونا در صدر مجلس ها جا دارد و هر جایی سرک میکشد تا قربانیان بیشتری را گرفتار خود کند.
داریم به استقبال نوروز ۱۴۰۰ میرویم و بازارها شلوغ شده است، کاری نکینم که این عید آخرین عید خود و یا عزیزانمان باشد.
کم کم به نوبت دوم تزریق کرونا در استان نزدیک می شویم و از سویی موج چهارم این بیماری این بار قویتر ما را تهدید می کند، خیلیها آرزو دارند که این واکسن که مُمد حیات است را دریافت کنند و واکسن کرونا دوباره مصداق این عبارت از گلستان سعدی شیرازی است:
"هر نفسی که فرو میرود ممد حیات ست و چون برمی آید مفرح ذات".
نظر شما