به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، اختلاف ها در فتح با عذرخواهی «ناصر القدوة»، از اعضای برجسته این جنبش از حضور در کمیته مرکزی فتح ظهور و بروز یافت و بسیاری آن را پیام مخالفت و چالشطلبی مسیر مورد نظر «محمود عباس» (ابومازن) در روند آشتی داخلی فتح و پرونده انتخابات قلمداد میکنند.
در همین پیوند، پایگاه خبری «میدل ایست نیوز» نوشت که حاضر نشدن ناصر القدوة در کمیته مرکزی فتح پس آن روی داد که اطلاعات به بیرون درز کرده حاکی از آن است که وی خواهان پیوستن به ائتلاف تحت رهبری «مروان البرغوثی»، از اعضای برجسته و دربندِ فتح برای تشکیل فهرستی مستقل به منظور رقابت در انتخابات قانونگذاری است که فرماندهان نظامی دوران «یاسرعرفات» در آن حضور دارند؛ افرادی که با روی کار آمدن ابومازن مورد بیمهری قرار گرفتند و به حاشیه رانده شدند.
یک منبع آگاه از اعضای ارشد فتح در همین راستا به تارنمای «عربی بوست» گفت که القدوة پیش از نشست کمیته مرکزی، تماسهایی از طرف رهبران مهم فتح برای تهیه فهرستی مستقل به ریاست خویش به منظور حضور در انتخابات قانونگذاری دریافت کرده است که در این فهرست «نبیل عمرو»، «قدورة فارس»، «حاتم عبدالقادر»، «حسام خضر» و دیگر رهبران پیشین این جنبش حضور دارند که در دوران ابومازن کنار گذاشته شدند.
منبع یاد شده افزود که این فهرست در تلاش برای تشکیل جبههای است تا مانع از سیطره ابومازن بر نهادهای سیاسی نظیر مجلس قانونگذاری، شورای ملی و مرکزی و کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش شود.
وی اظهار کرد که این فهرست در ادامه با پیوستن مروان البرغوثی به عنوان نامزد انتخابات ریاستی به فعالیت خود ادامه خواهد داد که البته حضور البرغوثی مشروط به این است که ابومازن به شروطی که وی در نشست اخیر خود با «حسین الشیخ» داشته، پاسخ ندهد، از جمله این شروط، انتخاب فهرستی ۲۰ نفره با انتخاب البرغوثی برای حضور در انتخابات قانونگذاری و دادن حق وتو به وی برای پذیرش یا رد نامزدهای کمیته مرکزی به عنوان نامزدهای جنبش فتح در انتخابات است.
تاکید بر وجود اختلافات در فتح
با اینکه بیانیه کمیته مرکزی فتح هیچ اشارهای به مساله اختلافات داخلی نکرده و از نشست گروههای فلسطینی در قاهره ابراز رضایت کامل کرده است و نسبت به حرف و حدیثها درباره دیدار حسین الشیخ با البرغوثی سکوت پیشه کرده، اما «جبریل الرجوب»، دبیرکل کمیته مرکزی فتح در گفتوگو با تلویزیون فلسطین به آشکاری به مساله مخالفتهای اعضای کمیته مرکزی با روند آشتی و انتخابات اشاره کرد.
«عبدالله عبدالله»، معاون رئیس روابط بینالملل فتح در تایید سخنان الرجوب در گفتوگو با عربی بوست تصریح کرد: برخی از اعضای کمیته مرکزی در نشست اخیر به موضوع بازگشت تشکیلات خودگردان به نوار غزه پیش از برگزاری انتخابات پرداختند اما کمیته نام برده در پایان به این دیدگاه رسید که موضوع مذکور منجر به نابودی تلاشهای عربی و بینالمللی برای آشتی فلسطینی می شود لذا بر تداوم رویکرد شراکتی با دیگر گروهها از جمله حماس و برگزاری انتخابات به عنوان برونرفت از وضعیت کنونی تاکید شد.
عبدالله گفت که اختلافات داخلی فتح موضوع جدیدی نیست بلکه نشانگر وزنه این گروه در میان افکار عمومی و اهمیت آن در ساختار سیاسی فلسطین است.
تحریمها و تهدیدها
عبدالله در ادامه تاکید کرد که در میان اعضای فتح اجماعی وجود دارد مبنی بر اینکه همگان باید به تصمیم های صادره از کمیته مرکزی پایبند باشند و هر گونه خروج از این اجماع به معنای دست شستن از فتح است که مورد بازخواست قضایی قرار خواهد گرفت زیرا زیر پا گذاشتن مصوبات کمیته مرکزی منجر به تشتت آرا میشود که به سود منافع جنبش نیست.
چنددستگیهای در فتح
چنددستگیهای موجود در جنبش فتح یکی از خصیصههای بارز انتخابات آتی است؛ جنبش فتح اکنون به سه جریان تقسیم شده است؛ جریان نخست به رهبری محمود عباس و جریان دوم به رهبری ناصر القدوة، نبیل عمرو و جریان فرماندهان دوران یاسر عرفات و جریان اصلاحی سوم به رهبری «محمد دحلان». در این میان مروان البرغوثی هنوز تصمیم قطعی خود را برای پیوستن به یکی از این جریانها اتخاذ نکرده است.
سناریو تعویق انتخابات
یکی از اهداف محمود عباس در دعوت به برگزاری انتخابات به مساله انتقال آرام یکی از رهبران کمیته مرکزی از جمله «جبریل الرجوب» به ریاست تشکیلات است به ویژه که وی وعدههایی از حماس برای عدم رقابت در انتخابات ریاستی دریافت کرده است، همچنین کسب اکثریت آرا در شورای قانونگذاری به فتح برتری خودکاری در نهادهای سازمان آزادیبخش می دهد اما بروز اختلافات به شکل کنونی، محمود عباس را در برابر گزینههای دشواری از جمله تعویق انتخابات تا زمان سامان دادن به وضعیت داخلی فتح قرار می دهد.
در همین راستا، «خالد صادق»، سردبیر روزنامه استقلال به عربی بوست گفت: دنبالکنندگان اختلافات داخلی فتح می دانند که گزینههای مطرح پیش روی ابومازن بسیار محدود و پزهزینه است، تن دادن به شروط مخالفانی نظیر البرغوثی، القدوة و دحلان به معنای تغییرهای بنیادی در برنامههایی است که برای مرحله پس از ابومازن آماده شده است و تنها به پایین آمدن ابومازن از کرسی ریاست تشکیلات محدود نخواهد شد بلکه احتمال دارد بقای فتح به عنوان قدرت مرکزی و تاثیرگذار در شورای قانونگذاری و سازمان آزادیبخش را هم تحت الشعاع قرار دهد.
وی اظهار کرد: از جمله سناریوهای قوی کنونی، صدور فرمانی از سوی ابومازن برای تعویق انتخابات یا لغو موقتی آن تا زمان سر و سامان دادن به وضعیت داخلی فتح یا برگزاری کنفرانس هشتم فتح برای نشان دادن اهمیت و وحدت این گروه و سپس برگزاری انتخابات است تا از هر گونه وضعیت پیشبینی نشده در انتخابات آتی که میتواند منجر به شکست فتح در آن شود، جلوگیری شود.
هشدار حماس مبنی بر اخلال صهیونیست ها در برگزاری انتخابات
از سوی دیگر، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) هشدار داد که رژیم صهیونیستی با تهدید برگزار کنندگان و رای دهندگان دنبال ایجاد اخلال در انتخابات عمومی فلسطین است.
حماس اعلام کرد که با وجود این شرایط با فهرستی از نامزدها در غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس در انتخابات آینده فلسطین شرکت خواهد کرد.
«صلاح البردویل»، عضو دفتر سیاسی جنبش حماس در این باره گفت که «اشغالگران صهیونیست می کوشند در انتخابات آینده فلسطین اخلال ایجاد کنند و برای همین برگزارکنندگان، رایدهندگان و نامزدها را تهدید می کنند.
البردویل در گفت و گو با پایگاه خبری «العربی الجدید» که به مواضع قطر در منطقه نزدیک است ، گفت که اقدام رژیم صهیونیستی در بازداشت روزانه رهبران و فعالان و طرفداران حماس در کرانه باختری با هدف کوشش برای اعمال فشار بر این گروه و محروم کردن آن از کنشگری سیاسی به علت ترس از تکرار تجربه سال ۲۰۰۶ میلادی است که حماس بیشتر کرسیهای شورای قانونگذار فلسطین را کسب کرد.
عضو بلندپایه حماس تأکید کرد که حماس و مقاومت فلسطین می توانند با توجه به انتخابات آینده بر اشغالگران اسرائیلی فشار وارد کنند.
در همین راستا، نظامیان صهیونیست در کارزاری روزانه اقدام به دستگیری، تهدید، ارعاب و احضار فعالان و رهبران جنبش حماس در کرانه باختری زده اند.
محافل مختلف می گویند که هدف از این اقدام ها جلوگیری از شرکت این رهبران در انتخابات قانونگذاری آینده فلسطین است.
«یحیی السنوار»، از رهبران حماس در نوار غزه پیشتر رژیم صهیونیستی را از هرگونه مداخله در انتخابات ماه مه آینده یا مانعتراشی در مسیر برگزاری آن برحذار داشته بود.
وی با هشدار به سران رژیم صهیونیستی گفت که من به آنها اعلام می کنم جنبش حماس اجازه دخالت در روند انتخابات را به اشغالگران نمی دهد.
از سوی دیگر، البردویل یادآور شد که جنبش حماس از حق نامزدی خود در باریکه غزه، کرانه باختری و بیتالمقدس کوتاه نخواهد آمد و همه مردم فلسطین حق دارند از همه جا در انتخابات آینده نامزد شوند.ا
این عضو رهبری حماس با تاکید بر اینکه رژیم صهیونیستی نمی خواهد انتخابات فلسطین برگزار شود، گفت که اشغالگران اسرائیلی نمی خواهند انتخابات فلسطین برگزار شود و می خواهند فلسطینی ها بدون مشروعیت و نماینده باشند.
بر اساس فرمان ریاستی رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، انتخابات مجلس قانونگذاری در روز ۲۲ ماه مه (یکم خرداد) و انتخابات ریاست جمهوری در ۳۱ ژوئیه (۹ مرداد) برگزار خواهد شد و چنانچه انتخابات مجلس قانونگذاری به مرحله دوم کشیده نشود، انتخابات مجلس ملی در ۳۱ آگوست (۹ شهریور) برگزار خواهد شد.
پس از ۱۵ سال، این نخستین بار است که تشکیلات خودگردان فلسطین حکمی برای برگزاری انتخابات مجلس قانونگذاری، ریاست جمهوری و مجلس ملی صادر میکند که مورد استقبال جنبش «حماس» نیز قرار گرفت.
نظر شما