به گزارش ایرنا، شیوع ویروس کرونا از اسفندماه سال گذشته باعث آسیب به گروههای مختلف شد که در این میان بازاریان و اصناف با چالشها و مشکلاتی بهخصوص در حوزه اقتصادی روبهرو شدند.
در اسفندماه سال گذشته در آستانه نوروز ۱۳۹۹، براساس مصوبه ستادهای ملی و استانی مقابله با ویروس کرونا، فعالیت اصناف و بازاریان با محدودیتها و ممنوعیتهای جدی مواجه شد.
از سوی دیگر با شیوع موجهای مختلف ویروس کرونا در کشور و بهدنبال آن استانهایی مانند چهارمحال و بختیاری در چند مرحله دستور به اعمال محدودیتها و ممنوعیتهای جدید مصوب و در این زمینه سه مرحله فعالیت گروههای۲، سه و چهار فعال در بازار ممنوع شد که در این مدت برخی از بازاریان حتی نتوانستند اجارهبهای مغازهها، هزینههای ناشی از مصرف حاملهای انرژی و سایر هزینههای مرتبط با محل کسب را پرداخت کنند.
اکنون با توجه به نزدیک شدن نوروز ۱۴۰۰ و اعلام هشدارهایی از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر احتمال شیوع موج چهارم ویروس کرونا در ایران، اصناف بیم آن را دارند که دوباره با تعطیلی بازار مواجه شوند.
از سوی دیگر، تلاشها و زمزمههایی برای برگزاری نمایشگاههای نوروزی و بهاره به گوش میرسد، که برخی از بازاریان علاوه بر کاهش فروش شب عید در بازار امسال بهعلت شرایط اقتصادی، در صورت شیوع موج چهارم ویروس کرونا، نه تنها محدودیتها و ممنوعیتهای جدیدی برای بازار اعمال میشود، بلکه فعالان صنفی با مشکلاتی بیش از پیش مواجه خواهند شد.
برپایی و برگزاری نمایشگاههای عرضه کالا در روزهای شیوع ویروس کرونا در استان موافقان و مخالفانی را دارد که بررسی این دیدگاهها نشان میدهد برای برپایی این نمایشگاه ضرورت جمع بندی آن نیازمند کار کارشناسی است.
وضعیت کرونا در چهارمحال و بختیاری چگونه است؟
رییس دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری گفت: شیوع ویروس کرونا طی ماههای گذشته روند کاهشی داشت اما این روند طی چند هفته اخیر متوقف و در وضعیت ناپایداری قرار گرفته است به طوریکه احتمال آغاز روند افزایشی این ویروس در استان وجود دارد.
مجید شیرانی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به افزایش شیوع کرونا در برخی استانهای کشور به ویژه یکی از استان همجوار، این نگرانی در خصوص افزایش شیوع کرونا در استان وجود دارد از این رو باید همچنان در اجرای پروتکلهای بهداشتی اهتمام ویژهای به کار گرفت.
رییس دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری همچنین شناسایی چند مورد بیمار مبتلا به ویروس جهشیافته کرونا در کشور را نگرانکننده دانست و گفت: تاکنون موردی از ابتلا به ویروس جهشیافته در استان شناسایی نشده هر چند امکان تشخیص این ویروس در آزمایشگاههای استان وجود ندارد و چنانچه مورد مشکوکی شناسایی شود باید برای تشخیص به تهران ارسال شود.
شیرانی با تاکید بر پرهیز از برگزاری تجمعات و دورهمیها به ویژه در فضاهای سرپوشیده و بسته، خاطرنشان کرد: عادیانگاری ویروس کرونا میتواند مهمترین عامل در افزایش شیوع کرونا باشد از این رو علاوهبر خودداری از برگزاری دورهمیها باید از سفرهای برون استانی به ویژه به استان خوزستان نیز به جد پرهیز شود.
دیدگاه علوم پزشکی برای برپایی نمایشگاهها
رییس دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری گفت: برپایی نمایشگاههای تخصصی در شرایط وضعیت زرد شیوع کرونا مانعی ندارد اما بازدید عموم مردم از این نمایشگاهها ممنوع است.
شیرانی افزود: بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا برپایی نمایشگاههای تخصصی در مناطق زرد رنگ شیوع کرونا بلامانع است و این نمایشگاهها مشروط به رعایت شرایطی مجاز به برگزاری هستند.
وی ادامه داد: به تازگی درخواست برگزاری نمایشگاه تخصصی مبلمان در استان مطرح شد که این درخواست در ستاد استانی مقابله با کرونا بررسی و با طرح چند شرط نسبت به برگزاری آن موافقت شد.
شیرانی تصریح کرد: بر اساس این تصمیم مقرر شد تا عوامل برگزاری نمایشگاه ساعات بازدید را محدود و تا ساعت ۱۸ اعلام کنند و علاوهبر آن مراقبت شود تا از حضور عموم مردم در نمایشگاه خودداری و نمایشگاه با ۳۰ درصد ظرفیت فعال شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: چنانچه هریک از این موارد از سوی عوامل برگزارکننده نقض شود دانشگاه علوم پزشکی نسبت به آن اعلام شکایت میکند.
اتاق اصناف موافق برگزاری نمایشگاه نیست
رییس اتاق اصناف چهارمحال و بختیاری گفت: این اتاق با برگزاری نمایشگاه موافق نبوده است و همچنان هم موافق نیست.
نجف کریمی در گفت و گو با خبرناگر ایرنا تاکید کرد: با توجه به اینکه اتحادیههای اتاق اصناف چهارمحال و بختیاری از سهامداران مجموعه نمایشگاههای بینالمللی شهرکرد هستند اما در نشستهای مختلف نظر خود را در مخالفت با برگزاری هرگونه نمایشگاه اعلام کردهاند.
وی افزود: اتاق اصناف چهارمحال و بختیاری بهتازگی در ستاد استانی مقابله با ویروس کرونا مخالفت خود را برای برگزاری نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون اعلام کرد.
رییس اتاق اصناف چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: در یک سال اخیر با شیوع ویروس کرونا متاسفانه بازاریان و اصناف با مشکلات فراوانی روبهرو شدند و بسیاری آنان از پرداخت کرایههای مغازه و منزل و حتی پاس کردن چکهای خود عاجز شدهاند.
کریمی گفت: هر چند در این مدت بسیاری از مالکان بخشی از اجارهبهای املاک خود را بخشیدند اما این موضوع نمیتواند خسارتهای جدی بازاریان و اصناف را جبران کند.
مخالف برگزاری نمایشگاه هستیم
نایبرییس مجامع امور صنفی شهرستان شهرکرد نیز گفت: با برگزاری هرگونه نمایشگاه عرضه محصولات مخالف هستیم.
اسدالله چراغیان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: با توجه به ضرر و زیان وارد شده به کسبه در مدت شیوع ویروس کرونا، برگزاری نمایشگاههای عرضه محصولات باعث افزایش خسارت به مغازهداران میشود و در این شرایط کسبه انتظار فروش در روزهای شلوغ سال مانند بازار شب عید را دارند تا بتوانند بخشی از چکهای خود را پاس و یا بدهیهایشان را پرداخت کنند.
چراغیان تصریح کرد: براساس مصوبه اخیر ستاد استانی مقابله با ویروس کرونا در چهارمحال و بختیاری قرار شد نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون در شهرکرد برگزار شود که مجامع امور صنفی علاوه بر میل باطنی، اما به این مصوبه و قانون احترام میگذارد، اما مجامع امور صنفی نسبت به برگزاری نمایشگاههای دیگر در مرکز استان مخالف خواهد بود.
وی اظهار داشت: با توجه به نزدیک شدن به نوروز، کسبهای که توان برگزاری حراج و عرضه محصولات خود با تخفیف را دارند، میتوانند برای دریافت مجوز به مجامع امور صنفی مراجعه کنند.
برگزاری نمایشگاه باعث رکود در بازار میشود
یکی از تولیدکنندگان لباس زنانه در مرکز چهارمحال و بختیاری نیز گفت: برگزاری نمایشگاههای عرضه کالا، بازار را با رکود مواجه میکند و تولیدکنندگان کالاهای مختلف آمادگی دارند همانند نمایشگاهها، محصولات خود را با تخفیف به مشتریان عرضه کنند.
شهره روزرو در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: فعالان اصناف، بازار و بهویژه تولیدکنندگان در طول سال منتظر بازار فروش شب عید هستند اما برگزاری نمایشگاههای عرضه کالا باعث میشود تا فعالان این عرضه نتوانند در حوزه کاری خود توجیه اقتصادی داشته باشند.
روزرو تصریح کرد: این در حالی است که تولیدکنندگان مالیات، بیمه، حقوق نیروی انسانی، هزینه حاملهای انرژی، اجارهبهای مکان، استهلاک و فرسودگی تجهیزات و بسیاری هزینههای قانونی دیگر را میپردازند اما شرکتکنندگان در نمایشگاههای عرضه کالا، تنها مبلغ اندکی بابت حق ورود به نمایشگاه پرداخت میکنند.
وی یادآور شد: اصناف، بازار و بهویژه تولیدکنندگان استان همانند فعالان این حوزه در سایر نقاط کشور، سال گذشته بهعلت شیوع ویروس کرونا بازار شب عید را از دست دادند.
روزرو با اشاره به گرانی مواد اولیه در یک سال اخیر اظهار داشت: در یک سال اخیر فعالان این حوزه بازار فروش خوبی نداشتهاند و مناسب نیست در این شرایط سخت اقتصادی، حتی به برگزاری نمایشگاههای عرضه کالا فکر شود.
اعتراض اصناف برای برگزاری نمایشگاههای تخصصی مرجع قانونی ندارد
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: اعتراض اصناف در خصوص برگزاری نمایشگاههای تخصصی در استان قابل قبول نیست و هیچکس نمیتواند برای پیش بردن امور خود، دیگران را از فعالیت در هر حوزهای محروم کند.
محمد مسعودی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: برگزاری نمایشگاههای تخصصی براساس تقویم نمایشگاهی مصوب استانداریها و سازمان توسعه تجارت ایران است و بر همین اساس قرار بود نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون در چهارمحال و بختیاری آذرماه سالجاری برگزار شود.
وی یادآور شد: این نمایشگاه تخصصی بهعلت تجمع تعدادی از اصناف فعال در این رشته مقابل استانداری و با لحاظ کردن شرایط بازار برگزار نشد.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: البته ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا با برگزاری نمایشگاههای تخصصی در شهرهای کشور بهجز مناطق قرمز موافقت کرد اما در استان از تصمیم مسوولان برای برگزار نشدن نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون در شهرکرد تمکین کردیم.
وی گفت: در صورت برگزار نشدن یک نمایشگاه تخصصی براساس تقویم نمایشگاهی استانها، برگزاری دوباره آن یک فرایند چهار ماهه دارد و باید مجوز از سوی انجمن نمایشگاههای کشور صادر شود.
مسعودی تصریح کرد: در همین راستا برای برگزاری نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون در چهارمحال و بختیاری از ۲۷ بهمنماه تا یکم اسفندماه رایزنی شد اما استانهای آذربایجان غربی و کهگیلویه و بویراحمد زودتر مجوز ستادهای استانی مقابله با ویروس کرونا را دریافت و نسبت به برگزاری این نمایشگاه اقدام کرده بودند.
وی یادآور شد: انجمن نمایشگاههای کشور در نهایت با برگزاری نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون در استان از چهارم تا هشتم اسفندماه جاری موافقت کرد.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: این موضوع بلافاصله از طریق ستاد استانی مقابله با ویروس کرونا در استان مطرح شد و قرار شد این نمایشگاه از چهارم تا هشتم ماهجاری بدون حضور غرفهداران از استانهای البرز، زنجان، قزوین و خوزستان برگزار شود.
وی گفت: با توجه به ظرفیت برگزاری نمایشگاه تخصصی مبلمان و دکوراسیون در استان با حضور ۲۰۰ غرفهدار اما بهعلت لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی و تلاش برای حفظ جان هموطنان و همشهریان هماکنون ۶۶ غرفهدار در این نمایشگاه حضور پیدا کردهاند و از این تعداد ۶۰ غرفهدار از استان تهران و ۶ تولیدکننده از خود استان حضور دارند.
وی افزود: بقیه فضای نمایشگاه بینالمللی شهرکرد خالی گذاشته شده تا بتوان پروتکلهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی را بهخوبی رعایت کرد.
مدیرعامل شرکت نمایشگاههای بینالمللی چهارمحال و بختیاری به نگرانی برخی بازاریان نسبت به برگزاری نمایشگاههای عرضه کالا اشاره و تصریح کرد: هر کدام از کسبه، اصناف، بازاریان و تولیدکنندگان این استان برای حضور در این نمایشگاهها از ۵۰ درصد تخفیف هزینهها برخوردار میشوند.
مسعودی یادآور شد: این در حالی است که براساس تقویم نمایشگاهی کشور، حضور تولیدکنندگان بومی در نمایشگاههای استانی ۱۰ درصد مشخص شده است.
نمایشگاههای بهاره و فروش نوروزی، امسال در چهارمحال و بختیاری برگزار نمیشود
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری نیز گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا نمایشگاههای بهاره و فروش نوروز در استان برگزار نخواهد شد و فقط براساس مصوبه ستاد استانی مقابله با ویروس کرونا، نمایشگاه تخصصی مبلمان به مدت پنج روز با رعایت تمامی پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی در شهرکرد برگزار میشود.
جهانبخش مرادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: در صورت تقاضای کسبه برای فروش فوقالعاده و کالاهای تخفیفدار همزمان با نوروز، مجوز لازم صادر خواهد شد و البته امیدواریم ویروس کرونا شیوع دوباره پیدا نکند و بازار با تعطیلی جدید مواجه نشود.
وی یادآور شد: با توجه به نزدیک شدن به فرارسیدن نوروز، کالاهای اساسی مورد نیاز مردم مانند روغن خوراکی، برنج، قند، شکر، میوه و مرغ منجمد بهموقع وارد بازار میشود.
به گزارش ایرنا، هماکنون افزونبر ۴۴ هزار واحد صنفی در استان زیرمجموعه ۹ اتاق اصناف و ۱۶۶ اتحادیه خدماترسانی و فعالیت میکند.
از مجموع واحدهای صنفی فعال در چهارمحال و بختیاری ۸ هزار و ۲۰۰ واحد تولیدی، ۷ هزار و ۲۰۰ واحد خدمات فنی، ۲۳ هزار و ۷۰۰ واحد توزیعی و ۴ هزار و ۹۰۰ واحد خدماتی مشغول به فعالیت هستند.
چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان با جمعیتی افزونبر ۹۷۹ هزار نفر است.
نظر شما