دریافت و تمدید مجوز فعالیت بومگردی منوط به گذراندن دوره آموزشی است

تهران- ایرنا- نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور با بیان اینکه تمدید مجوز فعالیت بومگردی‌ها منوط بر گذراندن دوره آموزشی ویژه مدیران این واحدهای اقامتی است، گفت: نخستین دوره کارگاه‌های آموزش آنلاین این دوره ها از ۲۰ اسفندماه ۱۳۹۹ آغاز می‌شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، همزمان با آغاز بکار چهاردهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی تهران آیین دوره های آموزشی مدیران اقامتگاه‌های بوم‌گردی کشور با حضور ولی تیموری معاون گردشگری کشور، شماری از مدیران کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، اعضای جامعه حرفه‌ای اقامتگاه های بومگردی کشور و صاحبان برخی از اقامتگاهای بوم‌گردی و فعالان این حوزه رونمایی شد.

اکبر رضوانیان نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور معتقد است که نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی تهران اگر چه بازدیدکننده عمومی و مردمی ندارد، اما باعث شد خانواده بزرگ گردشگری بعد از یکسال دور هم جمع شوند؛ او این رویداد و گردهمایی را فرصت و ظرفیتی عنوان کرد که فعالان صنعت گردشگری به جای گله گذاری و اعتراض به همه سختی ها و مشکلات دوران کرونا و رکود، تجارب و عجایب کم نظیر همه گیری ویروس و چالش های فعالیت خود در این سال سخت را با یکدیگر تبادل و برای عبور از این شرایط و برنامه های بعد از بحران، رایزنی کنند.

گذراندن دوره آموزشی برای مدیران  بومگردی الزامی است/ ۲۰اسفند ۹۹، نخستین دوره

 رضوانیان در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره دوره های آموزشی ویژه مدیران اقامتگاه های بومگردی، گفت: همه تاسیسات گردشگری یک دوره آموزشی دارند و موضوع آموزش تخصصی و توانمندسازی مدیران اقامتگاه های بومگردی حلقه مفقوده و خلاءی بود که از مدت ها قبل میان متخصصان این حوزه، شناسایی شده بود؛ البته شیوع کرونا هم بیشتر باعث تاخیر در جمع آوری منابع آموزشی و تدوین طرح آموزشی تخصصی شد، و چون امکان برگزاری دوره به صورت حضوری هم فراهم نیست و اینکه الزام اجرای آن بسیار محسوس است، بر روی شیوه های برگزاری غیرحضوری و آنلاین کار کردیم.

نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور توضیح داد: در حال حاضر اولویت ها و رئوس آموزشی شناسایی و تدوین شده است، تفاهم نامه آن با دفتر مطالعات و آموزش گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم اوایل اسفند امضا شد و قرار است این دوره ها در قالب کارگاه های آموزشی مختلف و به صورت مجازی برگزار شود.

رضوانیان با بیان اینکه کارگاه های آموزشی آنلاین مدیران اقامتگاه های بومگردی در پنج دوره برنامه ریزی شده است، افزود: اولین دوره این کارگاه های آموزشی از ۲۰ اسفند ۹۹ آغاز می شود، اما مدیرانی که در نخستنین دوره نمی توانند شرکت کنند در دوره بعد در ۲۰ فروردین ۱۴۰۰ می توانند ثبت نام کرده و این دوره را بگذرانند، به همین ترتیب در صورتی که ظرفیت تکمیل شد و افراد امکان حضور نداشتند، می توانند اول، ۱۰ و ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ در دوره‌های بعدی کارگاه ثبت نام کنند.

وی گفت: دوره چهارم و پنجم کارگاه آموزشی به ترتیب در دهم و بیستم اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد و در نهایت همه افرادی که مجوز فعالیت بومگردی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دریافت کرده اند، باید این دوره های الزامی آموزشی را بگذرانند، زیرا تمدید مجوز فعالیت آنها منوط به دریافت گواهینامه گذراندن این دوره ها شده است.

دوره آموزشی مدیریت بومگردی آنلاین برگزار می شود

رضوانیان تصریح کرد: منابع دروس عمومی و تخصصی و ساعت های درسی دوره های آموزشی تاسیسات گردشگری را که معمولا حدود ۴۰۰ ساعت درسی است، دفتر مطالعه آموزشی وزارت میراث فرهنگی تعیین می کند که بنا به نوع و ماهیت تاسیسات دروس تخصصی متناسب با آن در نظر گرفته می شود، دوره آموزشی اقامتگاه های بومگردی مطابق با مفهوم، هویت و چیستی آنها کارشناسی و طراحی شده و تفاهم نامه آن میان جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور به عنوان یک تشکل قانونی و بخش متولی در وزارتخانه امضاء و اجرای این دوره ها که در حاضر به دلیل کرونا مجازی و آنلاین است به این تشکل واگذار شده است.

وی اظهار داشت: دوره های آموزشی ویژه مدیران بومگردی ها توسط سامانه ای که معاونت گردشگری وزارتخانه طراحی کرده و در اختیار جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور قرار داده می شود بارگذاری و اجرا می شود، و کارگاه آموزشی برای مدیران اقامتگاه هایی که در آن دوره ثبت نام کرده اند مطابق با جدول زمان بندی، موضوع درسی و مدرس مربوطه، اجرا می شود.

نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور بیان کرد: این دوره آموزشی ۱۰۴ ساعت درسی است که حدود ۲۰ تا ۲۵ روز طول خواهد کشید که در پنج دوره تکرار می شود؛ تلاش کردیم برای افزایش کیفی این دوره ها از مدرسان و متخصصان و اساتید برگزیده در صنعت گردشگری و بخش بومگردی و اساتید برجسته در حوزه های مربوط با بومگردی بهره بگیریم.

فعال صنعت گردشگری با بیان اینکه دوره ها و کارگاه های آموزشی بومگردی به صورت تخصصی و حرفه ای طراحی شده است، گفت: در  این کارگاه ها، مواد درسی و آموزشی ویژه با عنوان ایمنی، رعایت اصول بهداشتی و مقابله با بحران های ویروسی توسط اساتید و مدرسان و کارشناسان وزارت بهداشت و درمان تدریس می شود، یا در کارگاه آموزشی معماری در بومگردی ها مدرس و متخصص معماری که هویت بومی آشنایی دارد دروس را آموزش می دهد و همچنین متخصص و مدرس در خوراک و نوشیدنی فرهنگی و محلی، درباره پذیرایی و خوراک در بومگردی ها را تدریس می کند.

رویکرد به بومگردی باید کیفیت گرا باشد نه کمیت گرا

رضوانیان با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۲هزار اقامتگاه بومگردی در کشور مجوز فعالیت گرفته اند، گفت: در یک بازه زمانی فعالیت بومگردی ها به صورت کمی پیش رفت، و تعداد این اقامتگاه ها به سرعت افزایش پیدا کرد، به عنوان تشکل تخصصی این حوزه نقدهای خود را در این زمینه به وزارتخانه اعلام کردیم، زیرا موضوع فعالیت های بومگردی صرفا تاسیسات اقتصادی یا تجاری نیست، بلکه هویتی و فرهنگی است و رویکرد توسعه ای به آن باید کیفیت گرا باشد نه کمیت گرا، عددی  و آماری.

وی افزود: در یک بازه زمانی موضوع اشتغال، مهاجرت روستاییان، استقبال گردشگران خارجی برای اقامت در بومگردی ها باعث توسعه کمی و بدون توجه به کیفیت و رعایت حفظ هویت فرهنگی این تاسیسات شد، و صرفا افزایش تعداد مورد توجه قرار گرفت، اکنون بر اساس ضرورت کیفیت گرایی، آموزش و توانمندسازی مدیران این واحدهای اقامتی را برنامه ریزی کردیم که می تواند نقش غربال گری داشته باشد، البته پیش بینی هم می کنیم در کوتاه مدت مدیرانی که در بومگردی ها، اهلیت و صلاحیت و تخصص ندارند در این دوره ها شرکت نخواهد کرد و به گونه طبیعی، مجوز فعالیت آن تمدید نخواهد شد .

دریافت گواهینامه آموزش، پیش شرط الزامی صدور مجوز فعالیت بومگردی 

رضوانیان گفت: شرط الزام آور این است که اقامتگاه بومگردی از این به بعد بدون گذراندن دوره و دریافت گواهینامه آموزشی، مجوز فعالیت دریافت نخواهند کرد. تا پیش از این افراد صرفا با معرفی یک خانه قدیمی و بدون داشتن تخصص مدیریتی، فقط بر اساس شرایط فنی بنا، مجوز فعالیت می گرفتند، اما اکنون قبل از معرفی مکان گذراندن دوره آموزشی الزامی شده است و توانمندی و تخصص افراد برای مدیریت این واحدهای اقامتی، ارزیابی و سنجش می شود.

 اقامتگاه های بومگردی تنها تاسیساتی هستند که هویت معنایی «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» به عنوان سه واژه اختصاصی وزارتخانه متولی را در ذات خود دارند، در این واحدها یک بنا احیا می شود، گردشگرپذیر هستند و الزام دارند که شاخه ای از صنایع دستی را در خود پرورش دهند، اقامتگاه بومگردی صرفا خوابگاه نیستند، بلکه گردشگران، یک خاطره و تجربه جدید را در زندگی خود ثبت می کند به صورتی که در اقامتگاه دیگری در یک منطقه دیگر، این خاطره و تجربه کاملا متفاوت و تکرارناپذیر است.

رضوانیان با اشاره به رعایت ضرورت ضوابط و الگوهای مصوب برای تاسیس و مدیریت یک اقامتگاه بومگردی، خاطرنشان کرد: رعایت همین ضوابط می طبد که افراد خاص و علاقه مند با توانمندی، دانش و تخصص های لازم در فضاهای خاص در این حوزه فعالیت کنند.

نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور افزایش بعد نظارتی بر مدیریت واحدهای بومگردی را از برنامه های آتی این تشکل عنوان کرد و گفت: پس از برگزاری دوره های آموزشی برنامه ارزیابی از اقامتگاه بومگردی را اجرا می کنیم، ارزیابان اقامتگاه های بومگردی با ارزیابان سایر تاسیسات گردشگری تفاوت دارند، آنها باید تجربه مدیریت یک واحد بومگردی را هم داشته باشند، در این ارزیابی ها که با همکاری معاونت گردشگری وزارتخانه انجام می شود، امیدواریم شاهد باشیم این واحدها بتوانند هویت خود را حفظ کنند.

بستر سفر هوشمند و ایمن در بوم گردی ها مهیا است

رضوانیان با بیان اینکه کرونا بیشترین آسیب را به صنعت گردشگری زده است، گفت: اگر می توانستیم هماهنگ تر و با برنامه تر عمل کنیم و بیشتر بر روی سفر مسئولانه تمرکز کنیم، شاید شرایط صنعت گردشگری بهتر از وضعیت کنونی بود؛ جان همه مردم و گردشگران برای همه فعالان گردشگری ارزشمند است، همه فعالان این صنعت، نسبت به سلامت و حفاظت جان مردم و گردشگران به عنوان سرمایه و ارکان اصلی این حوزه، احساس مسئولیت می کنند.

بیکاری و ورشکستگی همکاران صنعت گردشگری بسیار سخت است، اما با توجه به شرایط همه این آسیب ها و ضررها را تحمل کردیم، با هر جانی که از شهروندان و مردم از دست می رود همه فعالان گردشگری مانند دیگر اقشار جامعه غمگین می شوند؛ آسیب های اقتصادی ناشی از کرونا را به جان خریداریم، اما معتقدیم « واژه مطلقا سفر نکنید» را می توان ترمیم  و به «هوشمندانه و مسئولانه و ایمن سفر کنید» تبدیل کرد.

نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور گفت: به دلیل ساختار و زیرساخت فرهنگی، بستر و ظرفیت سفر هوشمند و ایمن و مسئولانه در بوم گردی ها مهیا است، در شیوه نامه های بهداشتی کرونا، فاصله گذاری اجتماعی، تعداد کمتر افراد، فضای باز، تهویه و گردش هوا، تاکید شده است که در ساختار یک خانه محلی در یک روستا و شهر و بافت تاریخی فراهم است. در یک اقامتگاه بومگردی امکان سفر خانوادگی با تعداد محدود و پذیرایی در فضای باز کاملا وجود دارد.

وی تصریح کرد: در دوران کرونا ظرفیت بومگردی ها برای سفر ایمن و مسئولانه فراهم است، اما همه فعالان عرصه گردشگری به شیوه نامه ها و تدابیر ستاد ملی مقابله با کرونا تمکین کردند تا از شرایط سخت و بحران عبور کنیم.

چشم انداز و آینده بومگردی در پساکرونا امیدوارکننده و روشن است

رضوانیان با بیان اینکه اکنون رویکردها و دیدگاه های تصمیم سازان و تصمیم گیران درباره مدل های سفر در نوروز ۱۴۰۰ آرام آرام در حال بهم نزدیک شدن است، افزود: اقامتگاه های بوم گردی جزو کسب و کارهای کوچک محسوب می شوند و در راستای توسعه پایدار فعالیت می کنند و مشکلات اقتصادی و اشتغال جوامع محلی را عموما در روستاها حل می کنند، اما در دروان همه گیری آسیب فراوانی دیدند.

وی افزود: بسیاری از بومگردی ها در دوران کرونا تعطیل شدند و بسیاری از این واحدها که مدیریت خانواده محور دارند به دنبال فعالیت دیگری رفتند و بازگشت آنها به این عرصه و دوباره پا گرفتن آنها یا غیر ممکن و یا زمان بر است، اما ما همچنان امیدواریم و آینده این صنعت و رونق بومگردی ها را در پساکرونا روشن می بینیم.

اگر تاسیسات گردشگری که بر آنها نظارت کامل می شود و استانداردهای بهداشتی را مراعات می کنند از پذیرش گردشگر محروم شود، واحد و تاسیساتی بدون مجوز، غیر استاندارد و بدون نظارت جایگزین می شود.نایب رییس جامعه حرفه ای اقامتگاه های بومگردی کشور گفت: همه اجزا صنعت گردشگری از همان ابتدا مصوبات ستاد ملی کرونا تا تعطیلی کامل سفر رعایت کردند، تعطیلی های گردشگری را کامل و مطلق انجام دادند، تا کنون یک نمونه گرفتاری به کرونا در تاسیسات گردشگری گزارش نشده است، باید توجه داشت اگر تاسیسات گردشگری که بر آنها نظارت کامل می شود و استانداردهای بهداشتی را مراعات می کنند از پذیرش گردشگر محروم شوند، واحد و تاسیساتی بدون مجوز، غیر استاندارد و بدون نظارت جایگزین می شوند.

رضوانیان درباره دوگانه احیای گردشگری و حفاظت از جان و سلامت مردم گفت: نمایش ترافیک و شلوغی در جاده ها نباید به معنای مقصر بودن گردشگر و صنعت گردشگری در شیوع همه گیری القاء شود، آنچه که در جاده های شلوغ دیده می شود مسافر است، این عبارت با تعریف «گردشگر» متفاوت است.

وی با تاکید بر ضرورت نهادینه کردن و تداوم گفتمان همکاری، مشارکت، تعامل و نقد و ارائه راه کار در روابط صنفی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی گفت: همواره تلاش کردیم مشکلات صنعت گردشگری را صنفی و از کانال های قانونی خود و مراجع مرتبط در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کنیم و مسائل را در خانواده گردشگری مطرح و حل و فصل کنیم.

رضوانیان گفت: فعالان گردشگری، صاحبان کسب و کار و راهنمایان گردشگری، مدیران واحدهای اقامتی و پذیرایی در این یکسال سخت کرونایی با شکیبایی و نجابت همه مشکلات اقتصادی را به جان خریدند و همواره مسائل صنفی را به مسئولان بیان و پیگیری کردند و امیدواریم شرایط برای سفر هوشمند و ایمن به زودی فراهم شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha