عربی 21: سفر مقام عراقی در چارچوب کاهش تنش‌ بین تهران و واشنگتن بود

تهران - ایرنا - شبکه خبری «عربی 21» در گزارشی نوشت که سفر دیروز (شنبه) وزیر امور خارجه عراق به تهران برای دیدار با مقامات عالی ایران، احتمالا برای میانجی‌گری و کاهش تنش میان ایران و آمریکا در منطقه صورت گرفته است .

به گزارش ایرنا، این شبکه خبری امروز (یکشنبه) در گزارشی افزود که «فواد حسین» وزیر خارجه عراق که به تهران سفر کرده است، دیروز با همتای ایرانی خود «محمد جواد ظریف» و پیش از آن با «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دیدار کرده بود.

وزیر خارجه عراق ۱۵ بهمن ماه نیز برای دیدار با مقامات ایران از جمله رئیس جمهوری و وزیر خارجه این کشور به تهران سفر کرده بود.

عربی 21 نوشت که دومین سفر فواد حسین به ایران پنچ روز پس از سفر او به ریاض و دیدارش با مسئولان سعودی از جمله «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان صورت گرفته است و از همین روی، بسیاری از تحلیلگران سفر دیروز وزیر خارجه عراق به تهران را در چارچوب ترمیم روابط ریاض و تهران و همچنین کاهش تنش بین ایران و آمریکا با وساطت بغداد ارزیابی کردند.

تلاش برای میانجی‌گری

«فاضل البدرانی» تحلیلگر مسایل سیاسی عراق درباره دلایل و زمان سفر ناگهانی فواد حسین به تهران به عربی 21 گفت: چند نشانه در دولت عراق وجود دارد که بیانگر نقش میانجی‌گری بغداد برای کاهش تنش میان تهران و ریاض است که از جمله آن زمان سفر فواد حسین به ایران است که تنها پنج روز پس از دیدارش با مقامات سعودی صورت گرفته است.

البدرانی افزود: سفر فواد حسین به تهران حامل دو پیام است که اولی آن مربوط به ترمیم روابط تهران و ریاض است که البته احتمال بهبودی روابط دو طرف کم است؛ چراکه عراق عرصه جنگ و درگیری است و نه عرصه ایجاد تفاهمات دیپلماتیک.

وی تأکید کرد که این سفر فواد حسین در ادامه سفرهایی است که از دوره دولت قبلی عراق به ریاست «عادل عبدالمهدی» آغاز شده بود.

عبدالمهدی نخست وزیر پیشین عراق در یک گفت‌وگوی تلویزیونی گفته بود که «ایران به برقراری آشتی با عربستان تمایل داشت، اما باید یک فضای منطقه‌ای و بین‌المللی برای چنین موفقیتی باز شود، هیچ کس خواهان جنگ نیست، بلکه همگی خواهان دستیابی به توافقی هستند که در آن همه حضور دارند و نه یک طرف».

پیام آمریکایی

البدرانی در ادامه تحلیل خود به پیام دوم سفر فواد حسین به تهران اشاره کرد و گفت: این یک پیام آمریکا به ایرانی‌ها با توجه به تحولات امنیتی اخیر و حمله به سفارت آمریکا در بغداد یا پایگاه نظامی در اربیل است.

کارشناس عراقی افزود: گفت‌وگوی اخیر رئیس جمهوری آمریکا با نخست وزیر عراق، عمدتا روی موضوع حمله به منافع ایالات متحده متمرکز بود، زیرا دولت «جو بایدن» سعی در کاهش تنش اوضاع و آمادگی خود برای دستیابی به تفاهم با ایرانی‌ها در خصوص پرونده هسته‌ای دارد.

وی تأکید کرد که از اظهارات مقامات آمریکایی اینچنین بر می‌آید که آنها صفحه جدیدی را در سیاست خارجی خود باز خواهند کرد؛ بدین شکل که گروه‌های مسلح موجود در شرق سوریه و غرب عراق، هر زمان که منافع آمریکا را هدف قرار دهند، مورد حمله قرار می‌گیرد که به معنای بازگشت سیاست بایدن به سیاست سلف خود «دونالد ترامپ» است.

«عدنان السراج» تحلیلگر مسایل سیاسی عراق نیز در گفت‌وگو با عربی 21 گفت: عراق در تلاش است تا شرایط را به ویژه بین واشنگتن و تهران آرام کند و خواستار بازگشت آمریکا به برجام است.

السراج افزود: این به نفع عراق است که نوعی آرامش و بازگشت به توافقات وجود داشته باشد، زیرا از فشارهای آمریکا در مورد واردات انرژی، برق و عملیات تبادل ارزی و مالی و همکاری سیاسی و امنیتی با ایران رها خواهد شد.

کارشناس مسایل سیاسی عراق تصریح کرد: اما تنش‌های اخیر و پیام‌های رد و بدل شده میان دو طرف ممکن است روی واقعیت عراق تأثیر بگذارد و آن را به عرصه‌ای برای تسویه حساب تبدیل کند و من معتقدم که با توجه به حساسیت بالای تنش ایران و آمریکا چنین مساله‌ای باید بین دو طرف حل شود.

السراج اضافه کرد: شاید سفر وزیر عراق به منظور آگاهی از مواضع ایران درباره تحولات اخیر در کشورش و جلوگیری از بروز هرگونه تنش در روابط این واشنگتن و تهران صورت گرفته است؛ به ویژه پس از بمباران مرز عراق و سوریه از سوی آمریکا و اینکه گفته می‌شود احتمالا بغداد در این زمینه با آمریکا همکاری داشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha