به گزارش روز سه شنبه ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، فردا (چهارشنبه) سوم مارس برابر با ۱۳ اسفند سالروز مهمترین روز جهانی در مورد حیات وحش است و در سال جاری همگان این روز را با شعار «جنگل ها و معیشت؛ پایداری مردم و سیاره زمین» جشن می گیرند.
مردم بومی و جوامع محلی در صف جلو رابطه همزیستی بین انسان، جنگل، گونه های حیات وحش ساکن جنگل و خدمات اکوسیستم آن هستند. تقریباً ۲۸ درصد از سطح زمین در حال حاضر توسط مردم بومی مدیریت می شود که برخی از سالم ترین جنگل های کره زمین از لحاظ بوم شناختی در آن قرار دارد. این مناطق نه تنها در رفاه اقتصادی و شخصی ، بلکه در هویت فرهنگی آنها نیز مهم است.
جنگل ها، گونه های جنگلی و معیشتی در حال حاضر در تلاقی بحران های متعدد کره زمین قرار گرفته اند، از تغییرات آب و هوا گرفته، تا از دست دادن تنوع زیستی و اثرات بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی بیماری همه گیر کووید ۱۹.
در سوم مارس ۲۰۲۱ ، روز جهانی حیات وحش موضوع معیشت مبتنی بر خدمات جنگل، گرامی داشته می شود و این مناسبت، به دنبال ارتقاء مدل ها و شیوه های مدیریت جنگل و حیات وحش آن است که هم منافع انسان و هم حفاظت طولانی مدت از جنگل ها، گونه های جنگلی ( اعم از جانوران و گیاهان) و اکوسیستم های آنها را تامین کند، همچنین ارزش دانش و راه و روش های سنتی را ترویج می کند که به ایجاد یک رابطه پایدارتر با این سیستم های حیاتی طبیعی کمک کند.
تاریخ پذیرش کنوانسیون سایتیس، روز جهانی حیات وحش بر اساس پیشنهاد ارائه شده در شانزدهمین نشست متعاهدین کنوانسیون منع تجارت جهانی گونه های در معرض خطر انقراض (سایتیس)، در سال ۲۰۱۳ به سازمان ملل متحد، این سازمان طی نشست عمومی خود در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳، روز سوم ماه مارس (۱۳ اسفند) مصادف با تاریخ پذیرش کنوانسیون سایتیس در سال ۱۹۷۳ را به عنوان روز جهانی حیات وحش معرفی کرده است، این روز هم اکنون به عنوان یکی از مهمترین وقایع سالیانه جهانی درخصوص حیات وحش تبدیل شده است.
در اعلامیه صادر شده در پایگاه اطلاعاتی https://www.wildlifeday.org/ گرامیداشت روز جهانی حیات وحش در سال ۲۰۲۱ تحت شعار "جنگل ها و معیشت؛ پایداری مردم و سیاره زمین" (Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet) برگزار می شود، این گرامیداشت راهی است برای تاکید بر نقش اصلی جنگل ها، گونه های جنگلی و خدمات اکوسیستم ها در تأمین معاش صدها میلیون نفر در سراسر جهان، به ویژه جوامع بومی و محلی که ارتباط تاریخی با مناطق جنگلی و مجاور جنگل دارند. این موضوع همسو با اهداف ۱ ، ۱۲، ۱۳ و ۱۵ توسعه پایدار و تعهدات این اهداف در مورد کاهش فقر، تضمین استفاده پایدار از منابع و در خصوص حفاظت از سرزمین های حیاتی است.
نظر شما