به گزارش روز سه شنبه ایرنا از سازمان برنامه و بودجه کشور، پنجمین جلسه شورای عالی آمایش سرزمین و دومین جلسه این شورا در سالجاری به ریاست «محمدباقر نوبخت»، معاون رییسجمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور و رییس شورای مذکور به منظور بررسی متن پیشنهادی سند ملی آمایش سرزمین در محل این سازمان برگزار شد.
در این جلسه «رضا اردکانیان»، وزیر نیرو، «عیسی کلانتری»، معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیطزیست و «علیرضا رزم حسینی»، وزیر صنعت و نمایندگان سایر اعضای شورا حضور داشتند.
محمدباقر نوبخت ضمن تبیین ویژگیهای این سند و توضیحاتی در خصوص فرآیند تهیه و بررسی سند ملی آمایش سرزمین و اسناد آمایش استانها، از مشارکت جِدی دستگاههای اجرایی عضو کمیسیون تخصصی و نیز سازمانهای مدیریت و برنامهریزی استانها که همکاری مجدانه و تعامل موثری در پیشبرد این امور داشتهاند، تشکر و قدردانی کرد و تدوین و تصویب این اسناد را میراثی از سوی دولت یازدهم و دوازدهم برای دولت آینده و نسلهای بعدی توصیف کردند.
وی افزود: با هدف ایجاد اجماع و تحققپذیری این اسناد فرادست و تاثیرگذار بر ترتیبات توسعه سرزمین، یکی از مشارکتیترین فرآیندهای بررسی و اجماعسازی طرحریزی شده به طوری که این اسناد پس از تدوین ابتدا در نشست میان امور بخشی و فرابخشی سازمان برنامه و بودجه کشور و بعد از آن در کمیسیون تخصصی شورایعالی آمایش سرزمین با حضور دستگاههای اجرایی مختلف مورد بررسی دقیق قرار گرفته و بیش از دو هزار و ۴۰۰ نفرساعت زمان طی ۹ ماه برای بررسی و تدقیق آن اختصاص داده شد. در نتیجه این تلاشها این اسناد اکنون آماده ارائه و تصویب نهایی شورایعالی آمایش سرزمین به عنوان بالاترین مرجع نظام راهبری توسعه سرزمین است.
در ادامه این جلسه «امیر امینی»، رییس امور برنامهریزی، نظارت و آمایش سرزمین سازمان برنامه وبودجه کشور گفت: طی یک و نیم سال گذشته بیش از ۵۰ جلسه کمیسیون تخصصی و کارگروههای موضوعی برای بررسی این اسناد برگزار شده و با همت همکاران سازمان برنامه و بودجه، مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری و دستگاههای اجرایی کشور، دور چهارم مطالعات آمایش سرزمین به سرانجام رسیده و اسناد نهایی امروز در محضر شورایعالی آمایش سرزمین آماده تصویب نهایی است.
همچنین یکی از دستاوردهای مهم دیگر قابل ذکر پس از سه سال پیگیری و برگزاری جلسات مختلف، تصویب و ابلاغ آئیننامه اجرایی شورایعالی آمایش سرزمین در مورخ ۲۸ آبان ۹۸ در هیات وزیران بود.
وی گفت: اصلیترین ویژگیهای اسناد آمایش استانها عبارتند از انجام مطالعات عمیق و دقیق بر روی وضع موجود و آیندهنگری توسعه استانها، تدوین و انتشار حدود یکهزار و ۱۰۰ جلد گزارش در ۳۱ استان کشور(بیش از ۴۰ جلد مطالعه برای هر استان و پنج تا ۱۰ هزار صفحه گزارش)، شناسایی روندها و فراروندهای تاثیرگذار بر توسعه استان و پیشبینی راهکارهای توسعه استان با توجه به عدم قطعیتها و سناریوهای توسعه فضایی استان، یکپارچهسازی ژئودیتابیس آمایش استانها و چندین ویژگی مهم دیگر که این مطالعات و اسناد را به یکی از جامعترین و مشارکتیترین مطالعات سراسری آمایش سرزمین در کشور بدل نموده است.
«عیسی کلانتری»، معاون رییسجمهور و رییس سازمان حفاظت محیطزیست نیز بر اهمیت نگاه توسعه پایدار در بند بند اسناد یاد شده بویژه درحوزه حفاظت ازمحیط زیست به عنوان میراث آیندگان تاکید کرد.
برپایه این گزارش، «رضا اردکانیان»، وزیر نیرو ضمن تأکید بر اینکه پس از تصویب اسناد ملی و استانی و رونمایی شدن از آنها، باید تفکرات غالب منشعب شده از جبر تقسیمات کشوری مورد اصلاح و بازپیرایی قرار گرفته و با نگاه کارشناسی و یکپارچه به مسائل توسعه سرزمین نگریست، بر تحقق رشد وپویایی وتوسعه همه جانبه کشور در نتیجه اجرای این اسناد ابراز امیدواری کرد.
وی پیرامون گنجاندن اطلاعات دقیق همه استانها در مطالعات آمایش گفت: اساس مطالعات آمایش سرزمین، برنامهریزی فرابخشی است و نقش اطلاعات پایه در مطالعات آمایش، بسیار تعیین کننده و اساسی است. به ویژه در بحث آب «قابل برنامه ریزی »باید فرا بخشی وملی وبر اساس حوزه آب ریزها در اسناد استانی به دقت نگریسته شود.
همچنین «علیرضارزم حسینی»، وزیر صنعت بر لازم اجرا بودن این اسناد و جلوگیری از موازی کاری با سایر قوانین ومصوبه ها از سوی سایر نهادها و قوا و اینکه باید آسیب شناسی از اسناد قبلی توسعه طی چهار دهه گذشته برای آیندگان صورت پذیرد، تاکید کرد.
در پایان این جلسه و پس از صرف بیش از ۷۵ هزار ساعت کار کارشناسی و تولید ۳۴ عنوان گزارش طی سه سال گذشته و با تلاشهای کمیسیون تخصصی و برگزاری ۲۷ جلسه برای بررسی مطالعات و سند ملی آمایش سرزمین، این سند در جلسه شورایعالی آمایش سرزمین به تصویب رسید.
مقرر شد در جلسه آینده تاریخ و زمان رو نمایی از این سند ملی در اوائل سال ۱۴۰۰ مشخص و قطعی شود.
نظر شما