معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها ۲۰ ساله شد

تهران- ایرنا- معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه ۲۰ سال از تاسیس معاونت فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه‌ها می‌گذرد، گفت: ویروس کرونا اتاق‌های پرهیاهوی فعالیت‌های دانشجویی را به تعطیلی کشاند.

غلامرضا غفاری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا با اشاره به نقش معاونت فرهنگی و اجتماعی در ایجاد فضای فرهنگی دانشگاه ها، خاطرنشان کرد: بیش از ۲۰ سال از تاسیس معاونت فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه ها می گذرد. یکی از عواملی که به نوعی ضرورت تشکیل این معاونت را فراهم ساخت، زمینه و شرایط اجتماعی جامعه بود. همچنین برای دانشگاه ها، فضاها و مجموعه های آموزشی این نکته مطرح شد که دانشجویان در کنار مهارت های آموزشی، به فرهنگ مدنی و آنچه که تحت عنوان مدنیت از آن یاد می شود، به منظور کسب توانایی ها و قابلیت های فرهنگی و اجتماعی نیاز دارند.

وی افزود: از سوی دیگر، در بین دانشجویان هم این اشتیاق وجود داشت که فعالیت فرهنگی، اجتماعی و سیاسی خود را در فضای دانشگاه ها داشته باشند چرا که این کنشگری را به نوعی بخشی از هویت دانشجویی خود می دانستند؛ بر این مبنا بود که دانشگاه نسبت به این اشتیاق دانشجویان در قالب مطالبه ورود کرد تا در کنار امر آموزش و پژوهش، به امور اجتماعی و فرهنگی در دانشگاه هم اهمیت داده شود. بنابراین، از نظر ساختاری، ماموریت ها و وظایفی که متوجه دانشگاه باید می شد،‌ این بخش هم در نظام مدیریتی دانشگاه مورد پذیرش قرار گرفت.

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم گفت: البته شروع فعالیت های فرهنگی و اجتماعی مراکز آموزش عالی، منشعب و برآمده از درون دانشگاه نبود بلکه مجموعه های دیگری که دغدغه فرهنگی و اجتماعی داشتند، به این موضوع کمک کردند. بعد از این توجه و اعتنایی که به حوزه فرهنگی شد، شاهد رویش های تازه و کنشگری بیشتری دانشجویان در عرصه های فرهنگی و اجتماعی بودیم و موضوعاتی که در گذشته تحت عنوان فعالیت فوق برنامه از آن یاد می شد، فراتر از این نام رفت.

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در ادامه این گفت و گو با اشاره به راه اندازی تشکل های دانشجویی در دانشگاه ها، اظهار داشت: حجم قابل توجهی از تشکل های دانشجویی در عرصه های مختلف شکل گرفت؛ در نقطه شروع، با توجه به سابقه ای که قبل از انقلاب هم در دانشگاه ها وجود داشت تشکل هایی که نگاه و دغدغه سیاسی داشتند، کار را شروع کردند ولی جلوتر که می آییم،‌ فراتر از امر سیاسی، امر فرهنگی و اجتماعی است؛ بر این مبنا، کانون های فرهنگی و دانشجویی متنوعی هم در دانشگاه ها تاسیس شد که تنوع قابل ملاحظه ای از نظر فعالیت دارند.

غفاری گفت: شکل گیری انجمن های علمی به عنوان میانجی بین فعالیت های بخش دانشجویی و علمی قرار گرفت و از این بابت شاهد فعالیت های چشمگیری هستیم؛ همچنین با قوت گرفتن این بخش، تشکل ها ارتباط و پیوند خود را با مجموعه های خارج از دانشگاه که مرتبط با فعالیت علمی و حرفه ای آنها هم می شود، بسط و گسترش یافت.

به گفته این مسوول وزارت علوم، از نظر علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی، مجموعه ای از تشکل های دانشجویی وجود دارند و باید به فعالیت نشریات دانشجویی به عنوان بخش مهم این کنشگری فرهنگی و اجتماعی هم اشاره کرد که برای جمعیت دانشجویان، قابلیت های زیادی به دنبال دارد.

معاون وزیر علوم ادامه داد: فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در دوره جدید هم استمرار داشت ولی این بخش از مسائل و موضوعات در دانشگاه به نوعی تبعیت از فضای اجتماعی،‌ سیاسی و فرهنگی بیرون دانشگاه هم است و به این خاطر شاهد فراز و فرودهایی در این بین می شویم.

استمرار فعالیت‌های فرهنگی در فضای مجازی

معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم با اشاره به تاثیرات ویروس کرونا بر تعطیلی فعالیت های اجتماعی و فرهنگی حضوری دانشجویان، اظهار داشت: انقلاب فرهنگی یک بار باعث تعطیلی دانشگاه ها در بازه زمانی خاصی شد اما بعد از آن، ویروس کرونا چنین وضعیتی را در فضای دانشگاه ها به دنبال داشت. دانشگاه جایی است که با کنشگری جمعی تعریف می شود و این ویروس، خود را با فاصله گرفتن نشان داد، الزامی همراه خود داشت که تا به امروز هم دارد.

وی گفت: رعایت پروتکل های بهداشتی مانع از حضور دانشجویان در دانشگاه ها شد؛ بنابراین این فعالیت ها و برنامه ها را باید مورد بازآرایی قرار می دادیم و در حوزه و فضای مجازی دنبال می کردیم. در نقطه شروع، ویروس کرونا اثر خود را در حوزه آموزش نشان داد و دانشجویان، کلاس ها را از فضای واقعی به سمت فضای مجازی بردند.

غفاری خاطرنشان کرد: در ایام شیوع ویروس کرونا، اتاق های پرهیاهوی دانشجویان را از از دست دادیم اما با بازآرایی صورت گرفته، بخشی از فعالیت های فرهنگی و اجتماعی با همکاری دانشگاه ها در فضای مجازی تعریف شد. هر چند روح و گرمای فعالیت های حضوری در فضای مجازی احساس نمی شود.

وی تاکید کرد: با توجه به شرایط فعلی، به قول معروف باید تغییر ریلی صورت می گرفت که اعمال شد و بر این مبنا بخشی از کنشگری فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در فضای مجازی کلید خورد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha