به گزارش ایرنا از بغداد، لحظاتی پس از اتمام دیدار تاریخی رهبر کاتولیک های جهان و مرجع عالی شیعیان عراق دو بیانیه از سوی واتیکان و دفتر حضرت آیت الله سیستانی صادر شد که در آن به سخنان هر دو رهبر عالی دینی اشاره شده بود.
براساس این بیانیه آیت الله سیستانی در گفت و گو با پاپ ضمن نام بردن از کشور فلسطین بعنوان یک مساله مهم بر مقابله با خشونت، زورگویی، فقر، جنگ و آوارگی تاکیدات ویژه ای داشت. ایشان با بیان نقش رهبران دینی (همچون پاپ) در جوامع بشری خواستار توقف زورگویی دولت های بزرگ شد و به پیشی گرفتن زبان عقل و خرد بر زبان جنگ اشاره داشت.
در بیانیه واتیکان نیز علاوه بر آرزوی صلح و همزیستی و همگرایی ادیان، پاپ از جامعه شیعیان و مرجعیت عالی شیعه که صدای خود را برای احقاق حق مستضعفان و ستم دیدگان و جنگ زدگان بلند کردند، قدردانی کرد.
در این بیانیه ها نکته ای حائز اهمیت است که رسانه های منطقه کمتر به آن پرداختند و آن هم اشاره پاپ و آگاهی کامل وی نسبت به نقش پررنگ شیعیان و رهنمودهای مرجعیت عالی شیعه در دفع فتنه ها و داعش بود؛ نکته ای که در تقابل محض با سیاست های ایالات متحده و رژیم صهیونیستی است. ستیز و دشمنی با نیروی بسیج مردمی عراق که طبق قانون این کشور جزء ارتش عراق محسوب می شود؛ جدای از نقض جدی و صریح حاکمیت این کشور، دشمنی با عامل ثبات یافتن عراق و تلاش در راستای برهم زدن امنیت آن قلمداد می گردد.
سال ۲۰۱۴ بود که با فتوای جهاد کفایی حضرت آیت الله سیستانی نیروی بسیج مردمی عراق در پیکار با داعش شکل گرفت و در مدت کمی بیش از ۲ میلیون نفر به این بسیج پیوستند.
با تجمیع دو بیانیه منتشره پس از دیدار دو رهبر عالی دینی که در یکی از قدرت های جهانی خواسته شده از جنگ افروزی دست بکشند و در دیگری از اقدامات موثر در راستای مقابله با تروریسم سخن رانده شده، باید از آمریکا و متحدان منطقه ای آن پرسید که چرا تاکنون نسبت به الحشدالشعبی و نیروهای مقاومت تاخته و آنان را دشمن امنیت عراق میدانند؟
صدای شیعیان عراق علی رغم تمام مظلومیت و سختی که در دوران صدام و داعش متحمل شدند آنقدر رسا و بلند بود که بانگ آن تا ناقوس های واتیکان نیز رسیده است. صدایی که فریادش بر سر داعش آوار شد و اکنون پاپ فرانسیس از رهبر دینی با آیینی دیگر از بلندکردن این صدا تشکر و قدردانی می کند.
در این دیدار تاریخی به وضوح پرده از عوامل اصلی آوارگی مسیحیان و دیگر پیروان مذاهب و ادیان در عراق و منطقه برداشته شد. با مرور چندباره سخنان و بیانیه های رد و بدل شده درمی یابیم که عامل اصلی آوارگی مسیحیان و پیروان دیگر ادیان و مذاهب در عراق و منطقه، قدرت های بزرگ و در راس آنها آمریکا بوده است.
رسانه های سعودی و غربی با بهره برداری جهت دار از این دیدار نه به دنبال ماهیگیری از آب گل آلود بلکه به دنبال گل آلود کردن آن برای ماهیگیری های آینده و بهره برداری های سیاسی مدنظرشان هستند. رسانه سعودی العربیه که دراین چند روز پاپ را منادی صلح می خواند، چگونه بی توجه به سخنان پاپ، الحشدالشعبی را درکنار داعش دو عامل ناامنی عراق عنوان کرده می کند؟
کنسولگری آمریکا در اقلیم کردستان و سفارت این کشور در بغداد با انتشار بیانیه هایی سفر پاپ را عامل صلح و روشنایی مسیر عراق توصیف کردند. باید از این دفاتر سیاسی پرسید آیا دولت متبوع آنها بیانیه آیت الله سیستانی مبنی بر دست کشیدن از جنگ افروزی قدرتها و تشکر پاپ از شیعیان در بیانیه واتیکان را ندیده است؟
البته نقش سایر طوایف و مذاهب عراق در مقابله با داعش انکار نشدنی است همانطور که رهبر دینی کاتولیک در مراسم شهر اور عنوان کرد که مسیحیان و مسلمانان درکنار یکدیگر با داعش جنگیدند. مسلمانان شیعه و سنی و طوایف مختلف مانند کرد و ترکمن. نیروی بسیج مردمی عراق همانطور که از نامش پیداست متشکل از آحاد ملت عراق است و گروه های سنی مذهب، مسیحی و ایزدی نیز در این قوا جای دارند و دوشادوش برادران شیعه خود در دفاع از کشور و عقاید خود مبارزه کردند. اهدای یک تسبیح از سوی پاپ به فرمانده کلدانی نیروی بسیج مردمی عراق نه از باب اهتمام وی به الحشد بلکه از باب همزیستی ادیان در این نیروی مردمی مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
مواضع مرجع عالی شیعه درباره حقوق اقلیت ها امری نو نیست و به مناسبت حضور پاپ اتخاذ نشده است بلکه ۸ سال پیش در آغاز مقابله مجاهدان با داعش ایشان در بیست بند توصیه های خود را عاجزانه ایراد کردند که پرتکرار ترین آنها رعایت حقوق دیگران و سایر مذاهب بود. رسانه های سعودی و آمریکایی آیا ۸ سال پیش چنین واکنش های گسترده ای داشتند یا اکنون برای بهره برداری از دیدار پاپ به دنبال جهت دهی افکار عمومی می باشند؟
مواضع پاپ دراین باره گویا بود و نشان دهنده واقف بودن وی نسبت به مسائل عراق است و اینکه وی میداند در برابر شخصیت دینی مهمی در عراق قرار دارد که نه تنها شیعیان بلکه هم کیشان خودش و سایر مذاهب نیز از ارشادات تاریخی و حکیمانه وی تبعیت می کنند.
بیانیه دفتر آیت الله ظاهرا کوتاه بود اما نکاتی نهفته شده در آن فراتر از یک جمله بود. اشاره به مساله فلسطین و اهمیت آن در هیاهوی اخبار مختلف و پراکنده این روزهای دنیا و صد البته اشاره تلویحی به زمزمه های عادی سازی روابط عراق با رژیم صهیونیستی و نیز توقف زورگویی های قدرت های بزرگ که به نوعی میتوان آنرا تلنگری به پاپ قلمداد کرد که از موقعیت خود در جهان برای بلندکردن صدای خود در احقاق حق ستمدیدگان استفاده کند.
رژیم صهیونیستی بزرگترین بازنده این ملاقات بود چراکه از یکسو مرجعیت شیعه برای حقوق ملت فلسطین و همچنین گمانه زنی برای عادی سازی روابط آب پاکی را روی دست آنها ریخت و از سوی دیگر پاپ با ارج نهادن مجاهدت های نیروی بسیج مردمی، مهر تاییدی زد بر اقدامات این قوا در راستای امنیت عراق.
البته تاکید مرجع عالیقدر شیعه بر مساله فلسطین میتواند بخشی از دلایل دشمنی رژیم اشغالگر قدس با الحشدالشعبی که با فتوای آیت الله سیستانی تشکیل شد را روشن سازد.
پاپ می دانست که خانه ساده و استیجاری آیت الله سیستانی از کاخ ریاست جمهوری عراق در سرنوشت این کشور موثرتر است. همچنین به نقش الحشدالشعبی نیز واقف بود. بنابراین وی با آگاهی قبلی کامل پای به عراق گذاشت و میدانست که در این سرزمین چه رویداد هایی ثبت شده است. همکاری مسیحیان و مسلمانان در نبرد با داعش هم از نقطه نظرات رهبر کاتولیک های جهان بود که هم نشانگر توجه وی به تحولات عراق است و هم بیانگر نقش مهم وحدت بین ادیان در خنثی کردن فتنه های ایجادشده توسط دشمنان ملت عراق و ایجاد ثبات در این سرزمین تاریخی می باشد.
داعش همانطور که پاپ گفت نه تنها به عراق بلکه به بخشی از تاریخ هجوم برد. شکل گیری یک نیروی کارآمد برابر این حمله تاریخ عراق را دگرگون ساخت و سرنوشت جنگ با داعش را تغییر داد. شاید اگر این قوا نبودند، طبق گفته پاپ داعش در حمله خود به بخشی از تاریخ، وقایع تاریخ را هم عوض می کرد. اما این بسیج مردم عراق بود که تاریخ سازی کرد. مرجع تقلیدی ساده زیست که در مقابل دوربین ها ظاهر نمی شود و از طریق بیانیه های دفتر با مقلدینش ارتباط می گیرد و از خانه ای محقر سرنوشت یک کشور را تغییر می دهد. از همین روی است که نه تنها شیعیان و تمام مذاهب و ادیان عراق اعم از اهل سنت، ایزدیان و مسیحیان و صائبیان وی را پدر معنوی خود می دانند.
صدای وحدت اذان مناره ها و ناقوس کلیساها و صدای صلح و همزیستی از بیت مرجعیت باهم آمیخته شده و به گوش میرسد.
باید دید رسانه های سعودی - آمریکایی، رژیم صهیونیستی، دولت های جنگ افروز جهان و متحدانی که در آتش این جنگ ها می دمند، در کنار تفسیر به رای دیدار مرجع شیعه این صدای بلند ایشان که برای حق ستمدیدگان بار دیگر بلند شده را می شنوند؟
نظر شما