اختلاف قیمت از دلایل کمبود نهاده‌های دامی در خراسان جنوبی است

بیرجند - ایرنا - سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: اختلاف قیمت آشکار بین نهاده‌های دامی آزاد و یارانه‌دار یکی از دلایل کمبود این نهاده‌ها در استان است.

محمد ابراهیم ابراهیمی روز چهارشنبه در نشست خبری با موضوع «بررسی توزیع نهاده‌های دام و طیور» که به صورت آنلاین برگزار شد، افزود: با تلاش و پیگیری‌های استاندار خراسان جنوبی و رییس سازمان جهاد کشاورزی میزان تخصیص سهمیه نهاده‌های دامی و توزیع آن بین دامداران امسال نسبت به سال قبل از رشد خوبی برخوردار بود.

ابراهیمی اظهار داشت: این در حالی است که همچنان بحث کمبود نهاده‌های دامی مطرح است که یکی از دلایل مهم این مشکل، اختلاف قیمت آشکار بین نهاده‌های دامی آزاد و یارانه‌دار با توجه به کمبود بارندگی‌ها در فصل پایانی سال است به گونه‌ای که قیمت یک کیلوگرم کاه از یک کیلوگرم جو یارانه‌دار بیشتر است.

وی عنوان کرد: سال قبل محدودیتی در زمینه مصرف نهاده‌های دامی یارانه‌دار وجود نداشت و با هر تناژ درخواستی، نیاز شهرستان‌ها تامین می‌شد اما امسال با توجه به محدودیت‌ها هرچند شاهد افزایش نهاده‌ها هستیم اما به دلیل اینکه تقاضا بیشتر از عرضه است با کمبود مواجه شده‌ایم.

سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تاکید کرد: افزایش تقاضای نهاده‌های دامی خارج از عُرف و کمبود یا احساس کمبود مربوط به یک شهر یا استان نیست بلکه منوط به سایر نقاط کشور است که به دلیل کمبود بارندگی، فقر مراتع، فصل زاد و ولد دام و از همه مهمتر اختلاف قیمت نهاده‌های یارانه‌دار و بازار ایجاد شده است.

وی گفت: از تشکل‌های بخش کشاورزی استان انتظار داریم خرید و ذخیره‌سازی نهاده‌های دامی را به موقع و به تناسب نوع و تعداد دام مدنظر قرار دهند چراکه استانی کم باران و خشک هستیم و باید پیش بینی‌ها از قبل انجام شود.

ابراهیمی ادامه داد: از طرفی دامداران از نقدینگی پایین برخوردار هستند و شاید دسترسی به منابع برای تامین نهاده‌ها را نداشته باشند لذا تشکل‌ها بایستی نهاده‌های داخلی را به موقع خریداری و ذخیره سازی کنند تا در پیک مصرف با مشکل مواجه نشویم.

وی افزود: تخصیص و توزیع نهاده‌های دامی یارانه‌دار در استان امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷۵ درصد و در سه ماه پایانی سال (پیک مصرف) ۲.۵ برابر افزایش یافته است.

سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: توزیع سهمیه نهاده‌های دامی یارانه‌دار استان از سوی تشکل‌های دام و طیور و بر اساس شاخص‌ها و معیارهایی از جمله شاخص جمعیتی در سامانه هویتی دام انجام می‌شود.

وی بیان کرد: فروردین پارسال ماهانه سه هزار تن و اسفند ماه پنج هزار و ۲۰۰ تن نهاده در استان توزیع می‌شد که این میزان فروردین امسال به چهار هزار تن و پایان سال به ۹ هزار تن رسید.

ابراهیمی ادامه داد: سال گذشته در مجموع بیش از ۵۱ هزار تن نهاده دامی یارانه دار از قبیل کنسانتره و امسال به علاوه توزیع ۱۱ هزار تن نهاده خام، در مجموع به بیش از ۹۱ هزار تن رسیده است.

وی گفت: توزیع نهاده‌های دام و طیور امسال از طریق سامانه بازارگاه انجام شده و اکنون مشکلی در خصوص این سامانه برای توزیع نهاده‌های مورد نیاز مرغداری‌های استان وجود ندارد.

سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: در مرحله بعد توزیع نهاده‌های دامی مربوط به گاو شیرده از طریق سامانه مدنظر به زودی آغاز می‌شود همچنین برای سایر ماکیان که پروانه بهره برداری دارند نیز تاکنون ۲ نوبت سهمیه تخصیص یافته است.

وی عنوان کرد: در بحث سایر واحدهای صنعتی اعم از پرواری و داشتی، آمارها در حال جمع‌آوری است که به زودی در قالب سامانه بازارگاه بر اساس واحدهای فعال، نهاده‌های مورد نیاز توزیع خواهد شد.

ابراهیمی افزود: تشکل‌ها باید در راستای تامین نهاده‌های مورد نیاز جامعه هدف قدم بردارند در حالیکه برخی تشکل‌ها اکنون از رسالت اصلی خود فاصله گرفته‌اند.

وی گفت: پتانسیل‌های لازم برای تامین نقدینگی تشکل‌ها فراهم است لذا تشکل‌ها بایستی قبل از هر اقدامی پیش بینی لازم را در خصوص وضعیت استان و تامین نهاده‌های مورد نیاز داشته باشند.

سرپرست معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی افزود: وضعیت میزان بارندگی و خشکسالی در خراسان جنوبی تا حدودی مشخص است لذا تشکل‌ها بایستی برنامه ریزی منظم و پایدار را برای تامین نهاده‌های مورد نیاز جامعه هدف داشته باشند.

وی در ارتباط با تامین نهاده‌های مورد نیاز مرغ گوشتی و تخمگذار و صنعت دام و طیور استان بیان کرد: بعد از راه‌اندازی سامانه بازارگاه واحدهای صنعتی مرغ گوشتی و تخمگذار اگر با مشکل مواجه شدند مربوط به سامانه بوده است و اکنون مشکلی وجود ندارد.

ابراهیمی با بیان اینکه این استان قطب تولید صنعت مرغ است اظهار داشت: بیش از ۷۰ درصد تولیدات استان به خارج استان به ویژه استان سیستان و بلوچستان یا خارج از کشور ارسال می‌شود.

وی ادامه داد: در زمینه تخم مرغ نیز یک سوم تولید در داخل استان مصرف و مابقی به خارج استان ارسال یا صادر می‌شود.

ابراهیمی گفت: شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان مقداری تولید استان را تحت تاثیر قرار داد که مقطعی است و از مرغداران دعوت به صبر و حوصله بیشتر می‌کنیم چراکه این مشکل تاثیر مستقیم بر افکار مسوولان و غیر مستقیم بر افکار مردم گذاشت که امید است مجدد مرغداری‌ها به چرخه تولید بازگردانده شوند.

وی عنوان کرد: صنعت طیور و سایر ماکیان در استان افزایش یافته است که اگر پایبند به مسایل بهداشتی نباشیم با مشکل مزمن و غیر قابل درمانی مواجه خواهیم شد لذا همه باید اعتقاد اجرایی بر رعایت اصول و ضوابط نظام دامپروری و دامپزشکی داشته باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha