کتاب و کتابخوانی، امروز مطالبه جدی روستاییان است

تهران- ایرنا- مدیرکل دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: با اجرای برنامه‌های ترویج کتابخوانی، امروز کتاب و کتابخوانی به مطالبه جدی روستاییان تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا ابراهیم حیدری روز چهارشنبه در نشست مجازی مراسم پایانی هفتمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران اظهار داشت: از سال ۹۳ بعد از برگزاری کارگاه ها و جلسات مختلف بحث ترویج کتابخوانی بود که آن زمان با همکاری نهادها و سازمان ها برنامه های مختلف از جمله پایتخت کتاب، جام باشگاه های کتابخوانی، برنامه مروجان کتابخوانی و غیره برای اصناف مختلف در شهرها و روستاها اجرایی شد.

در اولین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران ۶۰۰ روستا مشارکت کردند که در این دوره با وجود تنگناهای کرونا حوزه کتاب و کتابخوانی مسیر خود را با شرایط موجود تطبیق داد و این تعداد روستا به ۲ هزار و ۵۰ روستا افزایش یافت. بعد از برگزاری ۶ دوره این جشنواره ارزیابی عملکرد این دوره ها نشان داد با وجود کاهش ۵۰ درصدی هزینه های اجرایی برنامه در سال جاری دستاوردهای ارزشمندی حاصل شد.

وی تشکیل شبکه های کتابخوانی، گسترش فعالیت های دواطلبانه، تقویت زیرساخت های صنعت نشر از جمله کتابخانه های روستایی، رشد و تقویت برنامه ریزی مشارکتی و استفاده از ظرفیت های بومی و مردمی و ایجاد رقابت فرهنگی بین روستاها در عین انسجام را از جمله این دستاوردها برشمرد.

حیدری با اشاره به جمعیت ۲۰ میلیونی روستاهای کشور گفت: با طراحی چنین برنامه هایی و با تخصیص ۳ تا ۵ درصدی بودجه دهیاری ها به کتاب و کتابخوانی امروز این مقوله مطالبه جدی روستاییان شده است.

مستندسازی لازمه جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور نیز در این نشست اظهارکرد: مجموع شواهد و نشانه ها از جمله نمایشگاه و فروشگاه مجازی کتاب، میزان مراجعه به پایگاه های مجازی، شرکت در پویشها و جشنواره ها و غیره حاکی است که در سال ۹۹ از سوی مردم و رسانه ها و فعالان فرهنگی به موضوع کتاب و کتابخوانی توجه خاصی شده است.

علیرضا مختارپور به استقبال از توسعه کتابخانه های عمومی در سال ۹۹ اشاره کرد و گفت: مجموعا ۱۰۰ کتابخانه از جمله کتابخانه مرکزی یزد ، امسال در کشور افتتاح شد که زیباترین کتابخانه کشور است.

این ها نشان می‌دهد توجه خوبی به کتابخوانی شده است و ظرفیت تداوم هم دارد. اما از نظر آسیب شناسی علیرغم این تلاش، در این دوره بیش از دوهزار روستا شرکت کردند در حالیکه طبق آمار ۶۰ هزار روستا در کشور داریم که اگر یک ششم این رقم را دارای جمعیت قابل توجه با ظرفیت حضور بدانیم۱۰ هزار روستا حتما باید در این دوره شرکت می کردند.

مختارپور گفت: از سوی دیگر در سال جاری ۶ استان در هیچ بخشی برگزیده و منتخب ندارند و این نشان می دهد باید کاری کرد این جشنواره از تمام استان های کشور برگزیده داشته باشند. پیشنهاد می شود گروه هایی از این برگزیدگان بعد از کرونا به روستاهای دارای ظرفیت اعزام شده و تجربیات خود را انتقال دهند.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور کار مستندسازی در این جشنواره را دیگر نیاز موجود برشمرد و گفت: مستندسازی تلویزیونی و سینمایی در مورد این جشنواره برای روستاها و عشایر نیاز است تا یک محصول تصویری مناسب موجود باشد. از ۲۶ منتخب و برگزیده این دوره جشنواره نیمی مربوط به کتابخانه های عمومی هستند.

مراسم پایانی هفتمین دوره جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران امروز با حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به‌صورت مجازی برگزار شد.

در این برنامه ۱۰ روستا به‌ عنوان روستاهای برگزیده دوستدار کتاب، پانزده روستا به‌عنوان روستاهای شایسته تقدیر دوستدار کتاب و یک روستا نیز به‌عنوان روستای برگزیده بخش استمرار معرفی شدند. به روستاهای برگزیده این برنامه تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال هدیه نقدی از سوی نهادها و سازمان‌های همکار در این جشنواره پرداخت می شود.

در برگزاری این برنامه دستگاه‌ها و نهادهای مختلفی اعم از معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، سازمان فرهنگی سازمان ملل متحد یونسکو، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور، اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران، انجمن کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران، ستاد عالی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور، انجمن نویسندگان کودک و نوجوان مشارکت دارند.

هفتمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب ایران از شهریورماه امسال با اعلام فراخوان آن شروع به کار کرد. شیوع کرونا باعث شد برگزاری این برنامه با رویکرد توجه به فضای مجازی برگزار شود و علی‌رغم شیوع این بیماری امسال ۲۰۵۰ روستا و منطقه عشایری از سراسر کشور در این برنامه شرکت کردند که نسبت به سال گذشته از رشد ۴۰ درصدی برخوردار است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha