درس‌های ٩٩ برای سال پیش رو

تهران- ایرنا- روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت: سال ۹۹ به ساعت‌های پایانی خود نزدیک شده است و ذهن‌ها به سمت مرور رویدادهای سال گذشته رفته‌اند.

روزنامه آرمان ملی پنجشنبه ۲۸ اسفند در گزارشی آورده است: در آستانه هر سال و با رسیدن سال نو، اغلب مردم برای خود و دیگران آرزوی سالی بهتر و موفق‌تر از قبل را دارند. حالا زمان مروری مجدد بر رویدادهای مهم سال گذشته فرارسیده تا ببینیم آرزوهای مردم برای بهبود اوضاع تا چه حد محقق شده است.

  توافق سریع با ایران

ماه‌های آغازین سال ۹۹ با ادامه چالش‌های میان ایران و آمریکا آغاز شد و رئیس‌جمهوری پیشین این کشور ایران را به مذاکره دعوت کرد. ترامپ در یکی از دعوت‌های چندباره خود از ایران برای قرار گرفتن کنار میز مذاکره گفت: «آماده توافق سریع با ایران هستیم» و این پایان سیاست‌های گاها ضد و نقیض واشنگتن در قبال ایران نبود و ترامپ در روزها و ماه‌های بعد ایران را به صورت علنی به مذاکره دعوت کرد. هر چند این پیشنهاد با توجه به بدعهدی دولت آمریکا در قبال برجام مورد استقبال قرار نگرفت.  

   مجلس یازدهم

در خرداد ۹۹ بود که مجلس یازدهم که رای ۴۲ درصدی مردم را کسب کرده بود، وارد پاستور شد و مسئولیت‌های نظارت و قانونگذاری را برعهده گرفت. این مجلس که تا حد زیادی یکدست بوده و صفوفی از اصولگرایان را در خود جای داد، به ریاست محمدباقر قالیباف، خود را مجلس انقلابی نامید. با این حال در ماه‌های بعد به دلیل توهین‌های مکرر نمایندگان آن به دولت، تذکراتی را از مقام معظم رهبری دریافت کرد. اختلافات پیش‌آمده میان دولت و مجلس تاکنون به نقطه مثبتی نرسیده است. بهبود این روابط از همان آرزوهایی است که باید امید تحقق آن در سال آتی را داشته باشیم.

    خداحافظی‌های تلخ

در تمامی این ماه‌ها کرونا همچنان در کشور قربانی می‌گرفت و در این میان کشور از برکت حضور چهره‌های سرشناس و گرانقدری نیز محروم شد. از بین این افراد می‌توان به استاد دکتر داود فیرحی، آیت‌ا... مصباح یزدی، مهرداد میناوند و... اشاره کرد که قربانی پاندمی کرونا شدند و درگذشت آنان بسیاری از مردم را در اندوه فروبرد. پس از وقوع همین حوادث بود که مطالبه خرید واکسن و واکسیناسیون عمومی در کشور شدت گرفت.

   ویروس استعمار

کرونا تنها ویروسی نبود که قربانی می‌گرفت و ویروس استعمار و منفعت‌طلبی نیز سبب شد تا سردار محسن فخری‌زاده معاون وزیر دفاع ایران و رئیس سازمان پژوهش‌های نوین دفاعی، در عملیات ترور آمریکایی-اسرائیلی به شهادت برسد. یکی از اهداف این ترور افزایش احتمال واکنش نظامی از سوی ایران بود تا ترامپی که دولت خود را در آستانه سقوط می‌دید، مسیر کاهش تحریم‌های ایران در دولت بعد را با مشکل مواجه کند. با همه این احوال با درایت مقام معظم رهبری ایران از خطر وقوع جنگ مصون ماند و در تله تنش گرفتار نشد. دولت ترامپ با درگیری‌های داخلی در آمریکا به پایان رسید و جو بایدن در رقابت دموکراتیک پیروز شد. همین امر امیدها برای بازگشت آمریکا به برجام را افزایش داد، تا این دولت دموکرات، اشتباهات غیرمنتظره ایالات‌متحده در قبال ایران را جبران کند. بایدن پالس‌های مثبتی برای مذاکره با ایران نشان داد و بسیاری از افراد عضو تیم مذاکره‌کننده دولت اوباما در جایگاه‌های حیاتی حوزه سیاست خارجی خود قرار داد. با این وجود هنوز هم موانعی بر سر راه رفع تحریم‌ها وجود دارد. در نهایت دامنه اختلافات دولت و مجلس اصولگرا به لایحه بودجه کشیده شد و تعیین تکلیف بودجه سال ۱۴۰۰ هنوز در ساعت‌های باقی‌مانده تا سال جدید مشخص نیست. در همین راستا باید عبرت‌ها و درس‌های سال ۹۹ را از زبان فعالان سیاسی نیز شنید. در همین راستا نجفقلی حبیبی فعال سیاسی اصلاح‌طلب، گفت‌وگویی با «آرمان ملی» داشت که در ادامه می‌خوانید.

   در روزهای پایانی سال جاری، ارزیابی شما از نقاط ضعف و قوت دولت در سالی که گذشت چیست؟

دولت در بعضی امور کلان اقتصاد کشور موفقیت‌های بسیاری داشته است؛ در حوزه‌های آب، راه‌سازی، سدسازی، صنایع عظیم و سایر اموری از این دست بسیار موفق بوده است. کارخانه‌های بزرگی راه افتاده و ساخته شده است. از این جهت، دولت در اقتصاد کلان موفق عمل کرده اما در اقتصاد خرد و زندگی روزمره مردم، هرچند تحریم و مشکلات خارجی وجود داشته اما در کل توفیق چندانی حاصل نشده است.

   علت این عدم توفیق چیست؟

جریان‌ها متعددی در این موضوع فعالیت کرده‌اند و تنها دولت نیست که در این زمینه قدرت دارد. همه کسانی که در اقتصاد دست داشته‌اند، باید پاسخگو باشند. دولت در زمینه تامین منابع کلی موفق بوده اما در آنچه مربوط به حوزه قیمت‌گذاری بوده، دولت چندان موفق عمل نکرده است. نشانه این امر نیز همان گرانی‌هاست. البته در این نقطه نیز نباید همه تقصیرات را برعهده دولت دانست، زیرا جریاناتی وجود دارند که حتی خود را بالاتر از دولت می‌دانند. بسیاری از افراد و نهادها در این زمینه وجود دارند که نمی‌توان نام آنان را تصریح کرد. با این حساب دولت مجموعا موفق بوده است.

  عملکرد دولت در سیاست خارجی را چگونه دیدید؟

آمریکا ایران را تحریم کرد و همه کشورها نیز به تبعیت از آن ایران را تحریم کردند. بی‌ارادگی دولت‌ها مقابل آمریکا مایه تاسف است. آمریکا با قدرت پول خود دنیا را قبضه کرده است، درحالی‌که می‌توان از قید این احتیاج خارج شد. آمریکا تمام توان خود را برای تحریم ایران به کار برد و دولت در برابر این تحریم‌های بی‌سابقه در تاریخ، بسیار موفق عمل کرد. اقتصاد در سطح کلان پیش رفت، کارخانه‌ها فعال بود، کشاورزی و تجارت نیز فعال بود. در مجموع دولت توانست با پشتیبانی ملت موفق عمل کند. باید در نظر داشت که مقام معظم رهبری نیز حمایت‌های بسیاری از دولت داشتند.

همچنین ناصر قوامی فعال سیاسی اصلاح‌طلب، نیز در همین زمینه گفت‌وگویی با «آرمان ملی» داشت که در ادامه می‌خوانید.

 سال ۹۹ مملو از حوادث گوناگون بود. درس‌ها و عبرت‌های این سال برای آینده چیست؟

بعضی تصمیمات کلی در سطح کشور گرفته می‌شود و نتیجه آن حل بحران نیست. ترامپ در اوایل سال گذشته از ایران برای مذاکره دعوت کرد. هنوز تحریم‌های جدیدی وضع نشده بود. در شرایط کنونی نیز می‌گوییم تحریم‌ها را بردارید تا مذاکره کنیم. تحریم‌های ناجوانمردانه و غیر قانونی آسیب‌هایی را به کشور وارد کرد.  

  در عرصه سیاست داخلی چه ایرادات و عبرت‌هایی وجود دارد؟

مشکلات داخلی ما نیز برگرفته از سیاست‌های خارجی است. زمانی که سیاست خارجی ما درست نباشد و تصمیم صحیحی گرفته نشود، نتیجه آن مشکلاتی در داخل کشور خواهد بود. اگر درست حرکت می‌شد، نارضایتی‌های داخلی به وجود نمی‌آمد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha