لطفعلی چراغپور روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به اهمیت بحث حفظ و حراست این گونه نادر و در خطر انقراض در تنها رویشگاه کلوس در کوهرنگ، منابع طبیعی شهرستان و استان با مستقر کردن گروه حفاظتی و نظارتی در منطقه و استفاده از ظرفیت نیروهای حفاظتی مردمی و قُرقبانان محلی حفاظت از این رویشگاه را از اواسط اسفندماه سالگذشته آغاز کردند.
وی اظهار داشت: با فعال شدن این گروهها هرگونه تخلف در این عرصه از جمله بوتهکنی و قاچاق کلوس کشف و پس از تشکیل پرونده متخلفان به مراجع قضایی تحویل داده میشوند.
به گفته وی ، در طرح قرق این منطقه ۴۰ نفر قرقبان محلی از جوامع روستایی و چهار نفر از عوامل یگان منابع طبیعی به صورت شبانهروز در راستای حراست و حفاظت از این گونه فعالیت دارند.
چراغپور افزود:بالا بودن قیمت این گونه گیاه خوراکی، انگیزه سودجویان را برای بوتهکنی و فروش این گونه نادر افزایش میدهد و این رویشگاه را تنها رویشگاه طبیعی این گونه است را تا مرز نابودی کشانده است.
وی گفت: سه هزار هکتار از اراضی این منطقه به عنوان رویشگاه طبیعی کلوس است.
به گزارش ایرنا، کلوس Kelussia odoratissima Mozaff(کرفس کوهی) از خانواده چتریان و گیاهی خودرو با خاصیت دارویی است که در سالهای به دلیل بهرهبرداری بیروبه و نامناسب و ریشهکنی و غنچهچینی پیش از بذر دهی، این گیاه رو به انقراض است.
زمانی وسعت رویش این گونه منحصر به فرد و در حال انقراض در چهارمحال و بختیاری زمانی تا هفت هزار هکتار در اقلیمهای مختلف این استان میرسید.
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان نیز برای کمک به حفظ این گونه ارزشمند نسبت به تهیه پرونده آن برای ثبت در فهرست آثار ملی ایران در سال ۹۴ اقدام کرد، که پس از طرح و بررسی در جلسه کمیته ملی ثبت و حریم میراث طبیعی سال ۹۵به شماره ۳۳۸ به ثبت رسید.
دشت لالههای واژگون کوهرنگ قُرق شد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری از قُرق دشت لاله واژگون در راستای حفظ و حراست از این گونه در منطقه بنواستکی شهرستان کوهرنگ خبر داد و گفت: طرح قُرق این دشت دومین سال است که اجرایی میشود.
سید اسماعیل صالحی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه چرای دام در این منطقه و همچنین حضور گردشگران به عنوان یکی از عوامل تهدید و انقراض این گونه است، افزود: از سال گذشته قُرق این منطقه با هماهنگی استانداری، فرمانداری و دادستان و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری اجرایی شد و پارسال فقط چرای دام در این منقه ممنوع بود در صورتی که امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا حضور گردشگر نیز در این منطقه شد.
وی اظهار داشت: لاله واژگون به عنوان یک گل زینتی است که به دلیل چیدن گلها، خارج کردن پیاز گل از دل خاک و ورود دام به دشت لالههای واژگون رو به انقراض رفته است.
صالحی افزود: رویش گل لاله واژگون از اواسط فرودینماه آغار میشود و فصل گلدهی این گونه نادر از ۲۰ فروردینماه تا اواسط اردیبهشتماه است.
وی گفت: این گل در ۲ نوع قرمز و زرد رویش دارد که گونه زرد لاله نرگسی نیز نامیده میشود و بین ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر ارتفاع دارد.
نظر شما