تحلیلگرپاکستانی: همگرایی ایران و چین نوید تحول در نظام سیاسی جهان است

اسلام‌آباد - ایرنا - استاد روابط بین‌الملل و تحلیلگر برجسته پاکستانی امضای سند جامع همکاری‌های ایران و چین را موجب رونق اقتصادی منطقه دانست و گفت: همگرایی تهران-پکن نوید تحول جدیدی در نظام سیاسی بین‌الملل است.

دکتر «قندیل عباس» استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه قائداعظم اسلام‌آباد روز سه شنبه طی مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: سیستم سیاسی بین الملل با امضای سند جامع ایران و چین شاهد تحول روشنی است. نقشه راه برای چنین همکاری بلندمدت منطقه‌ای میان دو کشور از طریق اعلامیه سفر رئیس جمهوری چین به تهران در سال ۲۰۱۶ تنظیم شده اما در آن زمان هیچ کس این پیشرفت را جدی نمی‌گرفت.

وی اظهار داشت: ایران و چین پس از یک روند فکری پنج شش ساله این همکاری استراتژیک را تحقق بخشیدند و سندی را در تاریخ ۲۷ مارس با حضور وزرای خارجه دو کشور امضا کردند. هر دو کشور براساس این سند، زمینه‌های همکاری را مشخص کرده‌اند.

این استاد پاکستانی با اشاره به رویکرد تهاجمی آمریکا در قبال ایران و چین و استمرار تحریم‌های یکجانبه واشنگتن افزود: رهبر عالی ایران در سال ۲۰۱۶ در دیدار رئیس جمهوری چین ضمن تعیین خط مشی همکاری‌های ۲۵ ساله میان دو کشور، بر همکاری مشترک علیه سیاست تحریمی و اقدامات تجاوزکارانه ایالات متحده در منطقه تاکید کرد.

وی گفت: فشار و تحریم‌های آمریکا هرگز جلودار همکاری‌های ایران و چین نشده بلکه سطح این روابط طی سال‌های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است، از سوی دیگر تحریم‌های آمریکا در سال ۲۰۱۹ به حداکثر رسیده اما با وجود این حجم تجارت دوجانبه ایران و چین به ۲۴ میلیارد دلار رسید.

قندیل عباس کشورهای اروپایی به ویژه اعضای غربی توافق هسته‌ای را به اتخاذ سیاست‌های دوگانه و تبعیض آمیز در قبال تهران متهم کرد و اظهار داشت: اروپا پس از امضای برجام انتظارات ایران را برآورده نکرد و به دلیل این رویکرد غرب، جمهوری اسلامی ایران به گسترش همکاری‌ها با چین و روسیه روی آورد.

وی تاکید کرد: رویکرد تهاجمی آمریکا و متحدانش، ایران و چین را نزدیک کرده و در نتیجه آن سند استراتژیکی میان دو کشور امضا شد.

دکتر قندیل عباس اظهار داشت: آمریکایی‌ها سیستم اقتصاد بین المللی را کنترل می‌کنند اما طرح چینی کمربند و جاده نیت خرابکارانه واشنگتن را افشا ساخت، طرحی که مزایای بسیاری به ویژه در حوزه انرژی، اقتصادی، صنعتی و کشاورزی برای کشورهای منطقه دارد.

وی افزود: طرح کمربند و جاده در کنار پروژه راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین موسوم به "سی‌پک" رونق، توسعه و رفاه را برای منطقه به ارمغان می‌آورد. علاوه بر این ابتکار کمربند و جاده سه قاره را به یکدیگر متصل می‌کند که البته این تحول برای آمریکا و غرب غیرقابل تحمل است.

استاد روابط بین‌الملل دانشگاه قائداعظم، سند جامع همکاری‌های ایران و چین را همسو با منافع پاکستان دانست و افزود: اهمیت منطقه خاورمیانه پس از تحول اخیر میان ایران و چین افزایش یافته است.

وی اظهار داشت: از آنجا که ایران، چین و پاکستان کشورهای همسایه هستند در حال حاضر تمرکز بیشتری بر امنیت مرزی خواهند داشت که باعث ایجاد ثبات در منطقه می شود.

قندیل عباس گفت: همکاری با ایران برای چین مهم است زیرا جمهوری اسلامی یک قدرت منطقه‌ای است و نفوذ زیادی در غرب آسیا دارد. بنابراین ایران از طریق سند جامع همکاری‌ها با چین و مشارکت در کریدور سی‌پک می تواند تامین انرژی چین را تضمین کند. علاوه بر این ایران می‌تواند ۳ هزار مگاوات به صادرات برق خود به پاکستان با امضای سند جامع با چین افزایش دهد.

وی با اشاره به طرح گازی ایران‌ و پاکستان افزود: چند سال پیش یک شرکت چینی نیز برای مشارکت در طرح تکمیل قسمت باقیمانده پروژه خط لوله گاز ایران-پاکستان در خاک پاکستان ابراز تمایل کرده بود. بنابراین اکنون می توان امیدوار بود که این پروژه نیز به اتمام برسد.

دکتر سید قندیل عباس در پایان تاکید کرد:بدون شک چنین همکاری موجب رونق اقتصادی در منطقه خواهد شد.

هفتم فروردین امسال و در جریان سفر وانگ یی عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین به تهران، سند همکاری‌های جامع راهبردی ایران و چین به امضای وزیران خارجه دو کشور رسید.

سابقه این سند به سفر رسمی شی جین پینگ رئیس جمهوری خلق چین به تهران برمی‌گردد که در جریان‌ آن جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با صدور بیانیه‌ای، سطح روابط دو کشور را به «مشارکت جامع راهبردی» ارتقاء دادند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha