"خسرو عزیزی" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: توسعه ارتباط بین المللی با کشورها با حفظ مصلحت و جایگاه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران گام مهمی در راستای مانع زدایی ها و ارتقای کشور است.
وی اظهار داشت: ایجاد همکاری های بین المللی با نگاه برد-برد که استقلال و جایگاه ایران را حفظ کند نه تنها اقدام استعمارگونه نیست بلکه مورد پسند عامه مردم نیز هست.
عزیزی با بیان اینکه جزییات سند جامع همکاری ایران و چین بنا بر عرف دنیا بیان نشده است ادامه داد: با توجه به دلسوزی های مسولان نظام به ویژه نگاه حکیمانه مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری و وزیر امورخارجه، به طور قطع حفظ جایگاه رفیع ایران مورد توجه قرار گرفته است و در این راستا برای توسعه کشور و اشتغالزایی اقدام خواهد شد.
رییس دانشگاه لرستان با بیان اینکه سند جامع همکاری ایران و چین را باید به فال نیک گرفت گفت: دل نگرانی عمده مردم از این قرارداد، صادرات بی رویه چین به ایران و ایجاد چالش هایی برای تولیدات داخلی کشور است در حالیکه این سند را باید بانگاه مثبت نگریست و صادرات ایران را با قراردادهای برد-برد افزایش داد.
عزیزی با تاکید براینکه چین یکی از کشورهای توانمند در حوزه صادرات و تکنولوژی است عنوان کرد: چین کشوری توسعه یافته است که با انعقاد قراردادهای همکاری با آن می توان سطح فناوری و صادرات ایران را نیز ارتقا داد.
وی با بیان اینکه در فضای مجازی دغدغه هایی مانند صید ماهی و شیلات، تخریب بیولوژی و ژنتیک گونه های جانوری و دریازی ایران مطرح شده است اظهار داشت: دلسوزان نظام و در راس آنها مقام معظم رهبری با نگاه حکیمانه، تجربیات بزرگ کارهای اجرایی و فرهیختگی در ابعاد و مسایل روابط بین الملل، سند جامع همکاری ایران و چین را در راستای ارتقا جایگاه بین المللی ایران و توسعه متوازن و همه جانبه کشور و با توجه به چارچوب های نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به منظور مانع زدایی در تولید و حمایت تولیدات داخلی منعقد کرده اند.
به گزارش ایرنا، امضای سند جامع همکاریهای ایران و چین در نخستین روز کاری سال جدید، بازتابهای متفاوتی را به دنبال داشته است. انتشار دیدگاههای مختلف بدون توجه به واقعیت موجود درباره این سند، موجب شده بررسی فنی این سند به حاشیه برود و نگاه سیاسی در تحلیل و بررسی بر آن غالب شود.
ارتقای روابط راهبردی ایران و چین از سفر رسمی رئیس جمهوری این کشور در زمستان ۱۳۹۴ آغاز شد، در پایان سفر رسمی دو روزه شی جین پینگ، بیانیه «مشارکت جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین» در قالب ۲۰ ماده و با هدف تبیین نقشه راه گسترش و تعمیق همکاریهای مشترک تهران _ پکن در حوزههای سیاسی، همکاری اجرایی، انسانی و فرهنگی، منطقهای و بینالمللی و نیز قضایی، امنیتی - دفاعی منتشر شد.
پس از آن نیز توافق برای انعقاد یک برنامه همکاری جامع بلندمدت در دستور کار ۲ کشور قرار گرفت که در نهایت هفتم فروردین امسال و با سفر وزیر امور خارجه چین به کشورمان به امضا رسید. همکاری با چین در شرایط تحریم و تنگنای روابط بینالمللی ایران، در راستای تقویت رویکرد به شرق در مقابل غرب است که پیش از این نیز توسط رهبر انقلاب اسلامی مورد تأکید قرار گرفته بود.
با اینکه تاکنون متن نهایی این سند منتشر نشده، اما با توجه به اظهارات مقامهای وزارت امور خارجه، این سند، در زمینههای مختلف از جمله سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز، زیرساختها، شبکههای حملونقل، ابتکار کمربند و راه و تجارت و مبادلات علمی و فرهنگی بین دو کشور، به امضا رسیده است.
همچنین در متن غیر رسمی این سند، به همکاریهای کوتاهمدت در زمینه نظامی_دفاعی و امنیتی، فرهنگی، فناوری، اقتصادی و تجاری، صنعتی و نیز همکاریهای سیاسی دوجانبه، منطقهای و بینالمللی اشاره شده است.
بر این اساس، گسترش همکاریها در زمینه مقابله با تروریسم و قاچاق و همچنین اجرای رزمایشهای مشترک بخشی از همکاریهای حوزه دفاعی، نظامی و امنیتی خواهد بود و ۲ کشور در حوزه روابط فرهنگی در زمینه توسعه روابط دانشگاهها، امنیت سایبری و نیز حاکمیت دولتها بر فضای مجازی همکاری خواهند داشت. حوزه گردشگری و مقابله با گرد و غبار در ایران از دیگر محورهای همکاری دو کشور عنوان شده است.
چین به عنوان یکی از شرکای تجاری اصلی ایران در قالب سند جامع همکاری بلندمدت، در زمینه گسترش همکاریهای مالی، بانکی و بیمهای، برنامههای تامین اعتبار با ایران همکاری خواهد داشت و از طرف دیگر، عرضه پایدار نفت خام به چین و نیز افزایش صادرات محصولات پتروشیمی ایران به چین از فرصتهای پیش روی بخش اقتصاد انرژی ایران در قالب این سند همکاری هستند.
همکاری بین شرکتهای خودروسازی به منظور انتقال فناوری و تولید مشترک نیز دیگر زمینه همکاری ۲ کشور در قالب این سند خواهد بود که میتواند صنعت خودروی ایران را تحت تأثیر قرار دهد.
نظر شما