به گزارش روز سهشنبه ایرنا، «اندرو کوریبکو» استاد و عضو هیات علمی موسسه مطالعات استراتژیک و آیندهپژوهی در دانشگاه دوستی روسیه طی مقالهای برای روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» به بررسی چگونگی بهره مندی پاکستان از سند جامع راهبردی ایران و چین پرداخت.
وی در این یادداشت می نویسد: پاکستان طرف سومی است که از سند جامع همکاریهای ایران و چین که اواخر ماه مارس در تهران به امضا رسید، سود می برد. براین اساس پکن قصد دارد طی ۲۵ سال آینده چندصد میلیارد دلار در ایران سرمایه گذاری کند.
این تحلیلگر آمریکایی افزود: تهران از یک سو با تحریمهای آمریکا و از سوی دیگر ماجراجوییهای اسرائیل با پشتیبانی واشنگتن در منطقه مواجه است.
وی اظهار داشت: اخیرا مجمع گفتوگوهای امنیتی در اسلامآباد برگزار شد و رهبران سیاسی و نظامی پاکستان از پیشبرد دیپلماسی اقتصادی، ژئوپلتیک اقتصادی و تقویت همکاریهای منطقهای سخن گفتند. با توجه به اینکه پاکستان با چین در طرح مشترک کریدور اقتصادی "سیپک" شریک میباشد طبیعی است که این پروژه از طریق ایران میتواند به سمت غرب توسعه یابد.
سند جامع ایران-چین، بهترین فرصت برای توسعه طرح سیپک
اندرو کوریبکو افزود: ما می توانیم شاهد چشم انداز ادغام منطقهای به صورت توسعه طرح سیپک به سمت غرب از طریق ایران به جمهوری آذربایجان و ترکیه و در نهایت به روسیه و اروپا باشیم. همکاری ایران و چین با محوریت انرژی همچنان ادامه خواهد داشت که البته به حوزه های دیگر نیز توسعه خواهد یافت. این یک فرصت برای شرکتهای پاکستانی خواهد بود که آنان می توانند از این روابط برای تقویت مناسبات تجاری خود نهایت استفاده را ببرند.
وی گفت: در بعد ژئو پولتیک بلند مدت نیز باتوجه به تقویت همکاری نزدیک میان جمهوری آذربایجان، پاکستان و ترکیه پیرامون تحولات جنگ اخیر در قرهباغ، چشم انداز بهتری از همکاریهای منطقهای ایجاد شده که البته بهبود هر چه بیشتر روابط ترکیه و جمهوری آذربایجان با ایران می تواند منجر به ظهور یک بلوک جدید متشکل از ایران، پاکستان، ترکیه و جمهوری آذربایجان شود.
استاد دانشگاه دوستی روسیه اظهار داشت: این بلوک در جهت گسترش ادغام طرح اقتصادی سیپک به سمت غرب می تواند جایگاه ژئوپولتیک فرامنطقهای را تقویت کند. همزمان با این تحول، گسترش پروژه چینی یک کمربند یک جاده به کشورهای عمدتا مسلمان و با ثبات اقتصادی حوزه سازمان اکو در آسیای مرکزی و غربی می تواند اهمیت این منطقه را افزایش دهد.
هفتم فروردین امسال و در جریان سفر وانگ یی عضو شورای دولتی و وزیر امور خارجه جمهوری خلق چین به تهران، سند همکاریهای جامع راهبردی ایران و چین به امضای وزیران خارجه دو کشور رسید.
سابقه این سند به سفر رسمی شی جین پینگ رئیس جمهوری خلق چین به تهران برمیگردد که در جریان آن جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین با صدور بیانیهای، سطح روابط دو کشور را به «مشارکت جامع راهبردی» ارتقاء دادند.
نظر شما