به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، با توجه به چشم انداز روشن رشد اقتصادی و کاهش نگرانی ها در مورد سفرهای تابستانی در کشورهایی همچون آمریکا که واکسیناسیون کرونا را آغاز کرده اند، بهای نفت رشد صعودی در پیش گرفته است.
درواقع بازار نفت با ورود واکسن ویروس کرونا و آغاز واکسیناسیون در برخی کشورها در اواخر سال میلادی گذشته، به موازات سایر بازارها رشد قابل ملاحظه ای را تجربه کرد. این در حالی است که بهای نفت در پی اعلام همه گیری جهانی ویروس کرونا در اوایل سال ۲۰۲۰ سقوط بیسابقهای را شاهد بود.
این بازار با آغاز سال میلادی ۲۰۲۰ از یک سو به دلیل تعطیلی یا کاهش فعالیت بسیاری از واحدهای صنعتی و از سوی دیگر به دلیل بسته شدن مرزها و توقف سفرهای هوایی با کاهش تقاضا مواجه شد.
اما اکنون پیش بینی رشد ۶ درصدی صندوق جهانی پول برای سالجاری میلادی و انتظار دولت آمریکا برای افزایش تقاضای بنزین در تابستان امسال با توجه به از سرگیری سفرها توسط آمریکایی ها، بهای نفت رشد صعودی در پیش گرفته است.
«بیل او گردی» (Bill O’Grady)، کارشناس امور نفتی و معاون اجرایی مدیر سرمایه گذاری در سنت لوئیس گفت: «ما تا حدودی به تعادل رسیده ایم و بازار "در یک نقطه بینابین" قرار دارد. اما برای حفظ این دستاوردها، باید شاهد اوج گرفتن اقتصاد و افزایش تقاضا برای انرژی باشیم».
ناظران بازار انرژی دلیل دیگر بالاگرفتن بهای نفت را آن می دانند که هفته گذشته «موسسه نفت آمریکا» (American Petroleum Institute) اعلام کرد ذخایر نفتی این کشور ۲.۶۲ میلیون بشکه کاهش یافته است و همین امر محرک دیگری برای تغییر بهای انرژی اعلام شد.
بهای نفت که در سه ماهه نخست سال گذشته میلادی و همزمان با اعلام همه گیری جهانی ویروس کرونا کاهش بی سابقه ای را تجربه کرده بود، اکنون در مدت مشابه سالجاری ۲۲درصد افزایش یافته است و کارشناسان دلایل اساسی این امر را واکسیناسیون کرونا در برخی کشورها و افزایش خوش بینی ها برای بالاگرفتن دوباره تقاضا برای انرژی می دانند.
در این میان سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش هم کنترل سختی در عرضه نفت در پیش گرفته و به این ترتیب به منحنی بهای نفت جانی دوباره بخشیدند.
اما گفته می شود در حالیکه بهبود مصرف در کشورهایی مانند آمریکا در حال رونق گرفتن است، جهش جهانی بهای انرژی همچنان متزلزل است. در هند، پالایشگاه های دولتی به دنبال خرید نفت خام کمتری از عربستان سعودی هستند زیرا با اوج گرفتن دوباره کووید-۱۹ و تشنج در روابط دو کشور بر سر بهای نفت تقاضا در این کشور پرجمعیت آسیایی کاهش یافته است.
چه چیزی بازارهای انرژی را به حرکت در می آورد؟
استراتژیست های بازار انرژی بر این باور هستند که کاهش حمایت از عرضه می تواند بر این امر تاثیرگذار باشد و اقدامات حاشیه ای قیمت ها در بازارهای نفت وضعیت را به سمت پویایی تقاضا تغییر می دهد. ناظران با این وجود معتقد هستند چشم انداز تقاضا تا نیمه دوم سال به طور قابل توجهی بهبود می یابد و باید بازارها را با توجه به بهای انرژی و دستاوردهای بدست آمده در مسیر سفت و سختی نگه داشت.
همزمان سرمایه گذاران از نزدیک وضعیت بازگشت ایران و آمریکا را به برجام نظارت می کنند. اگرچه در حالیکه ایران مذاکرات چند جانبه روز گذشته در وین را "سازنده" ارزیابی کرده است، تحلیلگران احتمال دستیابی به موفقیت را بسیار ناچیز می دانند.
از سوی دیگر با وجود آنکه در آمریکا انتظار می رود تقاضای بنزین در تابستان امسال در مقایسه با سال گذشته نزدیک به ۱۳ درصد بیشتر باشد، اما براساس «اداره اطلاعات انرژی آمریکا» (EIA) هنوز این میزان با سطح مصرف سال ۲۰۱۹ فاصله دارد.
در اواسط ماه دسامبر ۲۰۲۰ (اواخر آذر ۹۹) معاملات نفت زیر سایه دو خبر مهم معاملات خود را آغاز کرد؛ ابتدا توافق اوپکپلاس برای تمدید کاهش تولید نفت که موجب شد احتمال رشد قیمت افزایش یابد و در ادامه آغاز واکسیناسیون سراسری کرونا در برخی کشورها امیدها به رشد اقتصادی و افزایش تقاضا برای نفت را تقویت کرد. این عوامل سبب شد بهای نفت برنت به بالای ۵۰ دلار در هر بشکه برسد. قیمتی که از اسفند سال گذشته و آغاز همه گیری کرونا بیسابقه بود و یک رکوردشکنی در بازار طلای سیاه ارزیابی شد.
نظر شما