به گزارش خبرنگار ایرنا، آیتالله عباسعلی سلیمانی در خطبههای نماز جمعه این هفته کاشان که به دلیل وضعیت قرمز کرونایی شهرستان بهصورت رادیویی منتشر شد، افزود: سند جامع همکاری ایران و چین که متن آن به مصالحی منتشر نشد در راستای حفظ منافع مردم چین، ملت ایران و سندی میانه و مساوی است.
وی با تاکید بر اینکه با استناد به کلام رهبر معظم انقلاب در دیدار با رییس جمهوری چین، توافق روسای جمهوری ۲ کشور یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله درست و حکمتآمیز است، ادامه داد: دغدغه مردم شریف ایران نیز از اینرو است که آیا با این سند جامع همکاری، شرایط بدتر و فرار از استعمار غرب و آمریکا و مستعمره شرق و چین میشود؟
امام جمعه کاشان این دغدغهها را حق طبیعی ملت زخم خورده ایران دانست و اظهار داشت: بخشی از تعریف دغدغهها بیش از آنکه داخلی و واقعی باشد ساختگی و خارجی است، چرا که استکبار رسانهای و ارتشهای سایبری در پویشهای شبکهبندی کردن افکار عمومی و ایجاد تبلیغات زوری چنین برداشت منفی و وحشت مردمی را ایجاد کردند.
آیتالله سلیمانی با یادآوری نخستین واکنش جو بایدن رییس جمهوری آمریکا پس از امضای سند جامع همکاری ایران و چین مبنی بر نگرانی یکسالهاش از انعقاد این سند همکاری، اظهارداشت: به طور یقین نگرانی او به خاطر مردم ایران نیست، بلکه به دلیل از دست رفتن منافع آمریکا است.
وی تصریح کرد: زمانی که جانز هاپکینز (Johns Hopkins) استاد دانشگاه آمریکا و جیک سالیوان مشاور امنیت ملی جو بایدن رییس جمهوری آمریکا در مقالهای در مجله آمریکایی فارن پالیسی درباره مختصات احتمالی سیاست خارجی چین، نگرانی خود درباره تنظیم سند همکاری بین ایران را اعلام کردند و فریاد غرب و آمریکا و هجمه رسانهای آنان به دلیل همکاری ۲۵ ساله ایران چین بلند شد، نشان میدهد این سند منافع مشترکی برای ۲ کشور ایران و چین دارد.
۹ نکته مرتبط با سند همکاری ایران و چین
خطیب جمعه کاشان با تاکید بر این کلام امام راحل که باید از تعریف و تمجید دشمن بر اقدام ترسید و فهمید آن کار اشتباه و با مخالفت آنان از موضوعی باید فهمید آن حرکت درست است، ۹ نکته را در مورد سند جامع همکاری ایران و چین تبیین و اضافه کرد: کلام معمار کبیر انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب شاخص ما در محاسبه و سنجش سیاست خارجی است.
آیتالله سلیمانی تصریح کرد: نخست آنکه نفس نگرانی و پرسشگری درباره تحرکات جمهوری اسلامی در حوزه سیاست خارجی به خاطر ضربههای مختلفی که ایران در سالهای مختلف در دوران پهلوی و حتی در زمان پادشاهان قاجار دیده طبیعی است اما با این حساسیت باید ذاتی و نه القای دشمن باشد.
وی نکته دوم را نگرانی آمریکا و غرب از به خطر افتادن منافع خودشان و نه نگرانی برای مردم ایران عنوان و تاکید کرد: نکته سوم اینکه سند جامع همکاری راهبردی ۲۵ ساله بین ایران و چین، نقشه راه برای طراحی و ترسیم روابط بلند مدت ۲ کشور است.
امام جمعه کاشان با بیان اینکه هر قرارداد دارای تعهد بین ۲ طرف بر پایه ماده ۷۳ قانون اساسی باید مصوبه مجلس را داشته باشد گفت: این سند مصوبه مجلس ندارد، چرا که قراردادی در این سند امضا شده وجود ندارد و نیازی به تصویب مجلس نیست، اما انعقاد قرارداد در هر یک از حوزههای ۹گانه آن در آینده به مصوبه مجلس نیاز دارد.
آیتالله سلیمانی ادامه داد: سند همکاری ایران و چین مانند سند رژیم حقوقی دریای خزر و حتی کلیتر است که بندها و ضمیمههای آن به دلیل استفاده از واژه تفاهم و بیشتر سند نه قرارداد قابلیت اجرایی ندارد و برای عملیاتی شدن نیازمند مصوبه مجلس است.
به گفته وی، چهارمین نکته سند همکاری ایران و چین رسم رسانهای نشدن آن است که برای مثال آمریکا و اسراییل هم بسیاری از این سندهای همکاری به ویژه در حوزه نظامی را رسانهای نمیکنند.
وی اضافه کرد: نکته پنجم اینکه، سند همکاری با چین به عنوان کشوری منعقد شده که امروز و دیروز آن متفاوت و در صدد پا گذاشتن بر شانه آمریکا است و برای مثال اگر روزی جمعیت این کشور برایش هزینهبر بود امروز برایش فرصت و ثروت آفرین است، چرا که به کمک راهبرد دقیق و تاکتیک عمیق حزب حاکم آن توانست در رقابت نفسگیر اقتصاد جهانی حتی از ژاپن جلو بزند و رتبه دوم اقتصاد دنیا را کسب کند.
امام جمعه کاشان اضافه کرد: طبیعی است که کشورهای دیگر تلاش میکنند با کشوری با این سرعت پیشرفت چشمگیر ارتباط بگیرند تا برخی از سیاستها و رویکردهای خود را با آن همسو کنند و از مزیتهای رشد آن بهرهمند شوند، از این رو کشورهای امروز از شرق آسیا تا آسیای میانه، اروپا و آفریقا و حتی آمریکای لاتین در حال استفاده از رشد چین هستند، چرا که میدانند قدرت اقتصادی و نظامی که در آینده که میتواند جایگزین آمریکای در حال افول و سقوط شود چین است.
آیتالله سلیمانی اضافه کرد: امروز چین برای ۱۴۰ کشور یعنی نزدیک به سه چهارم وضعیت موجود دنیا شریک نخست اقتصادی است.
وی دارابودن تمدن آسیایی ۲ کشور ایران و چین و نزدیک بودن این ۲ شریک در عرصههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگ و امنیتی را نکته ششم سند همکاری ایران و چین برشمرد و گفت: ۲ کشور موارد مشترک ارتباط دیرینه از جمله جاده ابریشم، بیان نام ختن و چین در دیوان حافظ و کتابهای ادبی دارند.
به گفته آیتالله سلیمانی، ایران و چین ظرفیت بزرگ همکاری در بخشهای ترابری و علمی، اقتصادی، گردشگری، سازمانهای منطقهای و دفاعی بهویژه مبارزه با تروریسم و کوتاهسازی دست متجاوز آمریکا از منطقه دارند.
امام جمعه کاشان اظهار داشت: نکته هفتم امضای سند همکاری ایران با کشوری است که پکن در اوج تحریمها برای دور زدن آن به ایران کمک شایانی کرد و از طریق کمکهای ارزی، نیازهای عمومی و فناوریهای خاص نظامی به ایران در جنگ با دشمن به عنوان یک همکار صدیق وارد میدان شد.
آیتالله سلیمانی افزود: چین برای رشد و پیشرفت خود به شدت نیازمند انرژی است و ایران بهعنوان نخستین کشور دارای گاز و دومین به عنوان نفت دنیا جزو غنیترین کشورها در این حوزه محسوب میشود.
وی تاکید کرد: چین یکی از پیشرفتهترین کشورهای دنیا در فناوری اطلاعات است که میتواند در بسترسازی فناوریهای ارتباطی و رسانهای در ایران اثرگذار باشد.
به گفته وی، چین همچنین در صنعت خودرو و قطعهسازی آن برای جلوگیری از خروج ارز به دیگر کشورها مشروط به تذکر سازنده رهبر معظم انقلاب مبنی بر انتقال صنعت به همراه دانش میتواند برای ایران مفید باشد.
امام جمعه کاشان اظهار داشت: هشتمین نکته سند همکاری ایران و چین اینکه هرچند کارشناسان کشورمان در حوزه غرب زیاد کار کردند اما در حوزه شرقشناسی چین دچار ضعف هستند و به خوبی در حوزه چین، جایگاه و عملکرد آن کار نکردند که این سند همکاری میتواند یک فرصت برای نجات ایران از تحریم و فرار از وجود انحصارگرایی باشد.
وی ادامه داد: بر این پایه میتوان با ایجاد یک روابط گسترده در دنیای موجود منهای آمریکا و رژیم صهیونیستی که هرگز سر سازش با آنان نخواهیم داشت، موضوع حسن روابط را با کشورهای مذاکرهکننده، برد برد و در باب رفاقت پیش ببریم.
وی با تاکید بر ضرورت حساسیت بر سر قراردادها با اذعان به بدتر نشدن شرایط به عنوان نهمین نکته، تصریح کرد: البته که موضوع سند همکاری ایران و چین از چاله به چاه افتادن نیست.
شهرستان کاشان با جمعیت افزون بر ۳۶۴ هزار نفر در فاصله حدود ۲۰۰ کیلومتری شمال اصفهان قرار دارد.
نظر شما