به گزارش شنبه ایرنا از شبکه تله سور آمریکای لاتین، در حالی که با آغاز روند واکسیناسیون، میلیون ها انسان رویای بازگشت به روزهای بدون ماسک و نزدیک شدن به همنوعان را انتظار میکشند، با این وجود با مشاهده نمونههای انکارناپذیری همچون کشور شیلی که این روزها با وجود پیشتازی در واکسیناسیون گسترده، رکورد شیوع ویروس کرونا را در هفته های پس از واکسیناسیون زده (!)، به گفته کارشناسان باید با صبر و واقع بینی بپذیریم که کووید ۱۹، همچنان در میان ما خواهد بود. بنابراین تلاش ها برای مهار آن نباید متوقف شود.
پس از گذشت بیش از یک سال از همه گیری، بسیاری از مردم خسته از زندگی با محدودیت های کرونایی چشم امید به ورود واکسن داشتند تا معجزه ای رخ دهد و به روال عادی گذشته برگردند؛ اما آیا واکسن راهکار قطعی برای پایان دادن به پاندمی است؟
کارشناسان سازمان بهداشت پان آمریکن به رغم آنکه پیش بینی کرده اند در سال ۲۰۲۱ فصل جدیدی در مسیر مقابله با بیماری همهگیر گشوده خواهد شد، اما گفته اند باید با صبر و واقع بینی، به دور از خوش بینی های غیرواقعی، بپذیریم که ویروس کرونا با این روند، برای مدتها در میان ما باقی خواهد ماند.
شیلی مثال آشکاری بر صحت اظهارات آنهاست. کشوری از منطقه آمریکای لاتین، که به رغم پیشتازی در واکسیناسیون کرونا، با رکوردشکنی در هفته های اخیر شاهد موجی از ابتلا به بیماری همه گیر به مراتب بسیار شدیدتر از دوره پیش از واکسیناسیون بوده است.
خانم «کاریسا اف. اتینه» مدیر سازمان بهداشت پان آمریکن (PAHO) با بیان اینکه «پدیده ویروس کرونا عجیب ترین و خارق العاده ترین رویداد مربوط به بهداشت عمومی زندگی ماست» گفت: پاندمی از نظر مقیاس و پیامدهای آن در نقاط گوناگون متفاوت بوده است.
مدیر سازمان بهداشت پان آمریکن پیش بینی کرد که سال ۲۰۲۱ با واکسن ها فصلی جدید در مسیر ایمنی سازی جمعیت جهان خواهد گشود؛ با این وجود تاکید کرد: باید «صبور و واقع بین باشیم و بپذیریم که کووید ۱۹ تا مدتها در میان ما خواهد بود» بنابراین تلاش برای کنترل آن را نه می توان و نباید متوقف شود.
اتینه همچنین تصریح کرد: کنترل همه گیری ما را ناگزیر از توجه به آموزش های کسب شده تاکنون، همچنین مواجهه با رفع چالش هایی چون نابرابری فراگیر و کمبود بودجه در سیستم های بهداشتی کرده است.
با این همه مهم ترین هشدار اتینه قبل از به کارگیری واکسن ها این بود که در هرحال کشورها می بایست اقدامات بهداشتی مانند زدن ماسک و حفظ فاصله اجتماعی را همچنان در دستور کار خود قرار دهند.
حال سوال اینجاست که آیا دولت ها تدابیر بهداشتی لازم را برای مدیریت همه گیری به کار برده اند؟
پارادوکس شیلی: پیشتازی در واکسیناسیون؛ رکوردزنی در ابتلا
براساس اطلاعات نشریه آنلاین دنیای ما در داده ها (Our World In Data)، شیلی پس از اسرائیل و امارات متحده عربی کشوری است که در زمینه اجرای واکسیناسیون پیشرفت بسیاری داشته است، اما این موضوع در مهار موج دوم همه گیری شیلی موثر نبوده و این کشور همزمان از موج ابتلای بالاتری نسبت به مرحله قبل از اجرای واکسیناسیون رنج می برد. علت آن چیست؟
روند واکسیناسیون در شیلی، ۲۴ دسامبر ۲۰۲۰ (۴ دیماه ۱۳۹۹) با اولین دوزهای واکسن فایزر و بیون تک آمریکا بر روی کارکنان بهداشت این کشور آغاز شد.
با این وجود، این کشور در حال حاضر یکی از بدترین دوره های همه گیری خود را با آمار روزانه بیش از ۸ هزار مبتلا، پشت سر می گذارد؛ رکوردی که باعث فروپاشی بخش مراقبت های ویژه شیلی شده است. این در حالی است که به گفته «انریکه پاریس» وزیر بهداشت این کشورف حدود ۴۵ درصد مردم شیلی دوز اول واکسن کرونا را دریافت کرده اند.
آنچه که بیش از هرچیزی باعث شگفتی درباره موج جدید پاندمی در این کشور شده، این است که نه تنها از پیک اولیه بالاتر رفته، بلکه این روند را با سرعت بیشتری هم طی کرده است. یکی از دلایلی که احتمالا این کشور را به این شرایط بحرانی کشانده، نبود اطمینان کافی به عملیات واکسیناسیون بوده است.
در این میان، دولت «سباستین پینیرا» رئیس جمهوری شیلی در کانون جنجال ها قرار گرفته است. بسیاری به او انتقاد دارند که چرا به جای پیش بینی واقعی از خطرات همه گیری، به رقابت برای برتری در کارزار واکسیناسیون روی آورده است.
اگرچه پینیرا در مقام دفاع از خود گفت: ما هیچ گاه همه گیری را دست کم نگرفته ایم و از همه هموطنان رعایت مراقبت های بهداشتی را خواسته ایم؛ با این وجود میزان محبوبیت وی به شدت در حال کاهش است.
شیلی که ۲۴ درصد جمعیت هدف خود را با دو دوز واکسن ضدکرونا واکسینه کرده و همچنان پیشتاز کشورهای منطقه در اجرای واکسیناسیون است، اما در روزهای اخیر بدترین آمار ابتلا را از زمان آغاز همه گیری ثبت کرده است.
شیلی با ثبت بیش از یک میلیون و ۶۰ هزار مبتلا و بالغ بر ۲۴ هزار جانباخته بر اثر کووید ۱۹، ششمین کشور آمریکای لاتین از نظر رکورد ابتلاست.
واکسن ها برای مهار همه گیری کافی نیستند
دکتر «موریل رامیرز» اپیدمیولوژیست و استاد داروسازی دانشگاه شیلی تاکید کرد: پوشش دهی واکسن ها در برابر ویروس کرونا تا این لحظه همچنان جزئی بوده است.
این متخصص بهداشت عمومی همچنین خاطرنشان کرد: واکسن ها تنها ابزار کنترل همه گیری نیستند. اگرچه این داروها از تشدید بیماری جلوگیری می کنند، اما نمی توانند مانع انتقال ویروس کرونا شوند و این ویروس ها همچنان در جریان هستند.
به گفته «ارنستو لاوال» متخصص آموزش و ارتباطات، مطالعات نشان می دهند که واکسن به تنهایی برای کنترل بیماری کافی نیست و به عنوان یک راهکار در کنار دیگر تدابیر بهداشتی می تواند به کار آید.
اگرچه در حال حاضر با اجرای واکسیناسیون، تلاش های بی سابقه ای برای مقابله با ویروس کرونا صورت می گیرد، اما این موضوع نباید به خوش بینی غیرواقعی و اعتماد افراطی درباره اثربخشی واکسن ها منجر شود و همچنان مراقبت های بهداشتی برای کاهش شیوع گسترده بیماری همه گیر باید مورد توجه همگان قرار گیرد.
نظر شما