به گزارش روز شنبه روابط عمومی اداره کل محیطزیست استان خراسان شمالی، مهدی اله پور افزود : با پیوستن این سه منطقه حفاظتی خراسان شمالی به زیست کره گلستان ، برنامه مدیریت، طبق نقشه پهنه بندی جدید طرح ریزی و حفاظت پایدار و یکپارچه از تنوع زیستی در مجموعه گلستان، در راستای فقرزدایی و جلب مشارکت جوامع محلی عملیاتی خواهد شد.
وی بهره گیری از اعتبار ذخیرگاه برای مدیریت مناطق حفاظتی قرخود و تخت ایران در شهرستان مانه و سملقان و منطقه خمبی و سرای شهرستان گرمه را از مزیت های اصلی پیوستن این مناطق به ذخیره گاه زیست کره گلستان اعلام کرد.
به گفته وی تا پیش از اضافه شدن این سه منطقه حفاظتی استان خراسان شمالی به ذخیره گاه زیست کره گلستان ، سهم استان از این ذخیره گاه ۴۳ درصد بود که با پیوستن این مناطق سهم استان خراسان شمالی به بیش از ۵۰ درصد افزایش یافت.
اله پور افزود: تعریف جهانی حفاظت از دیدگاه اتحادیه جهانی حفظ طبیعت(آی یو سی ان) بر سه محور نگهداشت، بهره برداری پایدار و احیا استوار است که این مفهوم در الگوی مدیریتی ذخیره گاه های زیست کره به طور عملی اجرایی شده است.
مدیرکل محیطزیست استان خراسان شمالی اظهارداشت : ذخیره گاه زیست کره گلستان منطقه ای فراملی با اهمیت جهانی است که معرف جغرافیای طبیعی بی همتا در محل اتصال جنگل های هیرکانی با ناحیه اکولوژیکی کپه داغ است و از دیرباز با نظام فرهنگی و معیشتی مردمان شمال خراسان عجین بوده است.
پارک ملی گلستان قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در ایران و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش است که ۱۳۵۰ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری از جمله نیمی از گونه های پستانداران ایران را در حدود ۹۰۰ کیلومتر مربع گستره خود جای داده و به همین دلیل به عنوان ذخیره گاه زیست کره در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
ذخیرهگاه زیستکره، مناطق حفاظتشده طبیعی-زیستی بینالمللی هستند که علاوه بر حفاظت، دستاوردهایی نظیر ارائه سایتهای مطالعاتی کمنظیر به دانشمندان و تجربه مهارت انسان در پشتیبانی از توسعه پایدار را نمایان میسازند. اعلام ذخیرهگاههای زیست کره برای جلوگیری از تغییرات برگشتناپذیر و بهرهبرداری ناپایدار از منابع طبیعی، در عین نیاز به بهرهبرداری از طبیعت (باتوجه به رشد روزافزون جمعیت) شکل گرفتهاست و به یکی از تقسیم بندیهای مهم حفاظتی جهان بدل شدهاست.
این مناطق حفاظت شده از طرف یونسکو تحت پوشش دفتر شورای هماهنگی بینالمللی برنامه انسان و کره مسکون (MAB) قرار دارند. از آغاز اجرای آن (دهه ۱۹۶۰ میلادی) تاکنون ۵۵۳ ذخیره گاه زیستکره در ۱۰۷ کشور جهان به ثبت رسیدهاست که ۱۳ مورد از این ذخیره گاه زیست کره در ایران قرار دارد که شامل ارژن و پریسان در کازرون، پناهگاه حیات وحش میانکاله در شرق مازندران، زیست کره گلستان در استان های گلستان و خراسان شمالی ، ارسباران در آذربایجان شرقی، گنو و حرا در هرمزگان، کویر در استان های اصفهان، تهران، قم و سمنان، ارومیه در آذربایجان غربی، توران در استان های سمنان و خراسان رضوی، دنا در استان های اصفهان، کهگیلویه و بویر احمد و چهار محال و بختیاری، تنگه صیاد و سبزه کوه در چهار محل و بختیاری،هامون در سیستان و بلوچستان و کپه داغ در استان خراسان شمالی است.
سهم خراسان شمالی از مساحت زیست کره گلستان به بیش از ۵۰ درصد رسید
۲۱ فروردین ۱۴۰۰، ۲۱:۱۹
کد خبر:
84290601
بجنورد-ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: با پیوستن مناطق حفاظتی قرخود، پناهگاه حیات وحش تخت ایران و رویشگاههای کوهستانی لاله واژگون و زعفران کوهی در کوههای خمبی و سرای به ذخیرهگاه زیست کره گلستان ، سهم استان از این ذخیرگاه به بیش از ۵۰ درصد رسید.
اخبار مرتبط
-
خراسان شمالی زیستگاه یک سوم درختان قانون حمایت از ذخایر ژنتیکی است
بجنورد- ایرنا- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: خراسان شمالی مامن و زیستگاه…
نظر شما