«امیرعلی امیرباقری» امروز (یکشنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به افت این روزهای معاملات بورس اشاره کرد و افزود: از هفته گذشته و با نزدیک شدن به انتهای هفته به دلیل داغ تر شدن بحث مربوط به بازگشت آمریکا به برجام و مذاکرات وین، فشار فروش در بازار سرمایه شدت گرفت و عملا در روزهای پایانی هفته بازار دچار فشار شدید فروش بود.
وی با بیان اینکه سایه مذاکرات برجامی بر سر کلیت بازار از جمله مسایل بسیار مهمی تلقی می شود که باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: اکنون مهمترین عامل تاثیر گزار در کلیت بازار و ریسک موجود در بازار ریسک سیاسی و مباحث مرتبط با برجام است که در راس ریسک های موجود قرار گرفته است.
امیرباقری خاطرنشان کرد: اکنون با توجه به مسایل تغییر رویکرد سیاسی آمریکا در مقوله برجام و احتمال بازگشت آن، درخواست طرف ایرانی مبنی بر لغو همه تحریم ها و همچنین منع پذیرش مذاکرات گام به گام احتمال بازگشت طرف غربی ها به برجام و لغو تحریم ها وجود دارد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: از آنجایی که کلیت بازار به دلیل فشار تورم و با محوریت نرخ ارز رشد کرده بود دسترسی به منابع ارزی ایران و کاهش ریسک های سیاسی می تواند فشاری را در کلیت بازار ایجاد کند.
ریزش قوی و سنگینی در بازار سهام شکل نمیگیرد
وی با بیان اینکه به دو علت، احتمال ایجاد فشار فروش سنگین و ریزش قوی در بازار شکل نخواهد گرفت، گفت: فردی که سهامدار بوده است به دلیل ضرر و زیان های سنگینی که متحمل شده است اقدام به فروش و عرضه سهام خود در بازار نمی کند.
امیرباقری خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با توجه به اینکه مبنای خریداران برای سرمایه گذاری در بورس، نرخ ارز و نرخ تورم است، افراد در شرایط فعلی مبادرت به خرید نمی کنند، بنابراین در کوتاه مدت معاملات کم حجمی را در بازار شاهد خواهیم بود و نباید انتظار روند سنگین و حجم بالای معاملاتی را در کلیت سهام داشته باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: از این به بعد نباید در انتظار رشد کلی بازار سهام بود بلکه اگر قرار باشد رشدی در بازار صورت گیرد عمدتا به صورت گروه به گروه یا سهم به سهم خواهد بود.
وی با بیان اینکه باید با مسایل جدید حاکم در کشور و تاثیر آن با بازار مواجه شد، اظهار داشت: چشم انداز سیاسی و تورم انتظاری با توجه به گشایش های سیاسی به طور قطع دستخوش تغییر خواهد شد.
انتخاب ریاست جمهوری ایران، ریسک فعلی بازار سرمایه
امیرباقری با تاکید بر اینکه انتخابات ریاست جمهوری از دیگر ریسک های سیاسی است که می تواند بر کلیت بازار اثرگذار باشد، گفت: معاملات بازار همیشه در این برهه از زمان به دلیل وجود ابهام در کشور به سمت احتیاط پیش می رود، بازار به صورت ادواری در اواخر دولت فعلی و تحویل به دولت بعدی صبر می کند و دست نگاه می دارد تا سیاست های کلی کشور مشخص شود و بعد مبادرت به معامله خواهد کرد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: این موضوع در کاهش حجم معاملات بازار تاثیرگذار است و همین امر موید حجم کم معاملات و عدم خیزش های جدید در بازار می شود.
وی اظهار داشت: بازار سرمایه در دوران وجود تورمی به سمت نگاه دارایی محور، سوق پیدا می کند و از آنجایی که تورم انتظاری رو به کاهش می رود نگاه سودمحور جایگزین نگاه دارایی محور خواهد شد به همین دلیل بازار باید برای انجام معاملات به سمت تحلیل پیش برود و سرمایه گذاران باید با نگاه تحلیلی قویتری به بازار نظر داشته باشند.
کلیت بازار در انتظار تعیبن تکلیف سیاسی
امیرباقری با بیان اینکه اکنون کلیت بازار در انتظار تعیبن تکلیف سیاسی است تا مشخص شود شرایط سیاسی به کدام سمت سوق پیدا خواهد کرد، اظهار داشت: در صورت لغو همه تحریم ها و برداشته شدن ریسک از سر بازار، فشاری در کوتاه مدت بر نرخ ارز وارد می شود اما نباید انتظار این وجود داشته باشد که نرخ ارز به ارقام خیلی پایین برسد و به دنبال آن بازار با ریزشی سنگین مواجه شود.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: نزول بازار سرمایه بخشی از اصلاح خود را برای قیمت ارز پیشخور کرده است و از طرفی، دولت فعلی و مدیران اقتصاد به این نگاه دست پیدا کردند که نگه داشتن نرخ ارز در اعداد پایین نه تنها کمکی به کلیت اقتصاد نمی کند بلکه گاهی تاثیر خود را در قالب شوک های تورمی در اقتصاد کشور ظاهر می کند.
نرخ ارز به صورت دستوری پایین نگه داشته نمیشود
وی افزود: به احتمال زیاد بانک مرکزی، دولت فعلی و دولت آتی به سمت نرخ ارز شناور مدیریت شده سوق پیدا می کنند که به معنای تعدیل نرخ ارز با توجه به شاخص های اقتصادی کشور خواهد بود و از این به بعد اینگونه نیست که نرخ ارز به صورت دستوری پایین نگه داشته شود، زیرا این امر تاکنون نتیجه ای جز اتلاف منابع ارزی و پرتاب تورم به آینده نداشته است و اکنون شرایط اقتصاد ایران حتی در آینده توان تحمل شوک های تورمی را به بدنه اقتصاد ندارد.
امیرباقری تاکید کرد: ممکن است با توجه به جو حاکم، نرخ ارز به صورت موقت دستخوش اصلاح شود اما در بلندمدت و میان مدت، خود را با واقعیات اقتصادی تطبیق خواهد داد و این امر به دنبال خود، رشدی معقول و منطقی را برای بازار سرمایه به ارمغان خواهد آورد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: در کوتاه مدت اثری از رشد سنگین در بازارهای سرمایه گذاری وجود ندارد اما در میان مدت، بازارهایی که با جهش زیادی مواجه شدند به پیشواز اصلاح قیمتی خواهند رفت و بازار سرمایه که اصلاح شدید قیمتی داشته است و اکنون در اصلاح زمانی به سر می برد توان اینکه با کلیت اقتصاد همخوانی پیدا کند و منعکس کننده بخش واقعی اقتصاد کشور باشد را خواهد داشت.
به گزارش ایرنا، شاخص کل در بازار بورس امروز (یکشنبه، ۲۲ فروردینماه) ۹ هزار و ۷۷۵ واحد افت داشت که در نهایت این شاخص به رقم یک میلیون و ۲۳۰ هزار واحد رسید.
نظر شما