به گزارش ایرنا سه روز پس از آغاز محدودیتهای ۱۰ روزه در سراسر کشور و استان خراسان جنوبی بسیاری از متصدیان واحدهای صنفی درهای مغازه را بستند و به انتظار کنترل موج چهارم کرونا نشستهاند که نشانگر تداوم همراهی اصناف با دستورالعملها و مصوبات ستاد ملی کرونا و جای قدردانی دارد.
تعطیلی اصناف در شرایط تحریمهای ظالمانه و مشکلات اقتصادی ناشی از آن که بر قیمت کالاها و قدرت خرید مردم تاثیر گذاشته و فضای کسب و کار را سخت کرده، به آسانی نیست و خیلی از مردم عادی هم از این وضعیت بوجود آمده برای مغازهداران و بازاریان ناراحتند.
این روند در خراسان جنوبی با توجه به دوری از مرکز و کمبود ناوگان حمل و نقل هوایی و ریلی از شدت بیشتری برخوردار است و فروشندگان با زحمات فراوان باید به فروش و سودآوری بپردازند.
با این همه بازاریان مانند سه موج قبلی کرونا دست یاریشان بلند است و حفظ جان مردم را بر مسایل مالی ترجیح دادند؛ هرچند این موضوع مهم توجیهی برای کمکاری سایر قشرها در رعایت پروتکلهای بهداشتی نیست.
شاید بتوان گفت از لحاظ اقتصادی اصناف در یک سال گذشته بیشترین ضربه را از شیوع ویروس کرونا متحمل شدند اما همچنان یاری کردند.
این روزها در بازار بیرجند کرکرهها پایین و اغلب مغازهها تعطیل است و البته برخی فروشندگان هم با درهای بسته یا نیمهباز به مشتریان خود خدمات میدهند.
موفقیت خراسان جنوبی در مدیریت کرونا
همراهی اصناف را معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم در سفر روز گذشته به خراسان جنوبی یادآور شد و گفت: خراسان جنوبی از استانهای موفق در مدیریت کرونا بوده است و توانسته مرگ و میر نسبتا پایینی داشته باشد.
"قاسم جانبابایی" افزود: در ارائه خدمات پیشگیری همچنین بیماریابی و قرنطینه کردن که بخشی از طرح شهید سلیمانی است، اقدامات خوبی در این استان انجام شده و همراهی دستگاههای مختلف اجرایی، اصناف، دانشگاه علوم پزشکی و عموم مردم سهم بزرگی در این موفقیت داشته است.
وی البته گفت: روند شیوع کرونا در کشور افزایشی است و در بعضی از استانها مثل تهران، اصفهان، فارس، زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی شتاب بیشتری دارد.
معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که آبان پارسال و در موج سوم کرونا هم به خراسان جنوبی آمد، ادامه داد: این وضعیت نتیجه ایام عید، دید و بازدیدها و شرکت در مراسمی چون عروسی است که باعث شده پروتکلها رعایت نشود و اکنون روند رو به افزایش داریم.
وی گفت: امیدواریم با تصمیماتی که در ستاد ملی مقابله با کرونا گرفته شده و تمهیداتی که اندیشیده شده است، این روند هرچه زودتر متوقف شود.
اصناف، مردم و کرونا
یکی از کسبه بیرجند که از روز شنبه (۲۱ فروردین) مغازهاش را بسته، معتقد است تا رعایتها همهجانبه نشود اصناف به تنهایی نمیتوانند موثر باشند.
خراشادی گفت: برای چهارمین بار اصناف با دولت برای کنترل این وضعیت همراه شدهاند و ضررهای زیادی را متحمل شدند اما باید دولت و نهادهای حمایتی هم با طرحهای تشویقی و جبرانی نقش خود را ایفا کنند.
وی افزود: مشکل کاسب این روزها یک میلیون و ۲ میلیون تومان نیست بلکه با ۱۰۰ میلیون تومان هم نمیتوان ضررهای این مدت را جبران کرد.
این مغازهدار گفت: اصناف وظیفه انسانی و اسلامی خورد را برای کاهش انتقال ویروس انجام میدهند اما آیا دستگاههای خدماتی در این مدت از قبوض خود گذشتند یا بانکها برای رفع نیاز ما تسهیلات ارزانقیمت پرداخت کردند که بتوانیم از پس بازپرداخت آن برآییم.
مهار کرونا و همبستگی اجتماعی
کاظمی یکی دیگر از کسبه با بیان اینکه مهار کرونا نیازمند همبستگی اجتماعی است گفت: فقط با تعطیلی اصناف نمیتوان کرونا را مهار کرد و همه افراد جامعه باید در این زمینه احساس مسئولیت و همراهی داشته باشند.
وی افزود: وقتی همبستگی اجتماعی به معنای واقعی به وجود آید، افراد در زندگی فردی و شخصی هم جامعه را در نظر میگیرند و بدون ماسک و رعایت فاصله جایی حضور نمییابند.
این فروشنده گفت: کسانی که در تجمعهای خانوادگی شرکت میکنند و از رفتن به عروسی و دیگر مجالس باکی ندارند تعریفی در ذهن آنها برای همبستگی وجود ندارد.
وی افزود: اصناف همواره کنار مردم و نظام بودند و خواهند بود اما از مسوولان هم خواستاریم نسبت به مشکلات اصناف توجه بیشتری داشته باشند تا دیگر مشکلات همراه با کرونا نشود.
لزوم تعطیلی مدیریت شده
همراهی بیش از ۹۰ درصدی اصناف با شیوهنامههای بهداشتی در یک سال گذشته را رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا مطرح کرد و در عین حال گفت که تعطیلی و محدودیتهای کرونایی باید مدیریت شده باشد.
رضا علیزاده بیرجندی افزود: همراهی اصناف خراسان جنوبی از ابتدای ویروس کرونا بر کسی پوشیده نیست به طوری که به عنوان اولین استان کشور اصناف داوطلبانه فروردین سال گذشته در خیز اول تعطیل شدند ولی با تعطیلی اصناف به تنهایی نمیتوان کرونا را شکست داد.
وی گفت: تا زمانی که نیاز باشد اصناف از دستورالعملها تبعیت خواهند کرد اما باید این تعطیلی همهجانبه باشد نه اینکه اصناف تعطیل شود اما بازارهای روز مدیریت نشود یا مطبهای پزشکان شلوغ و آرامستانها بدون رعایت پروتکلها و فاصلهگذاری باشد.
رییس اتاق اصناف خراسان جنوبی اظهار داشت: اصناف نیازمند کمک هستند و فشارهای اقتصادی اخیر ضربات سنگینی را به آنها وارد کرده در حالی که حمایت لازم از آنها نشده است.
وی افزود: مسوولان نسبت به تامین تسهیلات بلندمدت و ارزانقیمت برای اصناف اقدام کنند در غیر این صورت با وجود هزینههای سربار همچون اجارهبها و تعرفههای خدماتی مانند آب، برق و گاز مشکلی با ارائه تسهیلات کوتاهمدت و گرانقیمت رفع نخواهد شد.
شیب تند بیماری در خراسان جنوبی
خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و روند صعودی شناسایی موارد مثبت ابتلا به کرونا و بستری بیماران از هفته دوم فروردین در این استان آغاز شد. بنابر اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اوایل هفته جاری، خراسان جنوبی جزو ۱۲ استانی است که روند افزایشی با شیب بسیار تند دارد.
این استان که پیک سوم کرونا را آذر ماه ۹۹ پشت سر گذاشت در حال حاضر سه شهرستان در وضعیت قرمز (خیلی پرخطر)، هفت شهرستان در وضعیت نارنجی (پرخطر) و یک شهرستان در وضعیت زرد (متوسط خطر) دارد.
براساس محدودیتهای ۱۰ روزه که ستاد ملی مقابله با کرونا برای سراسر کشور تصویب کرد، گروههای شغلی دو، سه و چهار در مناطق قرمز، گروههای شغلی سه و چهار در مناطق نارنجی و گروه شغلی چهار در مناطق زرد اجازه فعالیت ندارند و در مناطق قرمز فقط گروه شغلی یک (ضروری) مجاز به فعالیت است.
نکته مهم دیگر این است که انتقال ویروس کرونا از طریق دورهمی و تجمعات خانوادگی در خراسان جنوبی با پشت سر گذاشتن سه موج بیماری و ورود به خیز چهارم همچنان در صدر قرار دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بتازگی گفت: در ارزیابیهایی که انجام شده، بیش از ۶۵ درصد موارد راه انتقال ویروس، انتقال خانوادگی است یعنی در دورهمیها و تجمعات خانوادگی و شبنشینیها انتقال ویروس اتفاق افتاده بخصوص با ویروس کرونای جهش یافته یا انگلیسی این موضوع حساسیت بیشتری پیدا میکند.
محمد دهقانی افزود: ما در بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند در مجموع به ۱۴ بیمار رسیده بودیم ولی اکنون بیش از یکصد بیمار مثبت و مشکوک به کرونا در بخشهای کرونایی این بیمارستان بستری هستند که این اتفاق در مدت کوتاه حدود یک تا ۲ هفته اخیر رخ داده است و خیلی از بیماران به صورت خانوادگی بستری هستند.
از این رو رفتار تک تک افراد جامعه علاوه بر نقش آن در حفظ جان خود و دیگران، تاثیر مستقیم در ایجاد یا رفع محدودیت برای کسب و کارها به ویژه اصناف دارد و با رعایت دقیق و همهجانبه پروتکلهای بهداشتی میتوان هم سلامتی را حفظ کرد و هم به معیشت دیگران لطمه نزد.
نظر شما