به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از این خبرگزاری آمریکایی، تعهد جدید دولت «جو بایدن» مبنی بر کاهش تولید گازهای گلخانه ای رقابت بر سر هژمونی آب و هوایی را تجدید می کند و اهداف جاه طلبانه واشنگتن برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به رئیس جمهوری آمریکا هنگامی که اواخر این ماه میزبان رهبران اجلاس تغییر آب و هوا است، اهرم فشار بیشتری در مقابل پکن می دهد و همین امر چالشی ویژه برای «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین است.
بلومبرگ هفته گذشته گزارش داد، کاخ سفید ممکن است به کاهش ۵۰ درصدی یا بیشتر انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۳۰ متعهد شود. به گفته منابع آگاه، مقامات دولت آمریکا در حال بررسی فرصت های موجود در دولت فدرال در زمینه تنظیم استاندارد، سرمایه گذاری در زمینه انرژی های پاک و برنامه های زیرساخت انعطاف پذیر هستند.
اما مشخص نیست که آیا دولت ایالات متحده واقعا می تواند چنین برنامه جسورانه ای را ارائه دهد یا خیر. با این وجود بایدن تمایل دارد بخش قابل توجهی از اهداف این برنامه را ارتقا بخشد و همین امر می تواند چین را تحت فشار قرار دهد؛ کشوری که پیش از این تلاش کرده خود را پیشگام در کاهش گازهای گلخانه ای جای دهد.
گفته می شود اجلاس تغییرات آب و هوایی بخشی از تلاش بایدن برای اولویت بخشی به تغییرات اقلیمی و معکوس کردن برخی سیاست های دولت دونالد ترامپ است. در واقع بایدن پس از آنکه در کاخ سفید حاضر شد، با هدف اعتمادسازی در دوران پسا ترامپ، تمرکز خود را بر روی این هدف بلندپروازانه گذاشت. زیرا در پی خروج رئیس جمهوری پیشین آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس بسیاری از کشورها نسبت به برچیده شدن سیاست های داخلی آمریکا که منجر به چشم پوشی از تعهدات آن در قبال کاهش انتشار آلاینده ها می شد، نگران بودند. ترامپ یک روز پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۴ آبان ۹۹ به طور رسمی از پیمان پاریس که به امضای ۱۹۰ کشور رسیده بود، خارج شد و درست در همان روز بایدن در توئیتی وعده داد در نخستین گام به این توافق باز می گردد.
مقابله با تغییرات آب و هوایی ابزاری موثر در سیاست خارجی رئیس جمهوری چین از سال ۲۰۱۳ بوده است. او و «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا توافق نامه ای دوجانبه را در سال ۲۰۱۴ امضا کردند که راه را برای پیمان پاریس ۲۰۱۵ هموار کرد. اما با روی کارآمدن ترامپ و انکار تغییرات اقلیمی و وعده اش برای خروج از توافق پاریس، رئیس جمهوری چین بخش بیشتری از رهبری در مبارزه با تغییرات آب و هوایی را برعهده گرفت.
پکن سال گذشته اعلام کرد که چین تا سال ۲۰۶۰ انتشار گازهای گلخانه ای را به صفر می رساند. سیاست های وی همچنین چین را به سمت تولید جهانی صفحات خورشیدی، توربین های بادی و وسایل نقلیه الکتریکی سوق داده است.
در سوی دیگر ماجرا، هند به عنوان سومین کشور تولید کننده آلاینده ها در جهان هنوز به طور عمومی متعهد نشده است که راهی به سوی انتشار صفر گازهای گلخانه ای داشته باشد. هرچند گفته می شود بایدن احتمالا در نشست پیش رو خواستار تعهد «نارندرا مودی» نخست وزیر هند در این خصوص خواهد شد.
نظر شما