به گزارش ایرنا ، کانال خبری نیوز آسیا CNA به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش داد که سازمان انرژی اتمی ایران روز یکشنبه 11 آوریل اعلام کرده که تاسیسات هستهای نطنز هدف حمله تروریستی قرار گرفته است. این رویداد یک روز پس از آن بود که ایران اعلام کرد کار سانتریفوژهای پیشرفته را در این سایت آغاز کرده است.
علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی گفت که این حمله توسط مخالفان پیشرفت صنعتی و سیاسی ایران انجام شده است. او مشخص نکرد که چه کشور یا گروهی ممکن است پشت این خرابکاری باشد.
از سوی دیگر رادیوی "کان" اسراییل به نقل از منابع اطلاعاتی که ملیت آنها را فاش نکرد گزارش داد که سازمان جاسوسی موساد اسراییل یک حمله سایبری انجام داده است. این رادیو همچنین گفت که خسارت وارد شده بیشتر از چیزی است که در ایران گزارش شده است.
یک سخنگوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایمیلی اعلام کرد: ما از گزارش رسانهها اطلاع داریم و در این مرحله اظهارنظر نمیکنیم.
مالک شریعتی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در توییتر نوشت این حادثه در روز ملی فناوری هستهای ایران به احتمال زیاد خرابکاری یا نفوذ بوده است. حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز شنبه یک آبشار غنیسازی و دو آبشار آزمایشی را در نطنز افتتاح کرده بود.
یک خبرنگار اسراییلی در توییتر نوشت ارزیابی این است که حادثه نطنز نتیجه عملیات سایبری اسراییل است اما مدارک و شواهدی برای اثبات این ادعا ارائه نداد.
این گزارش در ادامه به خروج آمریکا از برجام و گامهای کاهش تعهدات هستهای ایران اشاره کرده و درمورد مذاکرات وین نوشت که تمرکز این مذاکرات بر برداشتن تحریمها و بازگشت ایران به تبعیت کامل از برجام است. روحانی روز شنبه بار دیگر تاکید کرد که برنامه هستهای ایران برای مقاصد صلحآمیز است.
استریتس تایمز مالزی: اسراییل خواستار لغو تحریمهای ایران بدون توافق جدید نیست
روزنامه استریتس تایمز مالزی نیز ضمن بازتاب گزارش بلومبرگ به نقل از صالحی گزارش داد که حادثه در تاسیسات نطنز "تروریسم هستهای" توسط مخالفان مذاکرات بین جمهوری اسلامی و قدرتهای جهان برای احیای برجام بوده است . صالحی گفت که اختلال در نطنز با هدف ایجاد مانع در راه پیشرفت هستهای ایران و همچنین دیپلماسی جاری در وین بوده است. او توضیح بیشتری نداد اما ایران در گذشته عمدتا اسراییل را مقصر حملات به زیرساختهای هستهای و قتل دانشمندان برجسته ایرانی قلمداد کرده است.
این روزنامه در ادامه نوشت دولت اسراییل با توافق هستهای سال 2015 مخالف است و نمیخواهد که آمریکا بدون یک توافق جدید که به مساله موشک بالستیک و نیروهای نیابتی ایران هم بپردازد ، تحریمهای ایران را لغو کند. دو کشور در هفتههای اخیر یکدیگر را به هدف گرفتن کشتیهای خود متهم کردهاند.
ایران روز شنبه اعلام کرد که تزریق گاز به سانتریفیوژهای جدید را در نطنز شروع کرده و دستگاههای آی-ار-9 را هم تست مکانیکی کرده است.
این دومین حادثه مختل کننده در نطنز در مدت کمتر از یک سال است. در سال 2010 نیز نطنز هدف حمله سایبری با ویروس استاکسنت قرار گرفته بود. اسراییل همچنین مسئول ترور چندین دانشمند هستهای ایران قلمداد شده است.
تایپهتایمز: خطر برای مذاکرات هستهای
روزنامه تایپهتایمز با بازتاب گزارش خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس نوشت: ایران روز یکشنبه اسراییل را مقصر یک حمله خرابکاری در تاسیسات هستهای زیرزمینی نطنز دانست ؛ حمله ای که به سانتریفیوژها خسارت وارد کرد و این حمله مذاکرات جاری درباره توافق هستهای را به خطر میاندازد و جنگ سایه بین دو کشور را آشکار میسازد.
اسراییل مسئولیت این حمله را قبول نکرده و بهندرت مسئولیت عملیات واحدهای محرمانه نظامی یا سازمان موساد را قبول میکند. با این حال رسانههای اسراییلی بطور گسترده گزارش دادند که این کشور یک حمله سایبری ویرانکننده را هماهنگ کرده که موجب خاموشی در تاسیسات هستهای شده است.
این حمله همچنین روابط بین دولت جو بایدن در آمریکا و اورشلیم (قدس) را تیرهتر میسازد چرا که دولت بایدن در حال مذاکره در وین است و نتانیاهو وعده داده که با هر هزینهای مانع این توافق خواهد شد. هایکو ماس وزیر خارجه آلمان هم ابراز نگرانی کرده که این حمله ممکن است بر مذاکرات تاثیر بگذارد.
مالزیا کینی: تروریسم هستهای علیه تاسیسات اتمی در ایران
پایگاه خبری مالزیاکینی مالزی هم گزارش رویترز را بازتاب داد و نوشت: علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی به تلویزیون دولتی گفت که حادثه در تاسیسات هستهای نطنز ناشی از "تروریسم هستهای" بوده است و افزود که ایران حق اقدام علیه عاملان را برای خود محفوظ میداند.
رادیوی "کان" اسراییل به نقل از منابع اطلاعاتی که ملیت آنها را فاش نکرد گزارش داد که سازمان جاسوسی موساد اسراییل یک حمله سایبری انجام داده است.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که این حادثه هیچ تلفاتی نداشته و آلودگی نیز بر جا نگذاشته است. این تاسیسات در نزدیکی اصفهان در مرکز ایران کانون برنامه غنیسازی ایران است.
اسراییل که ایران را به تلاش برای ساخت سلاح هستهای متهم می کند هیچ اظهار نظر رسمی در باره این حادثه نکرده است.
برناما : جایگزینی سانتریفیوژهای خسارت دیده در نطنز شروع شد
خبرگزاری برناما مالزی به نقل از اسپوتنیک روسیه گزارش داد: کاظم غریبآبادی نماینده ایران سازمان بینالمللی در وین اعلام کرد که کار جایگزینی سانتریفیوژهای خسارت دیده در نطنز شروع شده است. وی در توییتر اعلام کرد: غنیسازی در نطنز متوقف نشده است.
پیشتر مقامات ایران اعلام کردند که تمام سانتریفیوژهای خسارت دیده با دستگاههای بهتر جایگزین خواهند شد.
نیوزیلند هرالد: نتانیاهو بطور مکرر خواستار توقف برجام شده است
پایگاه خبری نیوزیلند هرالد نیوزیلند به به نقل از آسوشیتدپرس گزارش داد: لوید استین وزیر دفاع آمریکا در اسراییل از بیان این مساله خودداری کرد که آیا حمله در نطنز میتواند مانع تلاشهای دولت بایدن برای تعامل دوباره با ایران در ارتباط با برنامه هستهای شود یا خیر. وی گفت: تلاشها ادامه خواهد یافت. اما وزیر خارجه آلمان ابراز نگرانی کرد که این امر ممکن است بر مذاکرات تاثیر بگذارد. کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که از حمله نطنز آگاه است و "آمریکا به هیچ شکلی مداخله نداشته است" اما توضیح بیشتری نداد.
محسن رضایی فرمانده سابق سپاه در توییتی اعلام کرد که دومین حمله در نطنز در یک سال نشان دهنده "جدی بودن پدیده نفوذ" است اما نگفت این اطلاعات را از کجا دریافت کرده است.
چندین رسانه اسراییلی گزارش دادند که یک حمله سایبری موجب خاموشی شده است اما معلوم نیست واقعا چه اتفاقی در آنجا روی داده است. نطنز در ماه ژوییه (سال گذشته) صحنه یک انفجار اسرارآمیز در بخش مونتاژ سانتریفیروژهای پیشرفته بود که مقامات بعدا گفتند خرابکاری بوده است. نتانیاهو در هفتههای اخیر آشکارا ایران را یک تهدید بزرگ برای اسراییل توصیف کرده و متوقف کردن توافق هستهای یکی از مضامین مکرر اظهارات او بوده است.
نظر شما