دستفروشان میزبان ویروس سرکش

۳۰ فروردین ۱۴۰۰، ۱۶:۰۳
کد خبر: 84300818
دستفروشان میزبان ویروس سرکش

خرم‌آباد - ایرنا - بازار تعطیل است اما همچنان صدای فریاد دستفروشان برای جلب مشتری به گوش می‌رسد، گویا تعطیلی بازار در شرایط قرمز کرونایی فقط برای کسبه و بازاریان است.

به گزارش ایرنا، بساط دستفروشان گسترده است حال و هوای شهر هنوز به تعطیلی نزدیک نشده چون اگرچه بازار تعطیل است اما دستفروشان دوباره به شهر رونق داده‌اند و مردم برای خرید خود به دستفروشان روی آورده‌اند. اینجا اگرچه بازار تعطیل است اما شهر خلوت نیست.

مردم خرم‌آباد چون از نظر درآمدی خیلی در سطح بالایی نیستند و آمار بیکاری نیز بالاست به همین دلیل بسیاری از مردم به دستفروشی روی می‌آورند تا بتوانند معیشت زندگی‌شان را تامین کنند، پس اگر بازار هم تعطیل باشد دستفروشان شهر را از سکوت خارج کرده تا درآمدی کسب کنند.

یکی از دستفروشان که کمتر از ۲۵ سال سن دارد، لباس کودکان را در کنار خیابان منتهی به چهارراه بانک پهن کرده است و با صدایی بلند فریاد می‌زند تا مردم را برای خرید ترغیب کند، بدون ماسک به بازار آمده است و هیچ ترسی از کرونا ندارد، فقط هدفش فروش کالاهای پهن شده بر روی زمین است.

جولانی که این روزها دستفروشان در شهرهای لرستان دارند، غیرقابل قبول است چون اگر بازار تعطیل باشد پس باید دستفروشان را از این کار منع کرد چون مردم که برای خرید به بازار بسته نمی‌آیند اما با وجود دستفروشان دوباره بازار شلوغ می‌شود و امکان افزایش روزانه کرونا در استان نیز بیشتر می‌شود.

در حال حاضر خیابان‌های منتهی به بازار در خرم‌آباد مملو از حضور دستفروشان است و در این شرایط قرمز کرونا، بدون هیچ ترسی و بدون ماسک به کار دستفروشی خود ادامه می‌دهند اما  گویا شهرداری نمی‌خواهد نسبت به جمع‌آوری آنها برای پرهیز از تجمع اقدام کند.

میدان امام حسین(ع) به عنوان یکی دیگر از مکان هایی که دستفروشان با آمار بالا وجود دارند، جای سوزن انداختن ندارد، تقریبا قسمت جنوبی آن بازار میوه و تره‌بار است و علاوه بر کسبه و بازاریان، دستفروشان زیادی بازار این بخش را قرق کرده‌اند، از صبح تا شب در این محل دنبال امرار معاش هستند.

ساعت حدود ۱۱ صبح است برای خرید میوه به این بازارچه‌ رفتم، خیلی شلوغ و مملو از مردم و دستفروشان است، صدای بلند دستفروشان گوش همه را کر می‌کند، یکی داد می‌زند پرتقال کیلویی ۱۲ هزار تومان، دیگری فریاد می‌زند بیا اینجا همه چیز ارزونه دست خالی نمیری خونه، خلاصه همه اینها بدون رعایت پروتکل‌های بهداشتی در بازار حضور دارند.

این شلوغی وسوسه‌انگیز برای خرید میوه خیلی دلنشین است اما چیزی که همه چیز را غرق در خود کرده است ساده‌انگارانه نگاه کردن به وضعیت کرونا است چون در این همه شلوغی، تنها چیزی فراموش شده است و آن هم کروناست، نه ماسکی بر صورت فروشندگان دیده می‌شود و نه اعمال محدودیت‌های کرونایی برای ممانعت از دستفروشان مشاهده می‌شود.

تا چشم کار می‌کند آدم‌هایی را می‌بینی که برای خرید میوه و دیگر نیاز روزانه خانه خود به خیابان‌ها آمده‌اند درصد زیادی از آنها ماسک دارد اما دستفروشان را که نگاه می‌کنی انگار این اژدهای خموش سرکش برای آنها وجود ندارد و اعتقادی به این ویروس ندارند.

تقریبا می‌توان گفت هیچ کدام از دستفروشان ماسک ندارند، از هر کدام که سوال می‌کنم نیشخندی می‌زنند و می‌گویند مگر کرونا هم هست، اگه هست چرا تا الان پیش ما نیامده است مگر می‌شود یکسال و چندماه یک ویروسی بیاید و سراغ ما نیاید.

یکی از این دستفروشان به خبرنگار ایرنا گفت: از روزی که کرونا آمده تا امروز حتی یک ثانیه ماسک نزدم و خوشبختانه تاکنون هم به این ویروس مبتلا نشده‌ام وقتی در این مدت ویروس نتوانسته من را گرفتار کند پس چه لزومی دارد که ماسک بزنم.

وی که جوان ۲۷ ساله ای به نظر می‌رسد، اینگونه ادامه داد که کرونا بیشتر شبیه یک شوخی است و گرنه من که اصلا پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نمی‌کنم می‌بایست حتما به این ویروس مبتلا می شدم اما حدود ۱۴ ماه گذشته حتی کوچکترین مشکلی نداشته ام و هر روز کار دستفروشی را ادامه داده ام پس کرونا اصلا وجود ندارد.

وی اضافه کرد: من معتقدم که ساده‌انگارانه به این ویروس نگاه کردن بهتر از وسواس داشتن نسبت به آن است چون همه کسانی که اطراف من هستند که خیلی در برابر این ویروس مراقبت زیادی داشته‌اند همه خانواده‌شان به کرونا مبتلا شده‌اند اما من که هیچ اعتقادی به کرونا ندارم هیچ وقت اسیر آن نشده‌ام.

دیگر دستفروش که انواع میوه را برای فروش بر روی گاری دارد به خبرنگار ایرنا گفت: دستفروشی به دلیل اینکه کار سختی است و از ابتدای صبح تا شب مجبوریم با صدای بلند فریاد بزنیم تا مشتریان را جذب کنیم، اگر ماسک بزنم احساس خفگی می‌کنم به همین دلیل هیچ وقت ماسک نزدم تا تنگی نفس را هم به خودم هدیه نکنم.

وی که حدود ۱۰ سال است در میدان شقایق کار دستفروشی را به عنوان یک شغل دارد ، افزود: ما دستفروشان کرونا نمی‌گیریم چون در فضای باز دستفروشی می‌کنیم، اما همه این فعالیت‌ها می‌بایست در شرایط عادی باشد نه اینکه با قرمز بودن شهر خرم‌آباد اما جولان دستفروشان روز به روز بیشتر می‌شود و هیچ اقدامی برای جمع‌آوری دستفروشان به ویژه فروشندگان البسه و دیگر نیازهای مردم صورت نمی‌گیرد.

رییس اتاق اصناف لرستان در این باره به ایرنا گفت: مسئولان اجرایی استان همه تلاش خود را انجام می‌دهند تا بتوانند بخشی از مشکلات ناشی از شیوع بالای کرونا به ویژه آمار بالای ابتلا، بستری و مرگ را کاهش دهیم اما متاسفانه برخی از اصناف و بازاریان به ویژه دستفروشان به موضوع محدودیت‌های کرونا احترام نمی‌گذارند.

منوچهر اسبکوه ادامه داد: اکنون چون بازار تعطیل است، مسوولان شهرداری باید نسبت به جمع‌آوری دستفروشان در سطح شهرهای استان اقدام کنند تا باری از دوش مسوولان درمان برای کاهش آمار ابتلا و بستری ناشی از کرونا برداشته شود.

وی وجود دستفروشان در سطح شهرها را به عنوان عاملی برای تجمع مردم دانست و بیان کرد: از روز ۱۹ فروردین که بازار به طور کامل بجزء گروه شغلی یک تعطیل شده است، شهرداری هم باید برای جمع‌آوری دستفروشان اقدام می‌کرد که متاسفانه این موضوع هنوز به نتیجه خوبی نرسیده است.

اسبکوه اضافه کرد: برای جمع‌آوری دستفروشان در جلسه ستاد استانی کرونا هم این موضوع مطرح شد چون هدف اصلی این است که تجمع مردم کمتر شود.

وی با بیان اینکه متاسفانه برخی از مردم نیز پروتکل‌های بهداشتی و محدودیت‌های کرونا را رعایت نمی کنند، ادامه داد: در برخی مواقع مردم و خود اصناف و دستفروشان هم مدعی می شوند که چرا باید اصناف تعطیل باشد که این موضوع به عنوان یکی از مشکلات جدی به شمار می‌رود.

رییس اتاق اصناف لرستان ادامه داد: شرایط ویروس فعلی مانند گذشته نیست و اگر یک نفر کرونا داشته باشد ممکن است درصد زیادی از مردم مبتلا شوند به همین دلیل سدمعبران را هم در نظر داریم تا جایی که امکان دارد با همکاری شهرداری جمع‌آوری کنیم، اگرچه این مساله به عنوان وظیفه اصلی شهرداری است.

وی تصریح کرد: زمانی که دستفروشان در سطح بازار باشند به طور یقین مردم هم تمایل بیشتری برای حضور در بازار خواهند داشت که این مهم شهر را شلوغ‌تر می‌کند و به طور یقین اصناف هم که تعطیل شده است موجب نارضایتی آنها خواهد شد.

وی وجود دستفروشان در سطح بازار را به عنوان یک مشکل مهم دانست و افزود: هدف اصلی کار جمع‌آوری دستفروشان جلوگیری از تجمع است، اگر ما اصناف را تعطیل کنیم و دستفروشان باشند مشکل ساز می‌شود و دستورالعمل شد که باید دستفروشان هم توسط شهرداری‌ها جمع شوند.

اسبکوه درباره عدم استفاده صاحبان اصناف و دستفروشان در سطح شهرهای استان نیز گفت: براساس دستورالعمل تمامی دستفروشان و صاحبان واحدهای صنفی موظف به استفاده از ماسک هستند اما برخی از آنها معتقدند که به علت فعالیت چندین ساعته در بازار امکان استفاده کامل از ماسک نیست.

وی اظهار داشت: صاحبان واحدهای صنفی معتقدند که زمانی از ماسک استفاده کنند که مشتری وارد مغازه می‌شود و اینکه پشت سرهم ماسک استفاده کنند برایشان سخت است.

وی در عین حال گفت که در صورتی که صاحبان واحدهای صنفی پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نکند ابتدا تذکر و پس از آن واحدهایشان پلمب می‌شود، اکنون به دلیل تذکرات پی در پی اغلب واحدهای صنفی نسبت به رعایت پروتکل‌ها و محدودیت‌های کرونا اقدام می‌کنند.

به گفته رییس اتاق اصناف لرستان، در مجموع حدود ۸۰ درصد صاحبان اصناف و بازاریان پروتکل‌های بهداشتی رعایت می‌کنند اما تعدادی از اصناف که پروانه کسب ندارند کمتر این مسایل را رعایت می‌کنند، در واقع ۱۵ درصد از کسانی که این پروتکل ها را رعایت نمی‌کنند از واحدهای صنفی بدون پروانه کسب است.

۱۳ بیمار مبتلا به کرونا طی شبانه‌روز گذشته در استان جان باختند و شمار قربانیان این ویروس به یکهزار و ۵۴۰ نفر رسید.

تعداد مبتلایان به کرونا در این استان نیز با شناسایی ۹۵۵ بیمار جدید طی شبانه روز گذشته به ۹۵ هزار و ۵۰۱ نفر رسیده است.

اکنون وضعیت تمامی شهرهای لرستان از نظر کرونا قرمز است.

براساس اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا گروههای شغلی به چهار گروه تقسیم شده است و طبق این مصوبه تنها گروههای شغلی یک در شرایط قرمز حق فعالیت دارند. 

گروه‌های شغلی یک شامل بیمارستان، داروخانه، مطب، آمبولانس، آتش نشانی، سوپرمارکت، نانوایی ها، امنیت، سلامت، تعمیرگاه‌های لوازم خانگی و پمپ بنزین هستند که به هیچ وجه نباید تعطیل شوند.

گروه‌های شغلی ۲ نیز شامل پاساژ، مراکز خرید و مال ها، تمرین و انجام مسابقات ورزشی، مساجد، مصلی ها، قنادی و شیرینی فروشی ها، آبمیوه و بستنی فروشی ها و مراکز تهیه و طبخ غذا تنها در صورت بیرون بر مجاز به فعالیت هستند.

همچنین آرایشگاه‌های مردانه، بازار فروش خودرو ، مراکز شماره گذاری اتومبیل، بازار فروش فرش، موکت، فرش ماشینی، اسباب بازی فروشی ها، فروش لوازم خانگی، عمده فروشی‌ها و خرده فروشی ها، خدمات چاپ و دیجیتال، تزئینات داخلی ساختمانی، کادوفروشی ها، پارچه فروشی ها، عکاسی ها، آژانس‌های مشاوره املاک، پرده سراها، فروش مبلمان، کیف و کفش، نوشت افزار، خیاطی و خرازی‌ها و لوازم آرایشی و بهداشتی جزو گروه شغلی ۲ هستند.

 گروه‌های شغلی سه شامل دانشگاه ها، مدارس، زبان سراها، آموزشگاه‌های فنی و حرفه ای، کتابخانه ها، استخرهای سرپوشیده، موزه‌ها و موزه باغ ها، سینما و تئاتر، آرایشگاه ها، مساجد و مصلی‌ها هستند.

گروه‌ چهار نیز شامل برگزاری مراسم‌ اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش ها، فعالیت باشگاه‌های ورزشی، مدارس شبانه روزی، کافه و قهوه خانه‌ها است.

سهم خرم آباد از مجموع ۵۳ هزار واحد صنفی لرستان حدود ۱۷ هزار واحد است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha