خبر فوری: رفع فیلترینگ

 ایران به دنبال انتقام‌گیری و شکست عربستان نیست

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه عربستان درصدد اصلاح سیاست‌های منطقه‌ای خود است، تاکید کرد: ایران به دنبال انتقام‌گیری و شکست عربستان سعودی نیست. ایرانی که سابقه آشتی با صدام را دارد، با سعودی هم از درب دوستی وارد می‌شود.

«امیر موسوی» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره اخبار منتشر شده در برخی رسانه‌های غربی مبنی بر مذاکره میان ایران و عربستان سعودی در بغداد گفت: شواهد مختلفی این احتمال را ایجاد می‌کند که خبر منتشرشده مبنی بر دیدار نمایندگان تهران و ریاض صحت دارد و دوطرف در بغداد با یکدیگر دیدار کرده‌اند. 

وی با تاکید بر اینکه وضعیت عربستان سعودی در شرایط کنونی اصلا خوب نیست، اظهار داشت: سعودی‌ها همه تخم مرغ‌هایشان را در سبد دونالد ترامپ و جراد کوشنر گذاشتند و صدها میلیون دلار هزینه کردند تا آمریکا علیه ایران اقدامی انجام دهد اما پس از ساقط کردن پهپاد آمریکایی و حمله موشکی به پایگاه عین‌الاسد، بزدلی ترامپ برای سعودی‌ها و اماراتی‌ها ثابت شد.

این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه شرایط یمن بسیار پیچیده شده است، تصریح کرد: سعودی‌ها هر روز بیشتر در باتلاق فرو می‌روند. ارتش یمن مارب را کاملا محاصره کرده و در حالی که ائتلاف سعودی دو ماه این منطقه را تحت بمباران شدید هوایی قرار داده، اما نتوانسته منجر به شکست محاصره مارب شود. ائتلاف سعودی همزمان ۱۵ هزار سرباز اجیر شده را به سمت استان تعز یمن گسیل ساخته تا جبهه مارب سبک شود اما تاکنون هیچ موفقیتی به دست نیاورده است.

موسوی با بیان اینکه انصارالله به صورت روزانه اهداف راهبردی مختلفی را در عربستان مورد هدف موشکی و پهپادی قرار داده است، خاطرنشان کرد: این حملات در حالی انجام می‌شود که قبلا این حملات هر دو، سه ماه یک بار بود. از سوی دیگر، تکاپوی آمریکا برای بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها موجب شده سعودی‌ها خود را تنها ببینند. مجموع این مسائل موجب شده تا ریاض در شرایط خوبی نباشد.

وی با اشاره به سفر چندی پیش وزیر خارجه عربستان سعودی به قطر ابراز داشت: وزیر امور خارجه عربستان سعودی چندی قبل به دوحه رفت و پیامی به قطری‌ها داد. به نظر می‌رسد این پیام برای ایران بوده و در گفت‌وگوی اخیر امیر قطر و رییس‌جمهور این پیام مطرح شده باشد.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه مصطفی الکاظمی نیز چند هفته قبل به ریاض و ابوظبی رفت، عنوان کرد: این سفرها در حالی بود که وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی نخست‌وزیر عراق قبل و بعد از انجام این سفرها به تهران آمده بودند. اظهارت روز گذشته (روز سه‌شنبه) سفیر ایران در بغداد درباره حمایت‌ها و تلاش‌های عراق برای بهبود روابط ایران با کشورهای منطقه هم بسیار مهم است.

توقف جنگ یمن پیامد کاهش تنش میان ایران و عربستان است

موسوی یادآور شد: سعودی‌ها فکر می‌کنند آمریکایی‌ها آنها را تنها گذاشته‌اند و ریاض دیگر حامی ندارد. از سوی دیگر می‌بینند که عزم ایالات متحده برای خروج از منطقه جدی است و ایرانی‌ها هم آمریکایی‌ها را حتی به هتل مذاکرات در وین راه‌ نداده‌اند که اینها نشانه اقتدار ایران است.

وی با اشاره به تلاش‌های ابوظبی برای کاهش تنش با تهران بیان کرد: روندی که امروز سعودی‌ها شروع کرده‌اند، سال قبل از سوی اماراتی‌ها کلید خورده بود. آنها اگر صداقت داشته باشند و همین مسیر را ادامه دهند، من فکر می‌کنم موفق شوند و ایران هم دست عربستان سعودی را خواهد گرفت.

این کارشناس مسائل غرب آسیا نخستین پیامد کاهش تنش میان ایران و عربستان سعودی را توقف جنگ یمن و آغاز گفت‌وگوهای یمنی – یمنی دانست و گفت: کاهش تنش میان ایران و عربستان سعودی می‌تواند به تشکیل دولت لبنان نیز کمک کند. الان بیش از هشت ماه است که سعد الحریری مامور به تشکیل دولت شده اما موفقیتی به دست نیاورده است.

ریاض پس از شکست ترامپ درصدد اصلاح سیاست‌های منطقه‌ای‌اش است

موسوی ادامه داد: نه فرانسه و نه آمریکا نتوانستند به لبنان کمکی کنند اما توافق میان تهران و ریاض می‌تواند برای بیروت و تشکیل دولت جدید این کشور سازنده باشد. تسریع در روند حل بحران سوریه و بهبود وضعیت عراق نیز در این چارچوب قابل توجه است.

وی با بیان اینکه متاسفانه عربستان سعودی ۴۳ سال است که در حال تخاصم است، اظهار داشت: آنها ابتدا صدام را برای جنگ با ایران جلو انداختند و بعد از طریق داعش و تروریست‌های تکفیری در عراق، لبنان و سوریه به جنگ با ایران آمدند و بعد ترامپ برای حمله به ایران تشویق کردند اما در هیچ کدام موفق نشدند. بنابراین بهتر است سعودی‌ها دست از این لجبازی بردارند و دست دوستی ایران را به گرمی فشار دهند.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با تاکید بر اینکه به نظر می‌رسد ریاض پس از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری درصدد اصلاح در برخی سیاست‌های منطقه‌ای خود است، تصریح کرد: سعودی‌ها نسبت به قطر خیلی کینه داشتند ولی آن کینه را کنار گذاشتند و روابط‌شان را با دوحه مجدد برقرار کردند. اکنون به نظر می‌رسد پرونده بعدی برای ریاض، تهران باشد.

موسوی با بیان اینکه ریاض باور نمی‌کرد بایدن با این سرعت به سمت تفاهم با تهران حرکت کند، خاطرنشان کرد: ایران به دنبال انتقام‌گیری و شکست عربستان سعودی نیست. ایرانی که سابقه آشتی با صدام را دارد، با سعودی هم از درب دوستی وارد می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha