افزایش نرخ خرید تضمینی گندم، بارقه امید گندمکاران آذربایجان غربی

ارومیه- ایرنا- افزایش قیمت خرید تضمینی گندم در کشور در ایام نزدیک به فصل برداشت این محصول، بارقه امیدی بر گندمکاران آذربایجان غربی به وجود آمده تا با قدمهای استوار تری در مسیر خود کفایی کشور گام بردارند.

به گزارش ایرنا، این روزها افزایش قیمت خرید تضمینی گندم از ۴۰ هزار به ۵۰ هزار ریال در حالی رخ داد که بارشها در استان آذربایجان غربی نسبت به سال زراعی گذشته ۲۰ درصد و بلند مدت ۱۵ درصد کاهش یافته است و نگرانی کشاورزان از بابت تولید محصول با کیفیت رو به فزونی است.

پشتیبانی از تولید ملی و استراتژیک گندم در این چنین شرایطی مانند مرهمی بر زخمی از صدها زخم این قشر محروم و زحمتکش نشست تا با دلگرمی بیشتری در عرصه تولید و عدم وابستگی به خارج برداشته شود.

کشاورزان آذربایجان غربی معتقدند در شرایط اقتصادی کنونی هزینه‌های کاشت، داشت و برداشت گندم بیشتر از قیمت تمام شده (خرید تضمینی) است و گندمکاران نیز باید از حمایت دولت بیشتر بهره مند شوند.

گندمکاران آذربایجان غربی بر این باورند که اگر کشاورز ادوات مورد مراحل کاشت، داشت و برداشت را نداشته باشد باید تمامی درآمد مزرعه را برای خرید نهاده و کرایه ماشین‌آلات کشاورزی هزینه کند و ناچار می‌شود کشت محصولات دیگر را جایگزین کند و این موضوع برخودکفایی داخلی تاثیر می گذارد.

با توجه به اینکه آذربایجان غربی دارای افزون بر ۲۵۰ هزار هکتار گندم زار است و با توجه به اینکه در بسیاری از مراکز خرید گندم در فصل خرید ترافیک تحویل این محصول وجود دارد توقف خودروها حمل‌کننده گندم در این مراکز نیز به هزینه‌های کشاورزان می‌افزاید.

بر اساس گفته این گندمکاران تاخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان استان نیز بر مشکلات این قشر کم در آمد می افزاید چرا که کشاورزان باید از پول حاصل از فروش گندم هزینه‌های مزرعه را پرداخت کنند و بخشی را نیز برای خرید بذر برای کشت پاییزه اختصاص دهند که هر گونه تاخیر در پرداخت مطالبه، کشاورزان را متضرر خواهد کرد.

در این میان دلالان فرصت را غنیمت دانسته و گندم را به صورت نقدی گرانتر از مراکز خرید تضمینی دولتی خریداری می‌کنند و در موقع مناسب و قیمتی گزاف وارد بازار می کنند و بازدست کشاورزان خالی می‌ماند و سود حاصل از فروش در جیب دلالان است.

اما افزایش قیمت خرید تضمینی این محصول استراتژیک در کنار پرداخت به موقع مطالبات گندم کاران گامی بلندی است که دولت در ابتدای سال ۱۴۰۰ در راستای مانع زدایی و دستگیری از تولید ملی برداشته است.

این اقدام به عقیده کارشناسان این بخش می تواند به تشویق کشاورزان بیانجامد تا به مانند سالهای گذشته گندم خود را به کارخانه های دام و طیور و یا دلالان با قیمت بالاتر از نرخ خرید تضمینی نفروشند.

یکی از کشاورزان پیرانشهری در جنوب آذربایجان غربی در این زمینه گفت: افزایش قیمت خرید تضمینی می‌تواند به جبران هزینه های بالای تولید کشاورزان کمک شایسته ای کند.

غفور احمدیان بیان کرد: گندمکاران برای فروش و دریافت مطالبه خود عجله دارند و دلالان نیز از این فرصت استفاه کرده و با خرید نقدی گندم، کشاورزان را تحریک می‌کنند تا به جای تحویل گندم به مراکز خرید، محصول خود را به بهایی نزدیک به قیمت تضمینی به دلالان بفروشند.

وی افزود: برخی کشاورزان خُرد نیز که برداشت گندم در مقیاس کمتری دارند و تحویل این محصول به مراکز خرید برای آنان زیاد توجیه اقتصادی ندارد، محصول خود را به دلالان می‌فروشند.

وی اضافه کرد: دلالان نیز با شگردهای خاصی از جمله ادغام گندم‌های نامرغوب و دارای ضایعات با گندم‌های خالص همان محصول که با قیمت‌های متفاوتی از کشاورزان خریداری کرده‌اند را به مراکز خرید تحویل می‌دهند.

عضو انجمن توانمندسازی گندم آذربایجان غربی و یکی از گندمکاران نمونه استان که امسال ۷۰ هکتار گندم زار دارد در این زمینه نظری متفاوت دارد.

محمد شیخا معتقد است که هرچند این اقدام بسیار خوب و پسندیده است ولی باید این افزایش نرخ زودتر اعلام می شد تا کشاورزان رغبت بیشتری برای کاشت پیدا می کردند و امیدوار است که این افزایش قیمت موجب افزایش نرخ ماشین آلات و نهادهای کشاورزی نشود.

وی خشکسالی را مشکلی مهم در زمینه تولید گندم در استان بیان کرد و گفت: با کاهش بارشها میزان تولید مطلوب نخواهد بود و مسوولان باید در آذربایجان غربی به فکر راهکارهای بهتری باشندتا در کنار خرید تضمینی با نرخ بیشتر راهگشای مشکلات باشد.

افزایش قیمت خرید تضمینی گندم بهترین مشوق برای گندمکاران است

در سال ۱۳۹۹ حدود ۲۹۱ هزار تن گندم مازاد بر نیاز به ارزش هفت هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال در شهرستان های مختلف اذربایجان غربی خریداری شد.

میزان تولید گندم آذربایجان غربی در سال زراعی گذشته (اول مهر ۱۳۹۸ تا آخر شهریور امسال) ۶۳۳ هزار تن بود که ۴۶ درصد آن، خرید تضمینی شد.

میزان خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان استان در سال زراعی گذشته با ۱۷ درصد کاهش نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل به ۲۹۱ هزار تن رسید.

امسال با تدبیر دولت انتظار می رود خرید تضمینی گندم افزایش یابد که گام موثری برای خودکفایی در این تولید ملی است.

رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌غربی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: افزایش قیمت خرید تضمینی گندم بهترین مشوق برای گندم کاران بوده و ضمن اثرگذاری در افزایش بهره وری، پشتیبانی عملی از تولید است.

اکبر کرامتی افزود: در سه سال اخیر میزان تولید گندم استان به ۶۵۰ هزار تن رسیده است درحالی که میزان خرید تضمینی ۴۰۰ هزار تن بوده که بیانگر استفاده بخشی از محصول تولیدی توسط کارخانجات تولید خوراک دام است.

وی ادامه داد: ادامه این روند موجب ایجاد خلل و مشکلاتی در خودکفایی کشور می شود و نیاز به واردات گندم را رقم می زند که حرکت دولت و وزارت جهاد کشاورزی یک گام اساسی و مهم در زمینه حمایت از تولید ملی در شرایط کنونی محسوب می شود.

رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌غربی بیان کرد: کشاورزان رغبتی برای نگهداری محصول خود نداشتند که افزایش قیمت خرید تضمینی می‌تواند انگیزه ای برای نگهداری بهینه و افزایش راندمان تولید و بهره وری محسوب شود.

افزایش قیمت خرید تضمینی در زمان مناسب اعلام شد

وی با اشاره به اینکه این اقدام در مناسب ترین زمان انجام شده است، گفت: هنوز برداشت گندم در بسیاری از مناطق کشور و بخصوص آذربایجان‌غربی آغاز نشده‌است و افزایش قیمت خرید تضمینی دلگرمی بیشتر گندمکاران را موجب می‌شود.

کرامتی بیان کرد: این افزایش قیمت خرید می‌تواند برای شرکت های خدماتی تامین نهاده و مکانیزاسیون نیز مفید باشد.

رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان‌غربی بیان کرد: در سال زراعی جاری بیش از ۳۹۱ هزار هکتار از مزارع آذربایجان غربی به کشت گندم آبی و دیم اختصاص یافته است.

وی گفت: در سال زراعی جاری درسطح ۹۰ هزار و ۱۹۶ هکتار از اراضی زراعی استان گندم آبی و در سطح ۳۰۰ هزار و ۹۳۲ هکتار گندم دیم کشت شده است.

وی ادامه داد: هم اکنون ۵۰ درصد از مزارع گندم استان در مرحله پنجه زنی کامل هستند که با توجه به وضعیت جوی استان و پایین بودن درجه حرارت عملیات داشت هنوز شروع نشده است.

میانگین تولید گندم در مزارع از متغیرهای مختلف تبعیت می کند

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی گفت: هر چند میانگین تولید گندم در مزارع، تابعی از چند متغیر از جمله قابلیت خاک،  میزان بارش سالانه و مبارزه به موقع با آفت است اما میانگین تولید گندم در مزارع دیم استان هزار و ۴۰۰ کیلوگرم در هکتار و در مزارع آبی سه هزار و ۴۰۰ کیلوگرم است.

علی عیدی با اشاره به اینکه در آذربایجان‌غربی ارقامی مانند "سرداری"، "آذری" و "باران" در کشت گندم دیم و ارقامی مانند "زرین"، "پیشگام" و "میهن" در کشت گندم آبی مورد استفاده قرار می‌گیرد گفت: این ارقام در مقایسه با سایر ارقام عملکردی خوب و سازگاری بیشتری با شرایط آب و هوایی این منطقه دارد.

وی گفت: این سازمان هر سال در فصل کشت گندم،  برای افزایش بهره‌وری مزارع و تولید محصول با کیفیت، بذرهای "اصلاح‌شده مادری" و "گواهی‌شده" را در بین کشاورزان استان با قیمت یارانه‌ای توزیع می‌کند.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه استقبال کشاورزان مناطق جنوبی و مرکزی آذربایجان‌غربی از کشت گندم بیشتر است اضافه کرد: شهرستان‌های نقده، بوکان، میاندوآب ارومیه و مهاباد به ترتیب بیشترین سهم را در تولید گندم استان به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش ایرنا براساس اعلام وزیر جهاد کشاورزی  در راستای تحقق شعار سال در بخش کشاورزی و پشتیبانی از تولید، با موافقت رئیس جمهوری و سازمان برنامه و بودجه، مقرر شد با عنایت به کمبود شدید بارندگی و حمایت از کشاورزان گندمکار مبلغ یک هزار تومان به قیمت تضمینی گندم افزایش یافت تا قیمت این محصول راهبردی در قالب خرید تضمیمنی به ۵۰ هزار ریال برسد.
پیش از این قیمت مصوب خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم توسط شورای عالی اقتصاد چهار هزارتومان تعیین شده بود.

سالانه ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی به ارزش ۱۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در استان آذربایجان‌غربی تولید می‌شود.

آذربایجان‌غربی ششمین استان تولیدکننده محصولات کشاورزی کشور محسوب می‌شود،  سالانه یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن سیب، ۷۰۰ هزار تن گندم و ۱۵۰ هزار انواع میوه‌های هسته‌دار در این استان تولید می‌شود.

 ۳۲.۸ درصد اشتغال استان مربوط به بخش کشاورزی است در حالی که متوسط کشوری آن ۱۸ درصد است؛ همچنین ۲۵ درصد ارزش افزوده استان حاصل از تولیدات بخش کشاورزی بوده که این رقم در متوسط کشوری ۱۳ درصد است.  

۱۹۵ کارخانه فرآوری محصولات کشاورزی در استان وجود دارد که چهار میلیون و ۱۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورری در این واحدها فرآوری می‌شود،  این استان دارای ۳۷۰ سردخانه است که توان ذخیره ۹۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی را دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha