کرونا در شیلی؛ واکسن‌، نوشداروی پایان همه گیری نیست

تهران - ایرنا - نشریه ال کنفیدنسیال اسپانیا در گزارشی پیرامون شیب تند افزایش آمار مبتلایان به رغم برنامه موفق واکسیناسیون در شیلی نوشت: تجربه کشور شیلی به ما نشان داد که واکسن، نوشداروی پایان همه‌گیری کووید-۱۹ نیست.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، نشریه ال کنفیدنسیال اسپانیا در گزارشی نوشت: تجربه کشور شیلی به ما نشان داد که واکسن‌ها، نوشداروی پایان دادن به همه‌گیری کووید-۱۹ نیستند. رسیدن آمار ابتلا به کرونا در یک ماه گذشته در این کشور آمریکای لاتین به بالاترین میزان از شناسایی نخستین بیمار، گواه روشن این ادعا است که حتی برنامه واکسیناسیون موفقیت آمیزی همچون نمونه ای که در شیلی شاهد بودیم، قادر به ممانعت از افزایش سریع انتقال بیماری نیست.

کارزار موفق واکسیناسیون شیلی در فوریه گذشته (بهمن- اسفند) جهان را متعجب کرد. طرح ایمن سازی عمومی شیلی در مقابل کووید-۱۹ تقریبا دو ماه پس از کشوری همچون اسپانیا آغاز شد اما با سرعتی فوق‌العاده توانست در عرض یک هفته از لحاظ سرانه واکسیناسیون کادر درمان از اسپانیا پیشی بگیرد.

اکنون پس از گذشت حدود سه ماه از آغاز برنامه واکسیناسیون کرونا در شیلی، این کشور با دشوارترین لحظات خود در نبرد با کرونا و موج دوم ویرانگر همه‌گیری روبرو است به طوریکه ۹۵ درصد تخت‌های بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های این کشور اشباع شده است.

پرسشی که اینجا مطرح می‌شود اینکه چگونه می‌توان این پدیده را توضیح داد؟ در دورانی که کرونا و تلاش دولت‌ها برای دستیابی به واکسن، جهان را به دو دسته «ثروت و واکسن» و «آسیب‌پذیری و مرگ بیشتر» تقسیم کرده، چگونه می‌توان ارتباطی منطقی بین تداوم شیوع بیماری و سرعت بالای واکسیناسیون برقرار کرد. شیلی در حال حاضر به لحاظ بالاترین میزان واکسیناسیون، پس از رژیم صهیونیستی و امارات متحده عربی با ۷۳.۹ دوز به ازای هر ۱۰۰ نفر، در جایگاه سوم جهان قرار دارد. بر اساس آمار وزارت بهداشت این کشور تا کنون ۴۰ درصد از جمعیت شیلی دست‌کم دوز نخست واکسن کووید-۱۹ را دریافت کرده اند.

به نوشته ال کنفیدنسیال، موج نخست کرونا در شیلی هرچند به طور کامل فروکش نکرد اما دولت این کشور به ریاست‌جمهوری سباستین پینیرا از نوامبر ۲۰۲۰ (آبان- آذر) نسبت به بازگشایی مرزها تصمیم‌گیری کرد. رستوران‌ها، مراکز خرید و سالن‌های ورزشی بازگشایی شد. به عقیده کارشناسان، به رغم تلاش دولت در یک ماه گذشته برای جبران خطاها و افزایش اقدامات پیشگیرانه، کاهش زودهنگام محدودیت‌ها از یک سو و گسترش انواع گونه‌های جدید از جمله ویروس جهش یافته برزیلی از عواملی است که منجر به این انفجار آمار ابتلا شده است. خوش بینی بیش از حد به واکسن سبب شد تا مردم این کشور حتی از ابتدایی ترین اقدامات پیشگیرانه غافل شوند.

«رافائل مِدینا سیلوا» استاد دانشگاه و متخصص ویروس شناسی مولکولی معتقد است «درک خطر بین مردم از بین رفته است». مدینا در گفت‌وگو با این نشریه اسپانیایی گفت: اگر چه منحنی شیب مبتلایان تند است اما شمار موارد جانباختگان به این شدت افزایش نیافته است. از آنجا که آسیب‌پذیرترین بخش‌های جامعه واکسینه شده و تعامل اجتماعی این گروه بسیار کمتر است، شایع ترین موارد ابتلا را در گروه‌های سنی بین ۲۰ تا ۴۰ شاهد هستیم. این متخصص شیلیایی همچنین ابراز تاسف کرد که براساس برنامه اولویت بندی تزریق واکسن، با کاهش سن شهروندانی که می‌توانند واکسن بزنند، میزان عدم مشارکت و تمایل به دریافت واکسن افزایش می‌یابد.

از طرفی گسترش ویروس جهش‌یافته برزیلی (P۱) به نگرانی اصلی بسیاری از کشورها به ویژه در منطقه آمریکای لاتین تبدیل شده است.  هر چند پیامدهای واقعی شیوع گونه های جدید همچنان یک معما است اما اقدام دیرهنگام دولت شیلی در بستن مرزها و توقف پروازها درست زمانی انجام شد که مواردی از ابتلا به گونه های برزیلی، انگلیسی و کالیفرنیایی در این کشور شناسایی شده بود. عاملی که شاید توجیهی بر این آمار بالای ابتلا باشد.

اگرچه پینیرا در مقام دفاع از خود گفت: ما هیچ گاه همه گیری را دست کم نگرفته ایم و از همه هموطنان رعایت مراقبت های بهداشتی را خواسته ایم؛ با این وجود میزان محبوبیت وی به شدت در حال کاهش است.

«کاریسا اف. اتینه» مدیر سازمان بهداشت پان آمریکن (PAHO) با بیان اینکه «پدیده ویروس کرونا عجیب ترین و خارق العاده ترین رویداد مربوط به بهداشت عمومی زندگی ماست» گفت: پاندمی از نظر مقیاس و پیامدهای آن در نقاط گوناگون متفاوت بوده است.

مدیر سازمان بهداشت پان آمریکن پیش بینی کرد که سال ۲۰۲۱ با واکسن ها فصلی جدید در مسیر ایمنی سازی جمعیت جهان خواهد گشود؛ با این وجود تاکید کرد: باید «صبور و واقع بین باشیم و بپذیریم که کووید ۱۹ تا مدتها در میان ما خواهد بود» بنابراین تلاش برای کنترل آن را نه می توان و نباید متوقف شود.

بر اساس تارنمای آماری وردو میترز تا کنون بیش از یک میلیون و ۱۷۹ هزار نفر در شیلی به ویروس کرونا مبتلا شده و افزون بر ۲۶ هزار نفر جان خود را از دست داده اند.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha