به گزارش ایرنا،میانمار از زمان کودتای ۱۳ بهمن در شرایط فوق العاده سراسری بوده است و رهبران ارتش مسئولیت تمام امور دولتی را در دست دارند اما اعلام حکومت نظامی گسترده در شهر یانگون نشانه ای از عزم رهبران نظامی برای اداره گسترده تر امور امنیتی با سربازان ارتش بجای نیروهای پلیس است.
رسانه های بین المللی و محلی میانمار، چند روزی است که سربازان ارتش دولت کودتا در این کشور جنوب آسیا شبانه وارد خانههای مردم شده و افراد را بازداشت کرده و به جای نا معلومی منتقل میکنند. زندانها بار دیگر پر از شاعران، راهبان بودایی، سیاستمداران و معترضان هستند. تصاویری که شبانه از شبکههای مورد حمایت ارتش میانمار در این کشور پخش میشوند چهرههای مجروح و خون آلود معترضانی را نشان میدهد که گروهی در یک سلول کوچک زندانی شدهاند.
باوجود انتشار این تصاویر با هدف ایجاد وحشت در میان مردم، مقاومت در مقابل کودتا افزایش یافته است. مقاومت در مقابل ارتش میانمار با اعتصاب ملی همراه شده که اقتصاد این کشور را فلج کرده است. بانکها و بیمارستانها همه تعطیل هستند.
"نیو یورک تایمز" گزارش داد: کو مو یان ناینگ یک افسر پلیس سابق که اکنون در خفا زندگی میکند گفت: میانمار به دوران بد گذشته باز میگردد. زمانی که مردم با ترس شدید زندگی میکردند و حتی به همسایه خود اعتماد نمیکردند.
از سرنوشت صدها معترض میانماری خبری نیست درحالی که بیش از ۷۷۰ نفر بدست سربازان ارتش میانمار کشته شدهاند. با این حال ارتش میانمار اصرار دارد معترضان شورشی و تروریست هستند و باید با آنها مقابله کرد.
اما سیاست حکومت با ترس ارتش میانمار با یک جامعه تغییر یافته در این کشور مواجه شده است. سازمان ملل هشدار داده است که بحران سیاسی و بیماری کرونا میتواند بیش از نیمی از جمعیت میانمار را به زیر خطر فقر بکشاند. اما معترضان حاضر به عقب نشینی از مواضع خود نیستند.
رهبران نظامی میانمار ارتشی از جاسوسان که به زبان محلی به "دالان" مشهور هستند را ایجاد کرده تا از هر خانواده در هر محلهای اطلاعات کسب کنند. ارتش همچنین سیستم ثبت نام خانوادگی را بار دیگر اجرایی کرده است تا اطلاعات همه را در دست داشته باشد.
ممکن است ارتش میانمار تجهیزات خود را به روز کرده باشد اما سیاستها و روایتهای آن قدیمی و مربوط به زمانی است که مخالف کمی علیه آن وجود داشت.
در تبلیغات ارتش هیچ اشارهای به کشتار معترضان، اقتصاد ورشکسته و افزایش مقاومت مسلحانه در مقابل آن نیست. هفته گذشته ارتش این کشور تلویزیون های ماهوارهای را ممنوع کرد. همچنین مجوز فعالیت بسیاری از رسانههای خصوصی در میانمار لغو شده است.
اینترنت قطع است و روزنامهها تنها اخبار مربوط به ارتش را منتشر میکنند.
درگیریهای مسلحانه در میانمار افزایش یافته است. دولت اتحاد ملی میانمار هفته گذشته اعلام کرد که در حال تشکیل "نیروی دفاع مردمی" است تا با ارتش مقابله کند. هفته گذشته شبه نظامیان در مناطق مرزی میانمار یک بالگرد ارتش این کشور را منهدم کردند.
تلفات شدید ارتش میانمار در ایالت کاچین
در همین حال نشریه میانماری "ایروادی" روز شنبه گزارش داد ارتش میانمار در درگیری شدید با ارتش آزادی بخش کاچین متحمل تلفات سنگین شده است.
طبق ادعای سخنگوی ارتش آزادی بخش کاچین بیش از ۳۰ نیروی نظامی ارتش میانمار کشته و ۸۰ نفر دیگر مجروح شدهاند.
از هفته گذشته که ۱۶ سرباز میانمار در حمله شبه نظامیان کاچین کشته شدند، ارتش این کشور حملات هوایی و عملیاتهای زمینی خود را در این منطقه افزایش داده است.
ارتش میانمار ادعا میکند تا زمانی که ثبات به این کشور باز نگردد، اجازه حضور نمایندگان بین المللی در این کشور را نخواهد داد.
ارتش میانمار: تا زمانی که ثبات را برقرار نکنیم، نمایندگان بین المللی را نمیپذیریم
رهبران کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن)ماه گذشته اعلام کردند که با فرمانده ارتش میانمار برای پایان بحران در این کشور به توافق رسیدهاند.
با توجه به بیانیه ریاست این اتحادیه که در اختیار کشور برونئی میباشد، کشورهای عضو در مورد ۵ نکته به توافق رسیدند: پایان خشونتها، مذاکره سازنده میان تمام طرف ها، معرفی یک نماینده مخصوص آسه آن برای فراهم کردن شرایط مذاکره، پذیرش کمک انسانی و دیدار نماینده آسه آن از میانمار.
طبق توافق رهبران کشورهای شرق آسیا، قرار شده است یک نماینده اتحادیه آسه آن به میانمار سفر کند.
شورای امنیت سازمان ملل نیز خواهان موافقت رهبران نظامی میانمار با دیدار کریستین شرانر برگنر نماینده ویژه سازمان ملل در امور میانمار از این کشور شده است.
"رویترز" گزارش داد: اکنون ارتش میانمار گفته شرایط برای سفر این مقامات آماده نیست و ابتدا باید ثبات نسبی به این کشور باز گردد.
این کشور از زمان کودتا در آشفتگی به سر میبرد. پس از تجربه ۵ دهه سو مدیریت و توسعه نیافتگی، مردم میانمار حاضر به تحمل حکومت دوباره ارتش نیستند.
به اعتقاد کارشناسان با افزایش درگیریهای شبه نظامیان با ارتش در مناطق مرزی و بمب گذاریهای کوچک و بزرگ در شهرهای مختلف این کشور، احتمال ایجاد ثبات در میانمار ضعیف است.
با وجود تمام سختیها، مردم میانمار مصمم به تعیین سرنوشت خود هستند.
انگیزه کودتای میانمار
ارتش میانمار یک دهه پس از موافقت با انتقال قدرت به دولت غیرنظامی، در اولین روز از ماه فوریه (آبان) با تصاحب قدرت از طریق اجرای یک کودتا علیه دولت (خانم) آنگ سان سوچی، ضمن اعلام وضعیت فوقالعاده برای مدت یک سال، سوچی و سایر رهبران سیاسی را بازداشت کرد.
میانمار که با نام برمه هم شناخته میشود مطابق قانون اساسی سال ۲۰۰۸ یک جمهوری تک پارلمانی است اما برخی منابع خارجی همچنین این کشور را یک رژیم اقتدارگرا میشناسند. ارتش میانمار از سال ۱۹۶۲ تا ۲۰۱۱ بر میانمار حکومت میکرد اما همچنان بخشی از قدرت را در اختیار خود نگاه داشته و تمام قدرت را به غیرنظامیان نداده است.
این کودتا موجب ایجاد فضای نگرانی و هراس در این کشور جنوب آسیا شده که پیش از حرکت به سمت حکومت دموکراتیک در سال ۲۰۱۱ نزدیک به ۵۰ سال تحت حکومتهای سرکوبگر نظامی قرار داشته است. بازداشت آنگ سان سوچی رئیس دولت و سایر سیاستمداران یادآور روزهایی است که بسیاری امیدوار بودند آنها را پشت سر گذاشته باشند.
کودتای ارتش پس از چندین هفته تنش و اختلاف بین نظامیان و دولت در پی انتخابات پارلمانی آبان ماه و شکست حزب مخالف دولت مورد حمایت ارتش روی داد. حزب مخالف با ادعای تقلب خواستار تکرار انتخابات شد اما کمیسیون انتخابات از ادعای تقلب حمایت نکرد. این اولین کودتای ارتش علیه یک دولت غیرنظامی از سال ۱۹۶۲ و همچنین نقض آشکار قانون اساسی است که ارتش هم وعده محترم شمردن آن را داده بود.
نظر شما