۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۷:۳۹
کد خبر: 84322816
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

باغهای خراسان رضوی مستعد شیوع آفت شته سبز شده است

۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۷:۳۹
کد خبر: 84322816
باغهای خراسان رضوی مستعد شیوع آفت شته سبز شده است

مشهد- ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی به فعالان حوزه کشاورزی و باغداران این استان هشدار داد در پی بارندگیهای بهاری اخیر وضعیت برای طغیان برخی آفتهای گیاهان از جمله شیوع آفت حشره‌ای به نام "شته سبز" مساعد شده است.

غلامحسین ساربان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: باتوجه به این که شته سبز در فضای مرطوب و پس از بارندگی محیط خوبی برای پیدایش و تکثیر دارد باغداران باید هوشیار و حساس باشند و به محض مشاهده شته آفت کشی کنند تا از هرگونه خسارات جدی به درختان میوه و محصول نهایی جلوگیری به عمل آید.

وی ادامه داد: شته‌ها علاوه بر تغذیه از شیره گیاهان میزبان، در انتقال بیماریهای ویروسی هم نقش موثری بازی می‌کنند مثلا عده‌ای از شته‌ها باعث پیچیدگی برگ و یا تغییر شکل شاخه‌ها شده و برخی بر روی قسمتهای گیاهان میزبان، موجب تشکیل گالهای گوناگون می شوند.

گال (به انگلیسی: Gall) یا مازو رشد غیرطبیعی بافت گیاه است که می‌تواند بر اثر عامل انگل‌های مختلف از قارچ و باکتری تا حشرات ایجاد شود. گال‌ها دارای ساختاری بسیار سازمان یافته هستند.
معاون سازمان جهاد کشاورزی گفت: زادآوری در شته‌ها بسیار زیاد است به طوری که تعداد نسل آنها گاهی در سال در مناطق مناسب به ۲۰ نسل می‌رسد به همین دلیل میزان خسارت ناشی از آنها می‌تواند فروان باشد.

ساربان افزود: حدود ۲۰ هزار هکتار باغ درختان دانه‌دار در سطح استان خراسان رضوی وجود دارد. 

"شته" حشره کوچک و نرمی با بدن گلابی مانند با شاخهای بلند است که در برخی گونه‌ها در انتهای حشره 2 جسم لوله مانند وجود دارد. این حشره تقریبا تحت هر شرایطی زنده مانده و با تولید مثل چندین نسل در طول یک فصل، به سرعت تکثیر می‌شود لذا باید پیش از تکثیر، جمعیتش مهار شود.

شته‌ها اغلب در گروههای بزرگ از "آب، برگ، ساقه، بوته، گل، میوه و یا ریشه به ویژه بخشهای تازه رشد کرده گیاهان مختلف مثل لوبیا، کلم، سیب زمینی، هلو و خربزه تغذیه می‌کنند. همچنین شته ترشحی چسبنده بر روی گیاهان می‌ریزد که می‌تواند علاوه بر جذب سایر حشرات برای تغذیه، با رشد کپکهای خاص منجر به سیاهی برگ گیاه شود. همچنین شته‌ها ناقل انواع ویروسها بین گیاهان هستند.

طبیعی‌ترین راه مبارزه با شته‌ به کار گرفتن حشره کفشدوزک است که دشمن شته‌ها بوده و آنها را می‌خورد. در موارد مبارزه با شته گیاهان خانگی نیز "پاشیدن آب سرد روی برگها، ریختن  آرد بر روی مناطق آلوده به شته و به کارگرفتن روغن چریش، صابونهای حشره‌کش و روغنهای باغبانی در نابودی این حشره موثر است.

۳۶۳ هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی خراسان رضوی فعالیت دارند که سالانه هشت میلیون تن انواع محصولات باغی، زراعی و دامی تولید می کنند
و سالانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین در خراسان رضوی زیر کشت ۸۳ نوع محصول می رود.

بخش کشاورزی خراسان رضوی ۲۸ درصد اشتغال و ۳۰ درصد صادرات غیرنفتی این استان را به خود اختصاص داده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha