۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۱۲:۲۸
کد خبرنگار: 3091
کد خبر: 84330809
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

والدین روش‌های تقویت مهارت ارتباطی با کودک اوتیسم را یاد بگیرند

اهواز - ایرنا –دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهوازبیان کرد: والدین و مربی کودک لازم است روش‌های مناسب تقویت مهارت‌های ارتباطی کودک اوتیسم را از طریق مطالعه کتاب‌های مرتبط یا جلسات مشاوره‌ای کاردرمانی فرا بگیرند.

سودابه بساک نژاد یکشنبه درگفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که اوتیسم یا درخود ماندگی یک اختلال پیچیده عصب شناختی و مغزی است اظهار داشت : دانش امروزی درباره علت بروز و درمان آن ناکافی و در حال تغییر است و عوامل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی و محیطی در شکل گیری این اختلال نقش دارد.

وی افزود: اوتیسم در مجموعه اختلالات کودکی است و بسیاری ازآن‌ها از بدو تولد قابل تشخیص هستند اما درمان و آموزش مبتلایان در دوران کودکی به سختی صورت می گیرد و با افزایش سن مبتلایان، درمان و آموزش آن ها آغاز می‌شود.

بساک نژاد با اشاره به سه سطح از مشکلات ارتباطی برای تشخیص این اختلال بیان کرد: درسطح اول تمایلات شدید و ویژه‌ای به مجموعه‌ای از رفتارها نشان می‌دهند، در سطح دوم در برابر تغییرمقاومت نشان داده و دارای انواع رفتارهای تکراری و کلیشه‌ای هستند، در سطح سوم نقص درارتباط چشمی دارند وپاسخ‌های مناسبی به محرکات محیطی نمی‌دهند.

وی افزود: این مشکلات ارتباطی باعث می شود که والدین از دوره نوزادی متوجه تفاوت فرزند خود با دیگران شوند. به عنوان مثال ازبه آغوش کشیده شدن خوششان نمی آید،به چهره مادر نگاه نمی کند و بازی کردن و لبخند زدن با والدین را انجام نمی دهد، یا ساعت ها به پنکه نگاه می کنند که والدین آن ها را نوزادان سرد می نامند.

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره میل شدید کودکان طبیعی به برقراری ارتباط با همسالان خود بیان کرد: کودکان مبتلابه اوتیسم وقتی بزرگتر می شوند از فعالیت های اجتماعی دوری می کنند و درانزوا برای خود دوست خیالی دارند و به نگهداری اشیاء فلزی علاقه نشان می دهند.

وی افزود: در گفت وگوهای روزانه به جای واژه "من "از واژه "تو" استفاده می کنند برای مثال وقتی گرسنه هستند می گویند "تو گرسنه ای" و کلمات و واژه های زیادی را نمی دانند.

بساک نژاد ادامه داد: از جمله رفتارهای که آن ها را در مجموعه اختلالات کودکی قرار می دهد پرخاشگری است لذا عصبانیت ازتغییر موقعیت خود یا دست زدن به وسایل مورد علاقه و جیغ و فریاد زدن‌های بی محتوا به صورت صداهای عجیب و غریب از جمله ویژگی های این کودکان است.

وی افزود: متخصصان تعلیم و تربیت و بهداشت روانی بر این عقیده هستند که هر کودک مبتلا به اوتیسم دارای ویژگی های منحصر به فردی است که علاوه بر استفاده از برنامه های اصلاح رفتار عمومی، این کودکان نیازمند درمان های اختصاصی هستند.

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهوازبا اشاره به توصیه های آموزشی به والدین این کودکان گفت: به نقطه قوت و ضعف عمومی و اختصاصی کودک توجه کنید زیرا این کودکان در نوع توانمندی انجام کارهای مختلف متفاوت هستند برای مثال برخی در مهارت عملی مثل نقاشی مهارت دارند وبعضی در ریاضی قوی هستند.

وی افزود: برای افزایش مهارت های ارتباطی برای مدت طولانی آن ها را در معرض ارتباط با همسالان و افراد آشنا قرار دهید. همچنین کنار کودک بنشینید و برای آن ها با صدای آهسته آهنگ بخوانید یا موسیقی گوش کنید شاید به نظر برسد که آن ها گوش نمی دهند ولی به این کار ادامه دهید.

بساک نژاد ادامه داد: تحقیقات در کشورهای مختلف نشان می دهد که نگهداری از حیوان خانگی مثل گربه یا خرگوش و لمس آن و بازی با آن ها می تواند آرامش بخش بوده و به پیشرفت نحوه ارتباط او با دیگران کمک می کند.همچنین کودکان مبتلا به اوتیسم از طریق لمس صورت و چهره والد و مربی می توانند صدای کلمات و واژه ها را بشناسند و والدین می توانند این فرایند را در خانه تکرار کنند.

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهوازبا اشاره به استفاده ازبازی های رایانه ای برای افزایش فعالیت های ارتباطی وهوشی کودکان اوتیسم گفت: در این نوع بازی ها عموما کودک خود را به جای فرد در بازی می گذارد وهدف ازاین نوع بازی ها برای مبتلایان هماهنگی چشم و دست و افزایش مهارتهای حرکتی ظریف، افزایش توجه و تمرکز و پیگیری چشمی است.

وی درادامه گفت: والدین لازم است به نوع تغدیه و داروهای این کودکان نیز توجه کنند و طبق نظر متحصصین عمل کنند ودرنهایت والدین با کمک گرفتن از متخصصین اوتیسم و افرادی که فقط برای این کار آموزش دیده اند می توانند توانمندی کودک خود را افزایش دهند و ارتباط او با دیگران را تقویت کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha