به گزارش روز سه شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری آسیا وان، ناظران بر این باورند که محکومیت آشکار حملات تازه اسراییل به غزه از سوی کشورهای مسلمان جنوب شرقی آسیا می تواند عاملی باشد که مانع بی عملی قدرتهای جهانی در قبال بدترین خشونتهای ایجاد شده بین اسراییل و فلسطینیان در چندین سال گذشته باشد.
کارشناسان می گویند در حالی که به نظر می رسد کشورهایی مانند عربستان و امارات که زمانی قهرمان دفاع از فلسطین بودند اکنون در پی تعامل با اسراییل ، حمایت خود از فلسطین را کاهش داده اند ، موضع قاطع کشورهای مالزی ، اندونزی و برونئی ممکن است این موضوع را در بالای فهرست اولویتهای جهانی نگاه دارد.
به گفته "یان محمودی" Yon Machmudi ناظر امور اسلام سیاسی اندونزی ، در حالی که چین و روسیه درصدد متقاعد کردن آمریکا برای اتخاذ یک موضع مشترک در این خصوص در شورای امنیت سازمان ملل هستند ، بطور خاص دیدگاههای دولت جاکارتا به دقت از سوی چین و روسیه رصد می شود.
این استاد دانشگاه اندونزی گفت: با توافقهای ابراهیم و عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسراییل ، اندونزی و سایر کشورهای جنوب شرقی آسیا که در مورد این مساله به صراحت صحبت می کنند ، به عنوان جانشین جهان عرب در حمایت از فلسطینیان محسوب می شوند.
سه کشور با اکثریت مسلمان در جنوب شرقی آسیا روز یکشنبه بیانیه مشترک کم سابقه ای در محکومیت حملات هوایی اسراییل به غزه و سیاست "غیرانسانی ، استعماری و آپارتاید" اسراییل در قبال فلسطینیان در اراضی اشغالی فلسطین را محکوم کردند.
این کشورها در بیانیه خود همچنین خواستار نشست اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل درباره موضوع شدند.
"انیس حسینی" Anis Huszainey پژوهشگر امور خاورمیانه در موسسه مطالعات بین المللی و راهبردی مالزی گفت که بیانیه مزبور اولین پاسخ هماهنگ شده این سه کشور (با اکثریت مسلمان در جنوب شرقی آسیا) درباره قضیه فلسطین بود.
وی در عین حال از این کشورها برای توسل به سازمان کشورهای اسلامی OIC و شورای امنیت سازمان ملل انتقاد و خاطرنشان کرد که این سازمانها در گذشته نتوانسته نتایج ملموسی در پیشبرد طرح تشکیل کشور فلسطین داشته باشند.
این سه کشور همچنین مواضع خود را بطور جداگانه از طریق سازمان کشورهای اسلامی اعلان کردند. همچنین در روز یکشنبه ۱۶ مه سازمان کشورهای اسلامی که ۵۷ عضو دارد در پی یک نشست مجازی ، حملات اسراییل را وحشیانه توصیف و تاکید کرد که این کشور یهودی مرتکب "جرایم سیستماتیک" علیه فلسطینیان شده است.
روز دوشنبه ، مالزی یک بیانیه دیگر صادر کرد و شورای امنیت سازمان ملل را به علت ناتوانی در اتخاذ یک موضع واحد درباره خصومتها علیرغم سه جلسه مجازی در یک هفته گذشته محکوم کرد.
"وانگ یی" وزیر امور خارجه چین روز یکشنبه خطاب به شورای امنیت سازمان ملل گفت که آمریکا با حق وتوی خود مانع اقدام شورای امنیت شده است. او گفت که چین آماده میزبانی مذاکرات صلح بین اسراییلی ها و فلسطینیان است.
اسراییل می گوید که حملات هوایی جاری در غزه اقدامی در دفاع از خویش در پی حملات موشکی حماس است و هدف از این حملات نابودی زیرساختهای تولید و پرتاب موشک است.
فلسطینیان امیدوار به تشکیل یک کشور مستقل در کرانه باختری و غزه – تحت کنترل حماس- به پایتختی قدس شرقی هستند. هر دو طرف بر این بخش از شهر باستانی ادعا دارند و اقدام اسراییل در ضمیمه ساختن آن مورد پذیرش بین المللی قرار نگرفته است.
مالزی ، اندونزی و برونئی در بیانیه خود از جامعه بین المللی خواستند که در دفاع از تشکیل کشور مستقل فلسطین تحت راه حل دو کشوری با قاطعیت عمل کند.
"مصطفی عزالدین" ناظر بر امور دیپلماسی جنوب شرقی آسیا مستقر در سنگاپور گفت: روشن است که این سه کشور خواستار ابراز حمایت قاطع و شفاف خود از قضیه فلسطین هستند.
سه کشور یاد شده روابط دیپلماتیک رسمی با اسراییل ندارند و آگاهان سیاست خارجی در مالزی و اندونزی در گذشته ناخشنودی خود را از حرکت جهان عرب به سمت عادی سازی روابط دوجانبه با اسراییل ابراز داشته اند.
از ماه اوت گذشته کشورهای امارات ، بحرین ، سودان و مراکش با تایید ضمنی عربستان – بانفوذترین کشور در میان کشورهای اسلامی سنی - توافقهای عادی سازی روابط با اسراییل را امضا کرده اند .
ریاض هنوز روابط با اسراییل را عادی نساخته است اما نتانیاهو سال گذشته در بحبوحه نزدیکی روابط با هدف رویارویی با ایران شیعه ، دیدار از عربستان را تایید کرد.
"فادی السلامین" عضو ارشد موسسه موسوم به "پروژه امنیتی آمریکا" مستقر در واشنگتن ضمن تمجید از موضع سه کشور جنوب شرقی گفت که دیدگاههای این کشورها با توجه به نفوذ آنها در جهان عربی و اسلامی ، جدی گرفته خواهد شد.
وی افزود: از سوی دیگر با توجه به سیاست جدید دولت جو بایدن مبنی بر اولویت دادن به آسیا ، هیچگاه زمان بهتری برای درخواست این کشورها به منظور پایان دادن به اشغالگری نظامی اسراییل وجود نداشته است .
در عین حال مصطفی گفت که درباره این بیانیه مشترک هم نباید مبالغه صورت گیرد و اندونزی بطور خاص خود را به عنوان یک "رهبر" در جامعه اسلامی که هنوز مرکزیت آن با خاورمیانه است محسوب نمی کند.
وی که تحلیلگر ارشد مسائل خارجی در موسسه مشاوره ای "سولاریس" سنگاپور است افزود: تمرکز این کشور مجمع الجزایری که بیشترین جمعیت مسلمان را دارد بر ارتقای "وحدت در عین کثرت" در امت اسلامی است .
حسینی پژوهشگر یاد شده در مالزی گفت که روابط خوب و وابستگی مالزی و اندونزی به کشورهای خلیج فارس به عنوان یک چالش در راه تلاش های مالزی و اندونزی برای نقش رهبری و درخواست از کشورهای عربی برای برداشتن گامهایی در مسیر حل مناقشه عمل کرده است.
"اوه ای سون" Oh Ei Sun کارشناس مسائل سیاست خارجی مالزی نیز محتاطانه صحبت کرد و ابراز تردید کرد که فشار کشورهای جنوب شرقی آسیا موجب تغییری در حمایت دیرینه واشنگتن از اسراییل و تمایل برای استفاده از حق وتوی آمریکا برای جلوگیری از محکومیت اسراییل در سازمان ملل بشود.
"لیندا توماس گرینفیلد" نماینده آمریکا در سازمان ملل روز یکشنبه گفت در صورتی که دو طرف به دنبال آتش بس باشند آمریکا حمایت خواهد کرد . اوه ای سون گفت: آمریکا همواره در داخل و بیرون از سازمان ملل از اسراییل حمایت کرده و هیچ علتی وجود ندارد که گمان کنیم این بار متفاوت خواهد بود.
https://www.asiaone.com/asia/israel-pounds-gaza-malaysia-and-indonesia-fill-arab-void-back-palestinians-cause
لینک اولیه:
https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/۳۱۳۳۸۱۷/israel-pounds-gaza-malaysia-and-indonesia-fill-arab-void-back
نظر شما