احیای اکوسیستم مَرغزار دشت شهرکرد ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد

شهرکرد- ایرنا- مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه کاهش میزان بارش‌ها و برداشت بیش از حد از منابع آبی از مَرغزار دشت شهرکرد باعث بحرانی شدن این دشت شده است، گفت: احیای دوباره اکوسیستم مَرغزار دشت شهرکرد ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

سید اسماعیل صالحی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه این دشت بیش از ۱۲۴هزار هکتار وسعت دارد، افزود: ۴۰ هزار هکتار از وسعت این دشت از اراضی کشاورزی است که این اراضی از گذشته زیر کشت محصولات کشاورزی بود و نقش اساسی در ایجاد اشتغال و تولید محصولات کشاورزی داشته است.

وی اظهار داشت:۶۰۰ هکتار اکوسیستم این دشت مَرغزار است که به دلیل خشکسالی‌های چند سال گذشته و برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی، باعث افت سطح این آبخوان شده است.

صالحی با اشاره به اینکه به دلیل محدودیت در بحث تامین آب شرب شهری ۱۰ حلقه چاه کشاورزی توسط شرکت آب و فاضلاب در این دشت برای تامین آب شرب شهری احداث شده است، گفت:  برداشت آب شُرب و کشاورزی در این دشت باعث کاهش سطح آب زیرمینی و خالی شدن  آبخوان‌های این دشت شده است.

به گفته وی،هم‌اکنون مَرغزار دشت شهرکرد به عنوان مهمترین اکوسیستم مَرغزاری استان با خشکی روبرو شده و این مَرغزار به کانون ایجاد ریزگرد و گرد خاک محلی تبدیل شده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت:برای رفع مشکل این دشت ۲ طرح قُرق کامل دشت و همچنین اجرای طرح تغذیه مصنوعی با استفاده از روان‌آب‌های جاری در سطح شهر در فصل بارندگی پیش‌بینی شده است.

به گفته وی، براساس برآورد کارشناسان دِبی خروجی این آب‌ها ۲.۸ مترمکعب برثانیه است که با هدایت این آب‌ها از طریق احداث یک کانال به طول سه هزار متر، آب‌های سطحی به سمت این دشت و اکوسیستم مَرغزار هدایت خواهد شد تا آبخوان‌های دشت تقویت شود.

صالحی اظهار داشت: برای اجرای طرح قُرق کامل دشت نیز اعتبار لازم است که حقوق عرفی دامداران و بهره‌برداران این دشت پرداخت شود تا از این اکوسیستم خارج شوند و زمینه زادآوری و بالا رفتن پوشش گیاهی مرغزار افزایش پیدا کند.

به گزارش ایرنا، سطح حوضه آب‌ریز دشت بزرگ شهرکرد افزون‌بر ۱۲۴ هزار و ۵۰۰ هکتار وسعت دارد که از این سطح ۵۷۷ هکتار مَرغزار است و رودخانه اصلی آن به نام "جهانبین" پس از دریافت آب مازاد چشمه‌ها و قنوات از نواحی جنوب به رودخانه کیار متصل می‌شود.
محدوده زمین‌های دشت بزرگ شهرکرد شامل روستای "تومانک" و شهر "وردنجان" شهرستان بن، شهرهای "نافچ"، "چالشتر"، "شهرکرد"، "هفشجان" و "طاقانک" و روستاهای "شمس‌آباد"، "کاکلک" و "هرچگان" در شهرستان شهرکرد است.
خشکسالی هم‌اکنون ۱۱ دشت از مجمع ۱۲ دشت استان چهارمحال و بختیاری را به دشت‌های ممنوعه‌بحرانی و ممنوعه تبدیل کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha