استفاده از حسگر زیستی جدید برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه

تهران- ایرنا- گروهی از محققان اسپانیایی در دانشگاه پلی تکنیک والنسیا نوعی حسگر زیستی ساختند که قابلیت تشخیص سرطان سینه را در مراحل اولیه بیماری در مدت زمان ۳۰ تا ۶۰ دقیقه دارد.

به گزارش روز دوشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، این حسگر زیستی از ماده‌ای موسوم به آلومینای نانومتخلخل و ساختارهایی موسوم به اولیگونوکلئوتید ساخته شده است که نسبت به یک میکرو آر ان ای موسوم به miR-۹۹a-۵p  که نشانگر زیستی سرطان سینه محسوب می‌شود، حساس هستند.

به منظور استفاده از این حسگر، نانوحفره‌های موجود در آن با استفاده از یک ماده رنگی موسوم به رودامین B پر شده و با استفاده از یک اولیگونوکلئوتید مسدود می‌شود. هنگامی که نمونه پلاسما در مجاورت حسگر قرار می‌گیرد، در صورت وجود miR-۹۹a-۵p در پلاسما، اولیگونوکلئوتید کنار رفته، حفره‌ها باز می‌شوند و ماده رنگی از آن‌ها خارج می‌شود. بدین ترتیب تغییر رنگ حسگر نشان دهنده ابتلا به سرطان سینه و عدم تغییر رنگ آن به معنای سلامت شخص است.

به گفته محققان این حسگر به سادگی کار می‌کند، هزینه پایینی دارد و با استفاده از یک نمونه پلاسما، نتایج آزمایش سرطان را در مدت بسیار کوتاهی بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه به دست می‌دهد به همین علت یک گزینه بسیار مناسب برای روش‌های تشخیصی پیچیده و گران‌قیمت کنونی محسوب می‌شود.

سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در زنان است و سالانه حدود ۲ میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا می‌شوند. غربالگری منظم و تشخیص به موقع مهمترین عوامل موفقیت در درمان است.

به رشد کنترل نشده سلول‌های پوشش داخلی مجرای شیری یا لوبول، سرطان سینه گفته می‌شود. هر سینه از ۱۵ تا ۲۰ بخش به نام لوب تشکیل شده که به صورت خوشه‌ای در کنار هم قرار دارند. لوب‌ها مجموعه‌ای از غدد شیری هستند. هر لوب از بخش‌های کوچکتری به نام لوبول تشکیل شده است. سرطانی که از لوبول آغاز شود، سرطان لوبولار نامیده می‌شود. سرطان سینه در زنان شایع‌تر است، گرچه احتمال ابتلای مردان نیز به سرطان سینه وجود دارد.


آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت در مورد سرطان سینه 
-سرطان سینه شایع‌ترین سرطان در زنان است.
- سالانه حدود ۲.۱ میلیون زن به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.
-سرطان سینه بیشترین عامل مرگ و میر سرطان در بین زنان را به خود اختصاص داده است.
-در سال ۲۰۱۸ میلادی ۶۲۷ هزار زن بر اثر سرطان سینه جان خود را از دست دادند.
-سرطان سینه ۱۵ درصد آمار مرگ و میر زنان بر اثر سرطان را به خود اختصاص می‌دهد.
-نرخ سرطان سینه در سراسر جهان رو به افزایش است.
-غربالگری منظم و تشخیص به موقع مهمترین عوامل موفقیت در درمان است.

-ممکن است رشد تومور سینه کاملا بدون علامت باشد.

شایع‌ترین علایم سرطان سینه 
-وجود توده در هر ناحیه از سینه و زیر بغل
تومورهای مربوط به سرطان سینه معمولا بدون درد هستند. این توده‌ها در سونوگرافی و ماموگرافی مشاهده می‌شوند. بنابراین لازم است به محض مشاهده توده، به پزشک مراجعه شود.
-تورم در ناحیه زیر بغل
-درد یا حساسیت در سینه
گرچه توده سینه معمولا بدون درد است، ولی می تواند باعث حساسیت و درد در ناحیه سینه شود.
-مسطح شدن یا فرو رفتگی در سطح سینه
-هر گونه تغییر شکل، رنگ و اندازه در سینه
-تغییر دمای پوست ناحیه سینه
-تغییر شکل نوک سینه و احساس فرورفتگی، خارش و سوزش در این ناحیه
-ایجاد بثورات پوستی در ناحیه سینه
-هرگونه ترشح روشن یا خونی از سینه

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha