زنجیره شیلات چابهار در حال تکمیل است

چابهار - ایرنا - عضو هیات مدیره و مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه تجارت و صید صنعتی منطقه آزاد چابهار با بیان اینکه زنجیره شیلات چابهار در حال تکمیل است گفت: ۳۵۰ هزار تن صید سالانه ایران از اقیانوس هند در بنادر این خطه تخلیه می‌شود و ارزش‌آفرینی این ظرفیت بزرگ در حال کامل شدن است.

به گزارش دریافتی روز سه‌شنبه ایرنا، محسن‌علی گلشنی از برنامه‌ریزی سازمان منطقه آزاد چابهار برای تکمیل زنجیره شیلات در چابهار خبر داد و افزود: اقیانوس هند ظرفیت بزرگی در صید و صیادی است که قریب ۴۰ کشور از آن استفاده می‌کنند. این اقیانوس نظام بهره‌برداری دارد و ایران هم عضو این نظامنامه است.

به گفته وی، ایران نیز از طریق سیستان و بلوچستان با «یازده» بندر به این ظرفیت بزرگ دسترسی دارد که سالانه ۳۵۰ هزار تن صید در این بنادر تخلیه می‌شود و بیش از ۳۰ هزار نفر هم به طور مستقیم با ۲ هزار و ۵۰۰ شناور از طریق صید و صیادی ارتزاق می‌کنند.

این عضو هیات مدیره منطقه آزاد چابهار بیان داشت: شیلات یکی از مهمترین و بزرگترین ظرفیت‌های اقتصادی در سواحل مکران است و در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد مواد اولیه کارخانه‌های کنسرو تن‌ماهی در کشور از چابهار تامین می‌شود. علاوه بر این، ویژگی‌های اقلیمی و آب و هوایی چابهار نیز پرورش میگو را در این منطقه به شدت اقتصادی و مقرون به صرفه می‌کند، چنانکه چرخه ۱۲۰روزه پرورش میگو در چابهار به ۸۵ روز تقلیل پیدا می‌کند و به همین رو از چابهار با عنوان بهشت آبزی‌پروری کشور یاد می‌کنند.

گلشنی ادامه داد: چابهار به نمایندگی از ایران، در اقیانوس هند حضور دارد و در کنار صیادان دیگر کشورها به صید می‌پردازد. به عبارتی دیگر مجموع سهم ایران از صید در اقیانوس هند در سواحل مکران تخلیه می‌شود و به همین رو می‌طبد که برنامه‌ای منسجم برای این ظرفیت بزرگ اقتصادی ترسیم شود.

وی همچنین در پاسخ به اینکه برنامه منطقه آزاد چابهار برای حفظ ارزش افزوده صید در منطقه چیست، گفت: سازمان منطقه آزاد چابهار توانمندسازی صیادان را از چند منظر مورد توجه قرار داده تا زنجیره تولید آبزیان در چابهار تکمیل شود. برای تکمیل زنجیره تولید از یک سو با حمایت از راه‌اندازی صندوق صید، حمایت مستقیم از صیادان را در دستور کار قرار داده تا برای تامین هزینه‌های دریاروی، درگیر سلف‌خرها و دلالان نشود و از سوی دیگر با حمایت و بسترسازی برای ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی، سعی بر آن داشته تا واحدهای صنایع غذایی چون مزارع پرورش آبزیان و کارخانه‌های تن ماهی در کنار محل صید ایجاد شود.

وی ادامه داد: ایجاد چنین واحدهایی، ضمن اثر بر اقتصاد محلی و توسعه اشتغال، از خام‌فروشی جلوگیری کرده و ارزش افزوده تولید را در منطقه حفظ می‌کند. پس از آن حمایت از کارخانه‌های شناورسازی و رفع موانع قانونی در دستور کار قرار گرفت و در مرحله پایانی کارخانه‌های کنسروسازی در منطقه آزاد چابهار توسعه پیدا کرد. مجموع این واحدها، از ۱۱۰ کارخانه فراتر می‌رود و زنجیره صید را در منطقه آزاد چابهار تکمیل کرده است.

گلشنی هم به چالش‌های صید در منطقه داشت و افزود: صید سنتی و شناورهای فرسوده، جدی‌ترین چالش صیادان بلوچ است که هم خطرات جانی و مالی برای صیادان داشته و بهره‌وری صید را کاهش داده است.

وی در اشاره به روند رو به توسعه زیرساخت‌ها، یادآور شد: منطقه آزاد چابهار روند مطلوبی را در توسعه زیرساخت‌های صید پشت سر گذاشته است و چنانکه اکنون به طور میانگین در در فاصله هر ۲۰ کیلومتر، یک بندر صیادی با تجهیزات و امکانات کامل داریم.

به گفته وی، در حال حاضر حدود ۱۱۰ کارخانه در زنجیره صید در چابهار و شهرستان‌های هم‌جوار چون کنارک و دشتیاری، فعال هستند که خدمات پیشین و پسین مورد نیاز صید را پوشش می‌دهند، از جمله خدمات پیشین صید باید به کارخانه توربافی اشاره کرد که با حمایت و مشارکت سازمان منطقه آزاد راه‌اندازی شده و ضمن توسعه اشتغال، نیاز صیادان به تورهای صیادی را تامین کرده است.

بزرگترین مجموعه توربافی «ماهوربافان» کشور و تولید نخ با اشتغال ۴۰ نفر در پیکره صنعتی منطقه آزاد چابهار قرار دارد که سالانه ۷۰۰ تن انواع تور ماهیگیری را تولید و به بازار عرضه می‌کند. این مجموعه کمک بزرگی به توسعه صید و صیادی و افزایش صید در سواحل مکران می‌کند و دیگر نیازی نیست از سایر نقاط تور به این دیار وارد شود.