ورود حیات وحش به اراضی کشاورزی خراسان جنوبی افزایش یافت

بیرجند - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: خشکسالی‌ها ورود حیات وحش به مزارع و باغات کشاورزان و خسارت در این بخش را افزایش داده و تلاش ما این است که این خسارت‌ها محدود شود.

حسن اکبری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: حیات وحش به علوفه سبز عادت دارد و وقتی علوفه سبز در مراتع در دسترس نباشد به سمت مزارع و باغات هجوم می‌آورند.

وی با بیان اینکه تعارض بین انسان و حیات وحش به قدمت عمر انسان وجود داشته است گفت: در گذشته ورود وحوش به روستاها شاید به خاطر آب بود که با ساخت آب انبارها و آبشخورها در حال حاضر برای نوشیدن آب کمتر به سمت اراضی کشاورزی می‌آیند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار داشت: به عنوان یک کارشناس معتقدم باید در سطح ملی زیرساخت قانونی و اعتباری مناسب برای جبران خسارت حیات وحش به مزارع و باغات کشاورزان در نظر گرفته شود.

وی گفت: درخصوص جبران خسارت حیات وحش باید فکر اساسی در سطوح بالادستی مبتنی بر یک ظرفیت قانونی انجام شود و در این زمینه قانون و اعتبار خاصی در نظر گرفته شود تا بتوانیم بخشی از خسارت‌ها را جبران کنیم.

اکبری عنوان کرد: اگر نتوانیم در میان‌مدت این مساله را به گونه‌ای حل و جبران کنیم، عملا مشارکت مردم در حفاظت از محیط زیست را هم از دست می‌دهیم.

وی گفت: بیمه خسارت حیات وحش به مزارع و باغات کشاورزی را پوشش نمی‌دهد و این موضوع خسارت طبیعی است که باید زیرپوشش بیمه قرار گیرد اما تاکنون شرکت‌های بیمه زیر بار نرفته‌اند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: در ۲ سال گذشته از محل درآمد فروش پروانه‌های شکار که سال‌های ۹۷ و ۹۸ فروخته شد، مبلغی به استان برگشت خورد و مقداری فنس خریداری و در اختیار کشاورزان آسیب دیده به‌خصوص در منطقه حفاظت شده درمیان و سربیشه قرار گرفت.

وی گفت: صدور پروانه‌های شکار عمدتا برای قوچ‌های پیر و کهنسال صادر می‌شد که اگر این ماجرا ادامه پیدا می‌کرد، بخش زیادی از خسارت‌های حیات وحش به مزارع و باغات را کنترل می‌کردیم.

اکبری افزود: مکاتبات متعددی با مرکز و مراجع استانی درخصوص جبران خسارت وحوش انجام دادیم و به دلیل مشکلات مالی دولت، تاکنون مبلغی برای جبران خسارت‌ها اختصاص نیافته است و در ۲ سال اخیر نتوانستیم خسارت وارده را جبران کنیم.

وی بیان کرد: در حال حاضر مناطقی که خسارت وارد می‌شود و مردم اطلاع می‌دهند، کارشناسان محیط زیست مراجعه و فرم را تکمیل می‌کنند، به امید اینکه در پایان سال اعتباری اختصاص یابد تا بخشی از خسارت را جبران کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار داشت: مکاتبات زیادی با مرکز برای پایدارسازی صدور پروانه شکار انجام دادیم تا بخشی از خسارت از این محل جبران شود، مکاتبه‌ای هم اخیرا برای جبران خسارت حیات وحش با ارسال تصاویر مربوطه به مرکز انجام شد.

وی گفت: با شهرستان‌ها نیز مکاتبه کردیم تا حتی‌المقدور با افزایش گشت‌ها از ورود حیات وحش به اراضی کشاورزی جلوگیری شود با وجود اینکه حیات وحش نیز در این خصوص متحمل خسارت زیادی می‌‎شود و به عنوان مثال در اطراف یک بندزار در سربیشه چهار تله کار گذاشته شده بود.

اکبری ادامه داد: با تله‌گذاری از سوی افراد سودجو متاسفانه گاهی حیات وحش ما به طرز خیلی خشن کشته می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه با گرمی هوا خسارت حیات وحش به مزارع و باغات کمتر می‌شود گفت: در فصل بهار چون حیات وحش عادت به علوفه سبز دارد، بیشتر گرایش به سمت باغات و مزارع دارند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: در سال‌های ترسالی وحوش در فصل بهار کمترین خسارت را وارد می‌کنند و فقط در فصل پاییز و زمستان به سمت مزارع  می‌آیند ولی در شرایط خشکسالی بخش عمده‌ای از خوراک خود را از زمین‌های کشاورزی جبران می‌کنند که این موضوع برای کشاورزان هم قابل تحمل نیست.

وی گفت: در منطقه علی حیدر بشرویه که جمعیتی از آهو داریم به‌ناچار توزیع علوفه را در مرز بین زیستگاه و مزارع داشته‌ایم تا ورود حیات وحش به مزارع کاهش یابد.

در حال حاضر استان خراسان جنوبی هفت منطقه حفاظت شده و سه پناهگاه حیات وحش دارد که توسط حفاظت محیط زیست مدیریت می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha