علی محمد هوشمند عصر سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه کشاورزان شهرستان برای آب به عنوان مایه حیات اهمیت ویژه ای قایل هستند افزود: از سال ۱۳۷۰ تاکنون پنج هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی به آبیاری نوین تجهیز شد که ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار آن مربوط به هشت سال گذشته است.
وی با اشاره به اینکه ۲۰ هزار هکتار اراضی شهرستان قابل کشت است ، اما بر اثر تداوم خشکسالی این میزان به ۱۵ هزار و ۸۰۰ هکتار کاهش یافت.
هوشمند ادامه داد: باتوجه به اینکه حدود پنج هزار هکتار اراضی قابل کشت شهرستان به دلیل تداوم خشکسالی و افت سطح آب های زیرزمینی بدون کشت است اما شرایط مناسب برای برخورداری از اجرای سیستم های نوین آبیاری تا ۲ برابر اراضی فراهم است.
این مسوول یادآور شد : هم اکنون ۱۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی زراعی و باغی شهرستان نیز به روش غرغابی آبیاری می شود و این توان در کشاورزان وجود دارد که با کمک های بلاعوض دولت و کمک مسوولان و مشارکت بانک ها مزارغ و باغ ها به آبیاری نوین تجهیز شود.
میزان صرفه جویی آب در سامانه نوین آبیاری در هر هکتار چهار هزار و ۵۰۰ مترمکعب است
هوشمند با اشاره به مشکل تأمین آب به عنوان یکی از موانع تولید در بخش کشاورزی و اهمیت مدیریت منابع آبی، افزود: با اجرای طرح سامانه های نوین آبیاری در هر هکتار تا چهار هزار و ۵۰۰ مترمکعب در مصرف آب صرفه جویی می شود.
وی با بیان اینکه با اجرای سامانه های نوین آبیاری ، میزان تولید محصول کشاورزی تا ۲برابر افزایش می یابد، خاطرنشان کرد : توسعه آبیاری نوین و کشت محصولات گلخانه ای که نقش اساسی در کاهش مصرف آب دارد از برنامه های مهم و اولویت دار مدیریت جهاد کشاورزی ابرکوه است.
اراضی قابل کشاورزی ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم خشکسالی از ۲۰ هزار هکتار به ۱۵ هزار و ۸۰۰ هکتار در سال های اخیر کاهش یافت و ۴۰ درصد اشتغال مردم وابسته به فعالیتهای کشاورزی، دامداری و دامپروری است.
هشت هزار و ۵۰۰ خانوار،۱۴۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی را از ۶۸۴ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق کشاورزی و همچنین ۱۳ رشته قنات برداشت می کنند.
سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در ابرکوه تولید و بخشی از آن در بازار استانهای همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه میشود و در این شهرستان با توجه به شرایط اقلیمی ۵۰ گونه محصولات کشاورزی با کیفیت مناطق گرمسیری و سردسیری به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در سال تولید می شود.
ابرکوه ۲۰۰ سال قبل ۱۲۰ رشته قنات داشت که به دلیل کاهش بارندگی در این مدت در ۴۰ سال گذشته این تعداد به ۹۱ رشته کاهش یافت و هم اکنون از این تعداد ۱۳ رشته دایر است.
مرکز این شهرستان ۵۵ هزار نفری در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
همچنین سی ام اردیبهشت ماه ۱۴۰۰،مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد به کاهش بارندگی در سال آبی جاری در این استان خبر داد و گفت: در بیشتر حوزهها نسبت به سال گذشته و بلندمدت کاهش بارش تا ۴۵ درصد ثبت شد.
محمدمهدی جوادیان زاده در نشست شورای حفاظت منابع آب استان که با حضور محمدعلی طالبی استاندار و مدیران این بخش به صورت ویدیو کنفرانس برگزار شد، افزود: با کاهش بارش ها به تبع آن روان آب های استان نیز که تاثیر بسیاری در تقویت سفره های زیرزمینی دارد کاهش چشمگیری دارد.
شرکت آب منطقه ای یزد سال ۹۹، میزان مصرف آب حوزه های کشاورزی ، شرب و بهداشت و صنعت استان را به ترتیب ۷۰۰ میلیون مترمکعب، ۱۱۰ میلیون مترمکعب و ۶۵ میلیون مترمکعب اعلام کرد در حالیکه جمعیت استان یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر است که ۸۷ درصد در ۲۴ شهر و بقیه در روستاها و آبادی ها زندگی می کنند.
یزد هم اکنون با ۳۰۰ میلیون مترمکعب کسری مخزن آب در سال روبروست.
متوسط بارندگی سالانه استان در اوایل دهه ۷۰ ، ۱۱۰ میلیمتر بود ، اما اکنون ۶۵ میلیمتر اعلام و میزان تبخیر سالانه به دلیل وجود عرصه های بیابانی حدود سه تا چهار هزار میلیمتر است.
اصولا یزد در منطقه گرم و خشک و کم باران ایران قرار دارد که به دلیل دوری از دریا از نفوذ ابرهای باران زا که از غرب و شمال غرب و نیز جنوب شرق وارد کشور می شود خیلی کم برخوردار است.
نظر شما