تحلیل انتخاباتی یک جامعه شناس/مردم حق رای خود را به رقبایشان ندهند

کرمان- ایرنا - یک جامعه شناس توسعه و اقتصاد، تحلیلی از فضای انتخابات و مشارکت مردم دارد و خطاب به شهروندان تاکید می‌کند که اگر محدودیتی هم باشد مردم حتما رای بدهند زیرا اگر رای ندهند در واقع حق رای خود را به رقیبانشان در افکارعمومی تقدیم می‌کنند.

محمدمهدی عرب نژاد روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در تشریح دلایلش برای ضرورت رای دادن توضیح می دهد: من رای می دهم و باید رای دهم، همه باید رای دهیم؛ در هر شرایطی باید رای دهیم و انتخاب کنیم ولو اگر محدودیت هایی هم باشد و فراموش نکنیم که در هر نوع محدودیتی باید رای دهیم چون حق انتخاب داریم و می توانیم در هر شرایطی انتخاب کنیم.

این دانشجوی دکتری رشته جامعه شناسی توسعه و اقتصاد با اشاره به ترکیب هفت نفره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ادامه می دهد: گزینه هایی وجود دارد و ما می توانیم در پاسداشت و عمل به حق رای خود، برنامه ها و سخنان آنان را بشنویم، دنبال کنیم و یکی را برگزینیم.

وی تصریح کرد: فارغ از مسائل اصلاح طلبی و اصولگرایی، حتی اگر چهره های اصلاح طلب هم بین نامزدها نبودند من رای می دادم زیرا به طور قطع تفاوت هایی بین سیاست های نامزدها وجود دارد و سیاست هرکدام از نظر ما بهتر است باید آن را انتخاب کنیم.

عرب نژاد که خود را از بنیانگذاران بسیج در دانشگاه شاهد معرفی می کند و می گوید که از جوانی و دوران دانشگاه به فعالیت های سیاسی و اجتماعی علاقه مند بوده است، خطاب به برخی افراد که ممکن است بگویند رای نمی دهند تاکید دارد:  من نمی فهمم مساله به این سادگی و روشنی را چرا بعضی ها پیچیده می کنند؛ به آدم ها حق انتخاب داده شده است که در زندگی چکار کنند؛ هرروز چه غذایی بخورند، کدام مهمانی بروند و چه چیزهایی را انتخاب کنند یا انتخاب نکنند.

وی افزود: صرفنظر از نیازهای انسان، در عرصه مسائل اجتماعی نیز رای دادن یا رای ندادن یک نوع کنش و انتخاب است که هرکدام معنایی را منتقل می کند؛ درواقع هرفردی که هرکدام را انتخاب می کند، حرفی دارد.

این جامعه شناس ادامه داد: مردمی که پای صندوق رای نیایند حرفی دارند، حرفشان یا با نظام است یا دولت یا آنکه با نامزدهای موجود مشکل دارند اما در هر شرایطی نباید فراموش کنیم که در نهایت یکی از هفت نامزد ریاست جمهوری موجود، رییس جمهوری خواهد شد و توجه داشته باشیم که این افراد قطعا سیاست هایشان با هم یکی نیست و تفاوت دارد.

وی تاکید کرد: یادمان نرود که با رای دادن، ما یک فرد یا یک سیاست را انتخاب می کنیم و حواسمان باشد آن فرد و سیاستی نیز انتخاب می شود که از صندوق رای بیرون می آید؛ پس این حق را داریم که ببینیم این نامزدها چه حرف و سیاست هایی دارند.

عرب نژاد معتقد است: حتی فردی که سابقه چند دوره نامزدی انتخابات را هم در گذشته دارد ممکن است تجربه جدیدی پیدا یا تغییراتی کرده باشد و حرف جدیدی بزند؛ پس مردم باید برنامه و حرف همه نامزدهای موجود را بشنوند و از بین آنان حتما یک نفر را که صلاح می دانند برگزینند.

تحلیل انتخاباتی یک جامعه شناس/مردم حق رای خود را به رقبایشان ندهند

رقابت تنها بین نامزدها نیستد

این جامعه شناس با بیان اینکه اگر رای ندهیم اجازه می دهیم آنان که رقیب ما شهروندان هستند رای دهند تصریح کرد: رقابت تنها در حوزه نامزدهای انتخابات نیست، بلکه یک رقابت هم در حوزه افکارعمومی وجود دارد؛ قطعا بسیاری از شهروندان مثل ما فکر نمی کنند و سیاست هایشان هم با ما متفاوت است لذا اگر ما پای صندوق حاضر نشویم و رای ندهیم و آن رقبا شرکت کنند، گزینه و سیاستی که آنان می پسندند رای می آورد و انتخاب می شود.

وی افزود: به عنوان شهروند این حق را داریم که وقتی می بینیم طیفی از جامعه می خواهد به اندیشه ای رای دهد که از نظر ما می تواند مناسب نباشد، ما با رای خودمان، انتخابمان را انجام دهیم.

امکان تکرار سال ۷۶ هست

این جامعه شناس توسعه و اقتصاد البته تحلیل خودش را هم درباره مشارکت مردم دارد و گمانه زنی می کند که می تواند و این امکان هست که همانند سال ۷۶ شاهد حضور گسترده مردم در انتخابات باشیم.

وی در این زمینه توضیح داد: قبل از سال ۷۶ فضای کشور بسته و محدودیت ها زیاد بود، برخی سفرای خارجی از ایران رفته بودند و باتوجه به شرایط ترورها و دیگر قضایا، ضمن اینکه رابطه ما با دنیا «کات خورده بود»، شرایط خاصی حاکم و تصور جمعی این بود که آقای ناطق نوری رای می آورد و رییس جمهوری می شود.

عرب نژاد افزود: مردم می توانستند در آن زمان رای ندهند و چه بسا که آقای ناطق هم رای می آورد، اما حضور مردم رقم خورد، آقای خاتمی رای آورد، بحث گفت و گوی تمدن ها هم مطرح شد، سفرا بازگشتند و روابط با دنیا هم درست شد.

وی ادامه داد: در سال ۸۴ هم خیلی ها که به آقای احمدی نژاد رای دادند پشیمان بودند و می گفتند اگر رای نمی دادیم و آقای رفسنجانی رییس جمهوری شده بود شرایط آنطور پیش نمی رفت.

این جامعه شناس که کارشناسی ارشد مردم شناسی دارد افزود: تحلیل من این است که سال ۷۶ امکان دارد تکرار شود؛ وقتی مقاطع مختلف انتخاب رییس جمهوری طی دوره های گذشته و نحوه انتخاب مردم را که مرور کنیم می بینیم امکان دارد در سال ۱۴۰۰ هم شرایط سال ۷۶ تکرار شود.

وی تحلیل کرد: قبل از سال ۷۶ فضای بسته سیاسی در کشور شکل گرفته بود، فضای انتخابات هم ابتدا سرد بود، خیلی ها هم معتقد بودند که آقای ناطق رییس جمهوری خواهد شد اما آقای خاتمی چون حرف از آزادی زد، آن هم در شرایطی که فضا محدود بود، مردم آزادی را انتخاب کردند و اتفاقی متفاوت با آنچه تصور می شد، رقم خورد.

این جامعه شناس، سال ۸۴ و چگونگی انتخاب آقای احمدی نژاد را هم اینطور ارزیابی کرد: قبل از انتخاب آقای احمدی نژاد در زمان دولت خاتمی فضای سیاسی کشور خیلی متشنج بود، از تحصن ها در مجلس تا اعتراض ها و فعالیت گروه های فشار یا مسائل سال ۷۸ در شرایطی که مردم با تعدد و تنوع فکری نامزدهای اصلاح طلبان هم مواجه شده بودند اما مردم برخلاف تصورها و با شعار آن روز به احمدی نژاد رای دادند زیرا حرف از یکدلی و یکدستی زده بود.

به گفته وی در جریان سال ۹۲ و انتخاب آقای روحانی نیز چون قبل از آن، فضای ایران تحت تاثیر تحریم ها قرارداشت، اجماع جهانی علیه ایران شکل گرفته و تهدیدی بزرگ همه را نگران کرده بود، مردم به کسی رای دادند که گفت تحریم را حل می کند.

اقتصاد دغدغه اصلی است

عرب نژاد ادامه داد: امروز هم در زمان پایان دولت روحانی فشارهای اقتصادی بسیار، مردم را اذیت می کند و معتقدم مردم به کسی رای می دهند که بتواند با بیان و ارائه خوب، مساله اقتصادی را حل کند.

این جامعه شناس اظهارداشت: بسیاری از نامزدهای موجود یا اقتصاد خوانده اند یا اشراف کامل به حوزه اقتصاددارند که البته سیاست هایشان با هم متفاوت است و مردم می توانند از بین آنان انتخاب کنند.

مردم سهم تحریم را به گردن اشکالات داخل می گذارند

عرب نژاد در ادامه با اشاره به دلایل مشکلات اقتصادی جامعه و ضمن تشریح آن گفت: برخی  اشکالات داخلی از یک طرف و فشارهای بین المللی از طرف دیگر باعث فشارهای اقتصادی شده اما مردم همه را پای اشکالات و بی تدبیری داخلی می گذارند.

وی افزود: از نظر من ۳۰ درصد به علت اشکالات دولت و سیاست های داخلی است و ۷۰درصد بقیه مدیون فشارهای خارجی، تحریم ها و دیگر اقدامات مانند خروج ترامپ از برجام و دیگر دلایل بیرونی است اما مردم همه این ۱۰۰درصد را پای بی تدبیری می گذارند نه فشارهای خارجی.

این جامعه شناس تاکید کرد: بسیار اهمیت دارد که مردم برنامه ها و سخنان نامزدها را در همه زمینه ها بویژه اقتصاد دنبال و باتوجه به آنچه مصلحت می دانند، با حضور در انتخابات فرد مورد نظر خود را انتخاب کنند.

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا قرار است ۲۸ خردادماه جاری برگزار شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha