دکتر کمال الدین ناصری روز شنبه به مناسبت روز جهانی محیط زیست به خبرنگار ایرنا گفت: این روزها و مناسبت ها در تقویم به عنوان نشانه ای است تا فرصتی برای اندیشیدن و توجه کردن به محیط زیست و مسائل پیرامونی آن است.
وی ادامه داد: بسیاری از مردم به دنبال حل مشکلات و مسائل سیاسی و اقتصادی خود هستند که به عبارتی این موارد روبنا و ظاهر زندگی است زیرا اگر انسان بتواند از پیشرفته ترین فناوری ها و ساختمانها استفاده کند ولی در مقابل آبی برای استفاده و یا هوایی برای تنفس نداشته باشد و نتواند مناظر طبیعت را ببیند، چنین وضعیتی چیزی جز بیماری، کسالت و افسردگی برای او نخواهد داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: به همین دلیل رشته و گرایش های مختلف محیط زیست می تواند در پیوند با بسیاری از رشتههای دیگر همچون فنی مهندسی، برق، مکانیک و حتی رشته های علوم انسانی، الهیات و ادبیات به عنوان یک رشته میان رشته ای قرار گیرد و با آنها همکاری داشته باشد.
ناصری اظهار کرد: مفهوم محیط زیست بسیار گسترده است و همه شوونات مختلف زندگی را دربر میگیرد ولی به صورت تخصصی سعی در پرورش نیروهای دانشی در عرصه های مختلف محیط زیست همچون مرتع و آبخیزداری، مدیریت مناطق خشک و بیابانی، علوم و مهندسی شیلات و مهندسی طبیعت است.
وی گفت: در دانشگاه فردوسی مشهد نیز توجه ویژه ای به مساله محیط زیست شده است و بر همین اساس به دنبال پیگیری و ایجاد شاخص های دانشگاه سبز، تلاشهایی نیز شده است ولی با انتظارات مربوط به دانشگاه سبز هنوز فاصله بسیاری وجود دارد.
وی افزود: دانشگاه قصد دارد فقط مصرف کننده انرژی نباشد و بتواند در تولید انرژی پاک، آموزش همگانی به جامعه و بهینه کردن مصرف انرژی قدم های جدی بردارد تا دانشجویان بعد از حضور در دانشگاه به عنوان سفیر دانشگاه سبز نقش خوبی در جامعه ایفا کنند.
معاهده پاریس و قطع برق
این استاد دانشگاه در مورد ارتباط پیمان نامه محیط زیست پاریس و قطع برق در کشور گفت: ایران یکی از کشورهای تولید کننده گازهای گلخانهای است و تاکنون هیچ اقدام موثری برای کاهش گازهای گلخانهای، به عنوان یکی از چالشهای محیط زیستی، انجام نداده است و اینکه بخواهیم دلیل قطع برق در کشور را، این معاهده بدانیم یک فرافکنی و فرار از پاسخگویی به مسائل است.
"توافقنامه پاریس در تاریخ ۱۲ دسامبر سال ۲۰۱۵ با شرکت ۱۹۶ کشور جهان و در چهارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد با هدف کاهش ۲ درجهای دمای کره زمین تا پایان قرن جاری به تصویب رسید که در ذیل چهارچوب پیماننامه سازمان ملل با موضوع تغییر اقلیم (UNFCCC) با کاستن از انتشار گازهای گلخانهای، سازگاری و امور مالی لازم، از سال ۲۰۲۰ میلادی اجرایی شد".
دانشیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد افزود: کلیت این معاهده یک میثاق جهانی است تا کشورهای مختلف با افزایش راندمان تولید، مصرف بهینه و کم کردن تولید گازهای گلخانهای، بنا بر تعهد خود در کاهش میزان گازهای گلخانهای سطح جهان تاثیرگذار باشند.
ناصری با اشاره به خروج دولت ترامپ از پیمان آب و هوایی پاریس، آنرا نشانه بی اعتنایی به سرنوشت کره زمین و تبعات زیست محیطی آن دانست و بیان کرد: رییس جمهوری سابق آمریکا تلقی کرد که این کار مانع توسعه برخی صنایع در کشورش میشود و بنا براین با یک تصمیم غلط از این معاهده خارج شد.
وی ادامه داد: متاسفانه گفته میشود که به خاطر خشکسالی و کمبود بارش، نیروگاههای برقابی با کاهش تولید و عدم تولید برق مواجه هستند ولی این مانع از این پرسش اساسی نیست که چرا در کشور ما باید تولید برق را به آب گره بزنیم تا اکنون دچار چالش شویم؟
او گفت: کشور ایران در منطقه ای خشک قرار دارد و خشکسالی جزو سرشت ذاتی آن است، بنابراین کمبود آب به عنوان کمیابترین نهاده و عنصر اصلی در کشور ما است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در زمانی تصمیم بر این شد تا کمبود برق را مرتفع کنیم ولی با استنباطی اشتباه آن را به آب، که خود در ایران کمیابتر از برق است گره زدیم و اکنون آثار این عدم تدبیر در حال هویدا شدن است.
وی اظهار کرد: برای تهیه برق سدهای عظیم و با بودجه سنگین در دستور کار مدیران قرار گرفت که مشکلات محیط زیستی همچون تغییر رژیم هیدرولوژیکی کشور و خشک شدن رودخانه ها را در پی داشت تا از طریق سدهای برقابی بتوانیم برای کشور تولید برق داشته باشیم و حال آنکه اکنون نه برق و نه آب داریم.
ناصری بیان کرد: باید تولید برق کشور را به عناصر ثابت ارزان و پایدار مانند نور خورشید و باد گره می زدیم و با صرف درصدی از هزینه برپایی سدهای عظیم، ایجاد نیرگاههای خورشیدی و بادی را برای تولید انرژی پاک در دستور کار قرار میدادیم.
او گفت: خورشید در بیشتر مناطق کشور ۳۶۰ روز می تابد و با هزینه کمتری میتوانسیتم انرژی خورشید را به صورت رایگان، بدون آلودگی، پایدار و همیشگی با ارزان ترین قیمت بدون ایجاد چالش برای محیط زیست کشور به دست آوریم.
نظر شما