به گزارش ایرنا، از زمان استقرار دولت تدبیر و امید تلاش برای جامه عمل پوشاندن به وعده های انتخاباتی در کشور آغاز شد و زمانِ به فرجام رسیدن برجام ، گره های کشور آرام آرام در حال گشودن شد تا خروج آمریکا از برجام شروع و دوباره تحریم هایی به مراتب شدیدتر و بی سابقه برای کشور مان اعمال شد. یکسال بعد کرونا نیز که قدرتمندترین اقتصادها را با رکود و چالشهای عمیق روبرو کرد، به مشکلات ایران مان افزون شد.
با وجود همه این دشواری ها و فرصتی برای وارد کردن انواع تهمتها و هجمهها از سوی مخالفان داخلی و دشمنان خارجی، دولت کوشید تا برنامههای اقتصادی توسعه و اشتغال را به پیش ببرد که یکی از این برنامه ها فراهم کردن زمینه اشتغالزایی در بخش های مختلف از جمله در روستاها با عنوان مشاغل خانگی و تسهیلات عشایری و روستای است.
امروزه مشاغل خانگی در کشورهای توسعه یافته نقش بسزایی در فعالیت های اقتصادی کشورها ایفا کرده و توانسته تولیدات ناخالص ملی را با رشد چشمگیر روبه رو و اقتصاد محلی را متحول و سبب افزایش اشتغال شود.
در همین راستا دولت تسهیلات حمایتی را با عناوین مختلف و در راستای اشتغالزایی پیش گرفت که طبق گزارش های رسمی کرونا و سایه سنگین تحریم ها هم نتوانست آن را متوقف کند. استاندار گیلان حدود نیمه اسفندماه سال گذشته در جلسه کارگروه اقتصادی، اشتغال و سرمایه گذاری شورای برنامه ریزی و توسعه استان جایگاه گیلان در پرداخت تسهیلات روستایی و عشایری را رتبه پنجم کشوری عنوان کرد و گفت: از منابع این بخش ۳۹۱ میلیارد تومان معادل ۹۸ درصد اعتبارات جذب و پرداخت شده است.
ارسلان زارع ایجاد اشتغال، توسعه، ارتقاء سطح معیشت و درآمد خانوارها را از اهداف پرداخت تسهیلات از منابع مختلف دانست و افزود: اگرچه بررسی تعداد بیمه شدگان تأمین اجتماعی شاخص خوبی برای راستی آزمایی تحقق اشتغال است ، اما پرداخت حقوق و میزان دریافتی ها بسیار مهم بوده و براین مبنا باید فرآیند نظارت، پایش و رصد با دقت انجام گیرد تا شغل واقعی ایجاد شده باشد.
سه هزار میلیارد ریال برای اشتغال گیلان از سبد کارآفرینی امید
مدیر صندوق کارآفرینی امید استان گیلان در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: صندوق کارآفرینی امید به عنوان بازوی حمایتی دولت، در راستای سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه های دولت تدبیر و امید و به منظور حمایت از طرحهای دانش بنیان، کارآفرین، خوشه ها، زنجیره و شبکه های تولید و طرح های پشتیبان توانسته با پرداخت تسهیلات قرض الحسنه در سرفصلهای خانگی ، خوداشتغالی ، پشتیبان ، کارفرمایی ، ضروری و ازدواج فرصتهای شغلی جدید و پایداری برای جوانان مستعد و فارغ التحصیل این استان ایجاد کند.
مرتضی شهبازی یکی از روش های نوین و کاربردی اعطای تسهیلات این صندوق را برمبنای محصولات بازار محور با بهره مندی و تلفیق مدل های منبع گرا و بازار گرا در قالب خوشه ، زنجیره تأمین ، پشتیبان و برند عنوان کرد و افزود: در هر حوزه به نوعی با پرداخت تسهیلات قرض الحسنه بستر مناسبی برای پیاده سازی طرح ها فراهم شده که ضمن زمینه سازی برای پایداری مشاغل ایجاد شده موجب افزایش تعداد بیشتر فرصتهای شغلی به صورت مستقیم و غیر مستقیم نیز می شود .
وی خاطر نشان کرد: صندوق کارآفرینی امید با وجود منابع مالی محدود ، توانسته است عملکرد چشمگیری در حمایت از کسب و کارهای خرد و کوچک به ویژه در طرح های روستا محور داشته باشد.
شهبازی اظهار داشت: از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون ِ ۲۲ هزار و ۵۲۰ فقره تسهیلات به میزان سه هزار میلیارد ریال در قالب تسهیلات اشتغال، ازدواج، ضروری و طرح سپرده های مردمی توسط صندوق شهرستانهای استان پرداخت شده است.
مدیر صندوق کارآفرینی امید ادامه داد: همچنین یکهزار و ۵۹۵ فقره تسهیلات اشتغال روستایی به مبلغ یکهزار و ۶۷ میلیارد ریال از محل اعتبار مشارکت صندوق توسعه ملی طی همین مدت پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: تا کنون، تعداد ۶۱ فقره به مبلغ ۴۰ میلیارد ریال نیز از صندوق خرد محلی با همکاری ترویج جهاد کشاورزی، سازمان بسیج و بهزیستی استان نیز با اولویت زنان سرپرست خانوار تسهیلان پرداخت شد تا بسترهای لازم برای فعال سازی جامعه محلی و ایجاد اشتغال فراهم شود.
اجرای استراتژی طرح روستای بدون بیکار
شهبازی اظهار داشت: یکی از طرح های دولت برای حمایت از روستاییان و اشتغالزایی این قشر در راستای توانمندسازی و مشارکت پذیری جامعه محلی و به منظور ایجاد اشتغال پایدار و افزایش درآمد خانوارهای روستایی، طرح روستای بدون بیکار بود که در این بخش هم دولت مشوق های مالی مناسبی در استان گیلان در قالب تسهیلات ارزان قیمت اعطا کرد.
وی به نمونه هایی از اجرای این طرح در گیلان اشاره و بیان کرد: اجرای طرح روستای بدون بیکار اسطلخ جان شهرستان رودبار با محوریت طرح های گردشگری و تولیدی از جمله بومگردی ، رستوران سنتی، قالیبافی ، تولیدی پوشاک ، پرورش گل و گیاه ، دامداری ، پرورش طیور بود که با اعتبار ۳۹ میلیارد ریال و اشتغال پیش بینی شده ۱۲۷ نفر که امسال افتتاح شد.
مدیر صندوق کارافرینی امید گیلان گفت: همچنین طرح روستای بدون بیکار دهنه سر شیجان خمام شهرستان رشت (نمونه گردشگری ) با محوریت طرح های گردشگری و کشاورزی همچون رستوران سنتی و آلاچیق درختی ، سایت پرنده نگری، رستوران قصر شیشه ای ، صنایع دستی ، بوم گردی ، تلاب گردی ، دامداری ، پرورش شترمرغ ، پرورش طیور و که به عنوان پایلوت از طریق ویدیو کنفرانس توسط دکتر روحانی رییس جمهوری و با اعتبار پیش بینی شده ۳۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون یال و ایجاد اشتغال ۱۷۸ نفر در گیلان به بهره برداری رسید.
وی تصریح کرد: اجرای طرح روستای بدون بیکار چوکام شهرستان رشت با محوریت طرح های گردشگری و صنعتی از قبیل تولیدی پوشاک ، تولیدی فرش دستباف ، رستوران سنتی ، زمین چمن مصنوعی ، دامداری ، پرورش طیور و با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال ریال و اشتغال ۵۰ نفر و اجرای طرح روستای بدون بیکار حلیمه جان شهرستان رودبار نیز با محوریت طرح های گردشگری، دامداری ، پرورش طیور با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال و اشتغال پیش بینی شده ۵۰ نفر از دیگر نمونه های اجرای این طرح در استان می باشد.
شهبازی همچنین روستاهای عنبران آستارا ، لسکوکلایه ، کرف محله املش ، گلشن بندر انزلی ، کیشون بن تالش ، سقالکسار و گلسرک رشت و دیو رش رودبار را از جمله روستاهای مصوب شده در دست اقدام در قالب طرح روستای بدون بیکار عنوان کرد.
۱۶۰ هزار شغل هدیه تدبیر برای امید روستاهای گیلان
مدیرکل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی گیلان نیز با اشاره به تسهیلات اشتغال روستایی و فراگیر اختصاص داده شده به استان اظهار داشت: طی برنامه اشتغال پایدار روستایی و عشایری در بخش های دستگاههای اجرایی و نهادهای حمایتی در مجموع تعداد ۶ هزار و ۷۳۶ طرح با مبلغ پنج هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال و پیش بینی اشتغال ۹ هزار و ۶۲۴ نفر انجام شد.
عباس علیزاده افزود: همچنین در این دوره زمانی تعداد ۱۰۹ طرح با مبلغ تسهیلاتی ۵۷.۷ میلیارد ریال و پیش بینی اشتغال ۳۶۸ نفر از تسهیلات مشاغل خانگی تصویب شد که تمامی آن به بهره برداری رسید.
وی با بیان اینکه از سال ۹۲ تاکنون ۲۴ هزار و ۷۶ مجوز برای ایجاد کسب و کارهای خانگی صادر شده است، گفت: طی همین مدت برای ۶ هزار و ۱۵۰ فقره پرونده برای ایجاد کسب و کارهای خانگی ۵۶۷ میلیارد و ۸۱۴ میلیون ریال تسهیلات پرداخت شد.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: فقط طی سالهای ۹۷ تل ۹۹ برای ۶ هزار و ۷۱۲ فقره پرونده تشکیل شده جهت دریافت تسهیلات روستایی و عشایری چهار هزار و ۹۸۱ میلیارد ریال پرداخت شد که همگی در کوتاه ترین زمان از سوی متفاضیان دریافت شد.
علیزاده تعداد اشتغال ثبت شده گیلان در سامانه توسط دستگاههای اجرایی را طی سالهای ۹۲ تا ۹۹ را ۱۶۰ هزار و ۹۵۷ فرصت شغلی عنوان کرد و افزود: ضمن آنکه از سال طی پنج سال اخیر ۳۱ مرکز توسعه کارآفرینی ( مراکز مشاوره ، شتابدهنده ها کافه های کارآفرینی و فضاهای اشتراکی) در استان گیلان به بهره برداری و فعالیت رسید.
به گفته وی، در طرح کارورزی فارغ تحصیلان دانشگاهی نیز از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۳۹۹ تعداد یک هزار و ۶۵۰ فارغ التحصیل دانشگاهی جذب شده اند.
مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی گیلان همچنین به پرداخت تسهیلات کرونا جهت جلوگیری از آسیب به مشاغل اشاره کرد و گفت: طی ۱۵ ماه گذشته در استان گیلان به ۲۷هزار و ۳۰۷ پرونده صاحبان مشاغل سه هزار و ۵۴۱ میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شد.
علیزاده بستر سازی و مشوق های اشتغال در طی هشت سال اخیر را با توجه به سخت ترین تنگناهای اقتصادی بی سابقه توصیف کرد و افزود: به طور حتم چنانچه محدودیت های مالی دولت نبود شاید این مشوق ها بسیار وسیع تر و گسترده تر از این نیز می بود.
گیلان استانی با مزیت های طبیعی بسیار است که دولت تدبیر و امید تلاش کرد که در بخش های مختلف با بهره گیری از مزیت های آن برای اشتغال زایی و آبادانی این استان سر سبز بهره بگیرد.
نظر شما