فلامینگوها در خشکی بختگان آسیب جدی ندیدند

شیراز - ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس با اشاره به اینکه همه اقدامات به صورت فوری برای نجات فلامینگوها در شرایط خشکسالی تالاب بختگان انجام شده است، گفت: دراین زمینه اطلاع رسانی انجام گرفت، مردم محلی در عملیات نجات مشارکت کردند و به طور کلی، این پرندگان مهاجر آسیب جدی ندیدند.

حمید ظهرابی روز دوشنبه به مناسبت هفته محیط زیست در گفت و گوی از راه دور با خبرنگاران آسیب های ناشی از خشکسالی و کم آبی در مناطق زیست محیطی را تشریح کرد و ابراز داشت : در راستای نجات فلامینگوها برای انتقال آب اقدام گردید ، کانال و مجرای انتقال آب از ۲ کیلومتری حفر شد ، برخی شبانه برای انتقال آب اقدام کردند ، چاه‌های آب کشاورزی منطقه اجاره شد و ۵ کیلومتر لوله گذاری کردیم و انتقال آب به نزدیک فلامینگوها صورت گرفت ، مهاجرت هایی هم انجام گرفت و در مسیر مهاجرت هم بخشی  از آب تامین گردید.

ظهرابی خاطر نشان کرد : اکنون در اغلب کلنی فلامینگوها مهاجرت انجام شده است ، بر اساس مشاهدات و دوره زمانی باید همه جوجه ها منطقه را ترک کرده باشند ، در هیچ کدام از کلنی ها مرگ و میر زیادی نداشتیم و مدام منطقه تحت پایش است . امید است با تامین حقابه و حفاظت اصولی از پرندگان محافظت تداوم داشته باشد.

اوی در باره انتقال آب از سد نرگسی به تالاب پریشان  گفت: این طرح مورد تایید قرار گرفته و دانشگاه شیراز این انتقال آب را بدون زیان و آسیب توصیف کرده است و از این رو دغدغه دوستداران محیط زیست در مورد آسیب های انتقال آب به این تالاب برطرف شده است.

با بیان اینکه بیشتر تالابهای فارس خشک شدند گفت: خشکی تالابها در سالهای آینده اثرات بیشتری روی محیط زیست می گذارد ، دو تالاب طشک و بختگان بشدت در حال خشک شدن است و توده های گرد و غبار در این دو تالاب مشهود است این شروع آسیب جدی به شرق فارس است.

به گفته وی : فقط دریاچه هفت برم ۷۰ درصد  آب دارد  بقیه تالابها آبی ناچیز کمتر از ۵ درصد دارند ، دریاچه مهارلو خیلی کم با ورود فاضلاب آب دارد ، بقیه تالابها کامل خشک هستند ، این تالابها که خشک شوند در سالهای آینده اثرات بیشتری روی محیط زیست می گذارند ،  این شروع آسیب جدی به شرق فارس است . در تاریخ ثبت خواهد شد که این آسیب ها چه بر سر زیست بوم منطقه خواهد آورد.

وی اضافه کرد : مطالعات برای دریافت حقابه تالابهای فارس در حال انجام است برخی از این مطالعات به پایان رسیده ، تالاب پریشان در حال مطالعه است و تالاب هفت برم در حال نهایی شدن مطالعات است ، آنچه وظیفه سازمان محیط زیست بوده برای تامین حقابه تالابها  انجام شده اما در مرحله تخصیص حقابه هنوز بطور کامل اجرایی نشده است ، وابستگی معیشتی به حقابه موجب شده است ، شرایط تامین و دریافت و انتقال حقابه بسیار سخت شود.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس اضافه کرد : لازم است مردم برای احیای تالابها  مشارکت داشته باشند  ، در صورتی که تالابها احیا نشوند اثرات آن در بخش کشاورزی و زیستگاهها و سکونتگاه‌های انسانی نفوذ می کند و آن را  دچار خسارت می‌کند ، فاصله داشتن با تالاب زیاد مهم نیست ، تالابها به کانون گرد و غبار تبدیل می شوند ، امسال شاهد عبور گرد و غبار روی شیراز ناشی از خشکی همین تالابها بودیم ، حتی ممکن است برخی از سکونتگاه‌ها مجبور به تخلیه شوند ، پس همگان باید بپذیرند که برای احیای تالابها باید اقدام شود .

ظهرابی ادامه داد : برای احیای تالابها اراده جدی مسوولان و دستگاهها باید شکل گیرد ، با دور شد از بخشی نگری که سالها حاکم بوده است باید همه اجزای حاکمیت همراه شوند تا تالابهای فارس احیا گردد ، برای فرار از این آسیب و خطر که زیست بوم و زندگی و اقتصاد ما را تهدید می کند همه باید اراده داشته باشند  ، برای گریز از این اتفاق ناگوار که خزنده ما را به لبه پرتگاه نزدیک می‌کند باید همگان مشارکت کنند .

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس ، طاعون نشخوار کنندگان در مناطق زیست محیطی را کاملا مهار شده دانست و گفت: با دفع بهداشتی لاشه ها و جدا سازی دام های بومی از حیات وحش این موضوع کاملا تحت پایش است.با تامین آب و علوفه در مناطق زیست محیطی سعی شده آسیب ها به حد اقل برسد،

باز هم آتش سوزی 

وی همچنین بیان داشت : در طول سال جاری ۲۳ مورد آتش سوزی در مناطق زیست محیطی داشتیم در مناطق حفاظت شده ، یکی دو آتش سوزی نسبتا بزرگ بودند ، میانگین پایش در این حوادث ۵ ساعت است و ۱۷۰۰ هکتار از مراتع و مناطق دچار آسیب شدند .تامین منابع مالی برای پایش آتش سوزی ها موضوع مهمی است که علی رغم پیگیری ها هنوز در این حوزه با مشکلاتی مواجه هستیم . متاسفانه تا کنون ریالی به این موضوع اختصاص نیافته و با فشار به منابع جاری هزینه ها تامین شده است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس اضافه کرد : بر اساس قانون ، سازمان جنگل ها و منابع طبیعی مسوول پایش آتش سوزی ها است در حالی که ۱۰ درصد از منابع طبیعی در اختیار محیط زیست است و ارزش بالایی در پوشش گیاهی دارد و لازم است به محیط زیست هم اعتبارات پایش و مهار آتش سوزی ها اختصاص یابد.

ظهرابی همچنین با بیان اینکه ۷۴۴ هکتار از اراضی محیط زیست سال گذشته  از دست سودجویان باز پس گرفته شده است گفت: در حالی که این آمار   ۹۷ هکتار در سال ۹۸ بود که رفع تصرف  شد ،  در سال گذشته این رقم رفع تصرف بی سابقه بوده است امسال هم تا کنون ۷۵ هکتار از عرصه های زیست محیطی  رفع تصرف شده است.

هفته محیط زیست از ۱۴ خرداد ماه آغاز شده و برنامه های نمادین برای پاسداشت ارزشهای محیط زیست در طول هفته برگزار می شود.

تالاب و دریاچه بختگان بزرگترین دریاچه استان فارس در سال‌های پر آب زیستگاه زمستانه پرندگانی مانند فلامینگو، درنا، کبوتر دریایی، آب‌چلیک، مرغابی و غاز است که از روسیه و دشت‌های سیبری به ایران مهاجرت می‌کنند.

این دریاچه که در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شرق شیراز در استان فارس قرار دارد در حفظ بوم‌ساختار و محیط زیست شهرستان‌های اطراف نیز تأثیر بسزایی دارد و در سال‌های گذشته کاملاً خشک بود و در حالی که امسال بر اثر بارش‌های بهاری  آبگیری شد اما در گرمای تابستان معمولا باز هم به سمتی خشکی می گراید.

دریاچه بختگان در شهرستان های نی ریز و بختگان در شرق استان فارس واقع شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha