مسعود منصور روز سهشنبه در حاشیه آیین بهرهبرداری از ۲ طرح آبخیزداری در کاشان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پس از کاداستر اراضی ملی در ۶ ماهه نخست امسال، ۶ ماهه دوم نیز صرف تدقیق، بازنگری و اصلاح عرصههای کوچک باقیمانده خواهد شد.
وی با تاکید بر فعالیتهای انجام شده در سال ۹۹ و ۲ ماه ابتدایی امسال در حوزه کاداستر اراضی ملی ادامه داد: کاداستر جنگلها و اراضی ساحلی نیز که برای کشور مهم است به پایان رسید و باقی مانده آن در ۶ ماهه نخست امسال انجام میشود.
۱۲۵ میلیون هکتار عرصه نیازمند آبخیزداری
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه نزدیک ۱۲۵ میلیون هکتار از عرصه کشور نیازمند عملیات آبخیزداری برای مهار فرسایش آبی است، اظهار داشت: تاکنون نزدیک ۳۱ میلیون هکتار عملیات انجام شده است.
منصور با بیان اینکه منابع طبیعی با روند موجود و انجام سالانه حداکثر ۲ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری نیازمند تقویت و سرعت بیشتر در این عرصه است، افزود: منابع اعتباری چند سال از صندوق توسعه ملی تامین شده که امید است در بودجههای سنواتی نیز جبران شود تا انجام عملیات آبخیزداری دستکم در دو و نیم میلیون هکتار اراضی به ۲ برابر افزایش یابد.
وی یادآور شد: در صورتی که منابع طبیعی دستکم سالی پنج تا ۱۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری انجام دهد میتوان زودتر به نقطه مطلوب رسید.
طرح زراعت چوب
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، اجرای طرح زراعت چوب از جمله صنایع سبز را از دیگر برنامههای این سازمان اعلام و اضافه کرد: اجرای این طرح افزون بر تامین نیاز صنایع چوبی کشور و تقویت و توسعه این صنعت در تولید و اشتغال موثر نیز است.
منصور ادامه داد: اجرای طرح زراعت چوب با توجه به ممنوع بودن وارادت چوب با پوست به صورت غیرمستقیم در جلوگیری از قاچاق چوب و قطع درختان تاثیر دارد.
وی با تاکید بر افزایش کشفیات در حوزه قاچاق چوب اما با میزان کمتر چوب مکشوفه گفت: دلیل آن تقویت چتر حفاظتی منابع طبیعی است.
به گفته وی، نیاز صنایع چوب نزدیک ۷ میلیون متر مکعب در سال هست که باید با وارادت یا زراعت چوب تامین شود.
اجرای ۲۲ هزار و ۵۰۰ هکتار زراعت چوب
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با تاکید بر جهش انجام شده در اجرای طرح زراعت چوب کشور که پارسال ۲۲ هزار و ۵۰۰ هکتار آن انجام شد، اضافه کرد: امسال اجرای ۴۰ هزار هکتار طرح زراعت چوب هدفگذاری شدهاست.
وی همچنین با اشاره به اعطای نهال رایگان برای اجرای طرح زراعت چوب به افرادی که در اراضی خودشان و دیمزارهای کم بازده اجرا میکنند، ادامه داد: هشت میلیون تومان تسهیلات کمبهره به ازای هر هکتار برای طرح زراعت چوب به مجریان آن اعطا میشود.
منصور توافق با صاحبان صنایع چوب برای خرید تضمینی تدریجی ضمن تامین نهال رایگان در یک دوره پنج تا ۶ ساله رشد نهال و بهرهبرداری طرح زراعت چوب را یادآور شد و گفت: صاحبان توافق کرده صنایع چوب به صورت تدریجی در ابتدا خرید تضمینی را انجام میدهند تا زارع متضرر نشود.
وی آمادگی سازمان بر اجرای طرح زراعت چوب در اراضی ملی را نیز به همین ترتیب در مناطقی با میزان بارندگی مناسب یا جایی که آب قابل تامین برای متقاضیان باشد با قرار گرفتن عرصه در اختیار آنان و اعطای تسهیلات را تاکید کرد و گفت: استفاده از آبهای غیر متعارف و پساب برای زراعت چوب یک کار مثبتی است که از سال قبل در حال انجام است و ادامه دارد.
به گفته منصور اجرای عرصه ۲۰۰ هکتاری اجرای طرح زراعت چوب در استان اصفهان و شهرستان کاشان مصداق آن با استفاده از پساب است.
وی همچنین بهرهبرداری از برداشت صنوبرکاری و اکالیپتوس کاری را که در دهه ۷۰ کشت شده بود خبر داد و گفت: کشت این محصول به کمبود صنایع چوب و تامین آن کمک میکند که تا ۲۲ هزار هکتار پارسال رسید و ۴۰ هزار هکتار امسال نیز به همین ترتیب به دوره بهرهبرداری برسد.
عمده آتشسوزی جنگلها و مراتع عمدی است
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در خصوص آتشسوزی جنگلها و مراتع با بیان اینکه به طور عمده از سوی عامل انسانی و به طور عمدی صورت میگیرد، اظهار داشت: انجام نظارت و پیشگیری ضروری بود که سازمان در این راستا از سال گذشته با بلوکبندی مناطق کشور و توافق برای گذاشتن قرقبان و دیدهبان مانع ایجاد حریق شده یا اگر حریق اتفاق میافتد به سرعت از سوی قرقبان و دیدهبان خاموش شود.
منصور افزود: افزون بر ۳۰۰ فقره حریق در سه ماهه نخست امسال رخ داد که مردم کمتر مردم متوجه شدند، چرا که در همان ساعت اولیه و روز نخست با چتر حفاظتی قرقبانی مهار شد.
وی از ارسال و توزیع تجهیزات لازم از جمله دمنده، کفش، کلاه، دستکش و آتشکوب به استانها در ۲ نوبت خبر داد و گفت: در سه ماهه نخست امسال نیز نخستین محموله بیش از چهار هزار قلم تجهیزات مرتبط به استانها ارسال شد.
به گفته وی، تامین و اعزام بالگرد به مناطق صعبالعبور با هماهنگی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به محض اعلام، انجام میشود که نسبت به سالهای قبل با هماهنگی بیشتری معمول شده و توانستیم در مهار و کنترل حریق و البته مهمتر از آن پیشگیری نسبت به سالهای قبل عملکرد بهتری داشته باشیم، چرا که حریق هر بوته و درخت دردآور است.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری تصریح کرد: این سازمان در مقایسه با سالهای قبل آمار بهتری در مهار حریق و آسیب کمتری به طبیعت را دارد.
توسعه گیاهان دارویی در عرصه ۸۰ میلیون هکتاری
منصور، یکی از رویکردهای جدی منابع طبیعی را توسعه گیاهان دارویی در ۸۰ میلیون هکتار عرصه مرتعداری کشور اعلام کرد و گفت: بیش از ۳۰ میلیون هکتار طرح با زمانبندی ۲ تا سه سال تهیه شده است تا بقیه عرصههای مرتعی نیز صاحب طرح شوند.
وی ادامه داد: سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، با اصلاح شرح خدمات مرتعداری تعلیف صرف دام به مرتعداری تلفیقی مبتنی بر کشت گیاهان دارویی در محدوده مبدا، تغییر رویکرد داد و توانست سال گذشته با کشت ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار گیاهان دارویی موفقیت خوبی به دست بیاورد.
رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری از ایجاد سامانه برای نظام بهرهبرداری از محصولات گیاهان دارویی خبر داد و گفت: تلخی ماجرا اینجا است که به طور مشخص بیش از یکهزار و ۸۵۰ تن این محصولات به صورت خام صادر شده است.
وی، با درخواست از وزارت صنعت، معدن و تجارت، استانداران و فرمانداران برای ترغیب سرمایهگذران به سرمایهگذاری در حوزه فرآوری و بستهبندی گیاهان دارویی اظهار داشت: وقتی گیاهان دارویی بهصورت خام به خارج از کشور صادر میشود، پس از آن تبدیل به محصول فرآوری شده مانند دارو و لوازم آرایشی، با افزایش قیمت چند برابری و ارزبری زیاد از کشور وارد میشود.
منصور با اشاره به هدفگذاری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری برای افزایش کشت گیاهان دارویی از ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار به ۱۵۰ هزار هکتار گفت: پیشبینی میشود برداشت گیاهان دارویی از حدود ۲ هزار تن به بیش از چهار هزار تن برسد.
۸۰۰ رشته قنات متاثر از خدمات آبخیزداری
منصور با یادآوری اجرای عملیات آبخیزداری با اهداف کنترل فرسایش، مهار سیلابها و کاهش خسارت ناشی از سیل اظهار داشت: یکی از کارکردهای عمده عملیات آبخیزداری تقویت سفرههای آب زیرزمینی است.
وی تصریح کرد: البته مطالعهها نشان میدهد که بیش از سه هزار و ۸۰۰ رشته قنات متاثر از اقدامات آبخیزداری است که هر جا عملیات آن انجام شده است، مردم افزایش آب چاهها و دبی قنوات را مشاهده کردهاند.
به گزارش ایرنا، ۲ طرح آبخیزداری در قالب ایجاد بند خاکی در روستای حسینآباد در شهر مشکات از توابع شهرستان کاشان روز سهشنبه در آیینی با حضور مسعود منصور معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری بهرهبرداری شد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کاشان در حاشیه افتتاح این طرحها گفت: یک بند خاکی با اعتبار سه میلیارد تومانی منابع طبیعی و یک بند دیگر به همت بخش خصوصی و خیر نیکوکار جواد علیزاده با ۲ میلیارد تومان هزینه ساخته شده است.
مهدی شریفی، مهمترین رویکرد منابع طبیعی را تولید آب و اکسیژن و جلوگیری از فرسایش خاک و ایجاد آبخوان دانست و افزود: این ۲ بند خاکی با اثربخشی خود ۳۰۰ هکتار سطح زیر کشت، یک روستا یک رشته قنات، ۱۸ حلقه چاه، سه کیلومتر جاده در اتوبان و ۵۱۰ خانوار را پوشش میدهد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کاشان خاطر نشان کرد: طرح کنترل و بهرهبرداری از سیلاب حوضه حسینآباد مشکات بهصورت سازه چند منظوره در راستای طرحهای زیربنایی کنترل سیل، ذخیرهسازی و بهرهبرداری از سیلاب، توسعه منابع آب وخاک، رشد و احیای پوشش گیاهی، احیا و توسعه شرایط اقتصادی و اجتماعی بهرهبرداران طراحی و اجرا شد.
وی با بیان اینکه گستره حوضه آبریز مزرعه حسینآباد با وسعتی برابر چهار هزار و ۸۸۵ هکتار در غرب این مزرعه بهعنوان خروجی حوضه قرار دارد، ادامه داد: این حوضه به فاصله تقریبی ۴۰ کیلومتری شمال غرب کاشان و ۲۵۰ کیلومتری مرکز استان اصفهان واقع شده است.
شریفی با تاکید بر اینکه این حوضه جزیی از سرشاخههای غربی دریاچه نمک قم است، اضافه کرد: طول آبراهه اصلی ۱۵.۵ کیلومتر، ارتفاع دستکم ۸۵۰ متر و ارتفاع حداکثر حوضه ۲ هزار متر از سطح دریا، متوسط بارش سالانه حوضه ۱۴۰ میلیمتر، حجم بارش ۶۸ میلیون متر مکعب با شیب متوسط حوضه ۱۶ درصد و جهت اصلی غرب به شرق است.
مساحت عرصههای منابع طبیعی کاشان ۳۷۵ هزار هکتار شامل ۱۸۲ هزار هکتار مرتع ییلاقی و ۱۷۸ هزار هکتار مرتع قشلاقی است که ۷۵ درصد وسعت این شهرستان را شامل میشود.
شهرستان کاشان با جمعیت افزون بر ۳۶۸ هزار نفر، در فاصله نزدیک به ۲۰۰ کیلومتری شمال اصفهان واقع شده است.
نظر شما