به گزارش روز پنجشنبه ایرنا به نقل از شبکه خبری الجزیره ، "اوخنا خورلسوخ" ( Ukhnaa Khurelsukh ) که پیشتر در سال جاری در پی اعتراضات مردمی مجبور شده بود از مقام نخست وزیری استعفا کند، در انتخابات ریاست جمهوری روز چهارشنبه از "سودنامزوندای اردینی" (Sodnomzundui Erdene) نامزد حزب مخالف دموکراتیک مغولستان پیش افتاد.
خورلسوخ که 70 درصد آرا واجدین شرایط را از آن خود کرد ؛ در مقام ریاست جمهوری جانشین "خالتما باطولگا" ( Khaltmaa Battulga ) میشود که در پی اصلاحات جنجالی در قانون اساسی مغولستان نتوانست برای بار دوم نامزد این مقام شود.
در این کشور محصور در خشکی بین دو کشور روسیه در شمال و چین در جنوب ، دو میلیون نفر واجد حق رای هستند و این درحالی است که بیثباتیهای سیاسی یکی از مشکلات مداوم برای مردمسالاری نوپا در این کشور بوده است. این کشور پس از دههها حاکمیت کمونیستی ، در سال 1992 اولین قانون اساسی خود را تصویب کرد.
پیروزی خورلسوخ در انتخابات ریاست جمهوری مغولستان در حالی است که کارزار انتخاباتی در این کشور به علت محدودیتهای کرونایی بسیار کمرنگ بود و بسیاری از فعالیتهای انتخاباتی در این هفته در پی مثبت شدن آزمایش کرونای "دانگاسورن انخبات" ( Dangaasuren Enkhbat) نامزد "حزب ملی کار" لغو شد.
انتخابات روز چهارشنبه با رعایت پروتکلهای بهداشتی و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی برگزار شد.
در نظام سیاسی ترکیبی مغولستان ، پارلمان منتخب مردم حق انتصاب دولت و تصمیمگیری درباره سیاستها را دارد اما رئیس جمهوری نیز از قدرت وتوی (رد) قوانین و همچنین نصب و عزل قضات برخوردار است.
در حالی که ریاست جمهوری اغلب در تصاحب حزب مخالف بوده است این شکاف قدرت موجب یک بن بست سیاسی در مغولستان شده است به باور برخی کارشناسان موجب وقفه در رشد و توسعه این کشور شده است. اما اکنون انتخاب خورسلوخ از حزب حاکم "مردم مغولستان" (MPP) موجب خواهد شد که این حزب کنترل بیشتری بر اهرمهای قدرت داشته باشد هر چند او باید به محض تصدی ریاست جمهوری وابستگیهای حزبی را کنار بگذارد.
حزب مخالف دموکراتیک مغولستان با شعار "مغولستان بدون دیکتاتوری" وارد کارزار شد و نامزد این حزب ادعا کرد که این کشور در حال رفتن به سوی حکومت تک حزبی است.
نابرابری یکی از نگرانیهای اصلی مردم مغولستان است. مطابق تحقیقات بانک جهانی ، نرخ فقر در این کشور 28 درصد است. این کشور که بطور سنتی تحت تاثیر فرهنگ صحرانشینی است اما اکنون بیش از دو سوم مردم مغولستان در شهرها زندگی میکنند.
نظر شما