به گزارش روز شنبه ایرنا به نقل از پایگاه خبری فارن پالیسی ، در این یادداشت نوشته "دریک گروسمان" تحلیلگر ارشد دفاعی موسسه "رند" آمده است: در اواخر سال ۲۰۱۹ و اوایل سال ۲۰۲۰ چین و اندونزی در حال نزدیک شدن به سمت مناقشه نظامی بودند. گارد ساحلی و ماهیگیران چینی بطور مداوم وارد منطقه ویژه اقتصادی اندونزی در "دریای ناتونا" میشدند که منطقهای در اقیانوس آرام بین بورنئو و سوماترا است و پکن آنجا را منطقه سنتی ماهیگیری کشور چین میداند. ورود به آبهای اندونزی موجب شد که دولت جاکارتا کشتیهای جنگی و هواپیماهای اف-۱۶ اعزام کند و از کشتیهای ماهیگیری اندونزی خواست که به منطقه اعزام شوند. چین تصمیم گرفت که عقب نشینی نماید هر چند که ورود به آبهای اندونزی هر از گاهی اتفاق میافتد.
از زمان این رویارویی ، روابط چین – اندونزی بطور آرام و مداوم بهبود یافته است. این مساله میتواند اهمیت ژئواستراتژیک زیادی برای آمریکا و رقابت آن کشور با چین در منطقه ایندو-پاسیفیک داشته باشد.
واشنگتن کشور اندونزی چهارمین کشور پرجمعیت جهان که بیش از ۱۷ هزار جزیره آن در اقیانوسهای هند و آرام پراکنده هستند را یک متحد مهم اقتصادی و امنیتی میداند که مایل به ایستادگی در برابر چین است.
چین هم به همین شکل درصدد است تا تعامل با اندونزی را ارتقا دهد تا در مناقشههای منطقهای یک دوست داشته باشد و همچنین دسترسی به منابع اندونزی را تضمین نماید و احتمالا بتواند از اهرم اندونزی در برابر استرالیا استفاده نماید.
اندونزی مانند بسیاری از کشورهای جنوب شرقی آسیا بطور سنتی از سیاست عدم تعهد پیروی کرده تا از خشمگین کردن آمریکا یا چین خودداری نماید و در عین حال از مزایای رابطه با هر دو طرف استفاده نماید.
دیپلماسی پاندمی چین بطور حتم در آب کردن یخ روابط کمک کرده است. در حالی که کووید-۱۹ در اوایل سال ۲۰۲۰ شروع به پیشروی در جهان کرد ، اندونزی به چین رو آورد و چین به تامین کننده اصلی اقلام محافظتی شخصی برای اندونزی تبدیل شد. با تولید واکسن در اواخر سال ۲۰۲۰ هم چین میلیونها دوز واکسن به اندونزی داد.
اندونزی همچنین از روابط اقتصادی با چین سود فراوان برده است و چین شریک تجاری شماره یک جاکارتا است. مشارکت هر دو کشور در "مشارکت اقتصادی جامع منطقهای" احتمالا موجب شتاب گرفتن بیشتر تجارت دو کشور خواهد شد.
جاکارتا همچنین یکی از شریکان کلیدی در طرح "کمربند و راه" چین است. پکن در ماه آوریل تکمیل شدن پروژه قطار راه آهن سریع السیر جاکارتا – باندونگ را اعلام کرد .
در سایر اقدامات حاکی از شروع روندی تازه در روابط دوجانبه ، پکن اوایل ماه گذشته اعلام کرد که سه کشتی را برای کمک در ماموریت نجات زیردریایی غرق شده "کری نانگالا" اعزام میکند. واشنگتن نیز پیشنهاد کمک داده بود اما چین سریعتر وارد عمل شد. از آن زمان ، نیروهای دریایی چین و اندونزی رزمایشهای دریایی مشترک در آبهای بیرون از سواحل جاکارتا برگزار کردهاند.
این تحولات در کنار هم نشان میدهند که روابط چین – اندونزی نه تنها به ریل خود بازگشته بلکه حتی در حال بهبود است. اما در عین حال دو کشور همچنان با موانع مهمی رو به رو هستند که احتمالا ظرفیت بالقوه روابط را محدود خواهد کرد.
اندونزی به عنوان مثال مناقشه "ناتونا" و سیاست مخاطره جویی دریایی چین در جنوب شرقی آسیا را فراموش نکرده است. اندونزی قصد دارد ناوگان زیردریاییهای خود را در سالهای آینده توسعه دهد که هدف آن رویارویی با تهدید چین است. اندونزی همچنین یک پایگاه نظامی جدید در "ناتونا بیسار" بزرگترین جزیره منطقه احداث کرده است.
اقدام جاکارتا در گرمی روابط با چین همچنین میتواند با واکنش داخلی رو به رو شود چرا که احساسات ضد چینی در اندونزی رو به افزایش بوده است. آینده روابط اندونزی با چین تا حدی نیز بستگی به وضعیت روابط آمریکا با اندونزی خواهد داشت. اما دولت بایدن با برخی اقدامات اخیر مانند عدم برقراری تماس تصویری با نشست وزیران خارجه "آسهآن" موجب شده که به نظر برسد آمریکا جدیتی درباره منطقه جنوب شرقی آسیا ندارد و در حال جدا شدن از این منطقه است.
نظر شما