خشکسالی تعلیف غیرمجاز دامداران خراسان شمالی را ۳۰ درصد افزایش داد 

بجنورد-ایرنا- فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: خشکسالی و کاهش بارندگی ها سبب شده تا امسال تعلیف غیرمجاز دامداران در مناطق تحت مدیریت این اداره کل ۳۰ درصد افزایش یابد.

محمدحسین صالحی روز سه‌شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بدون ذکر آماری از میزان تخلف های انجام شده اظهار داشت: امسال شمار پرونده های تعلیف غیرمجاز و حضور غیرقانونی دامداران در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست به طور جشمگیری افزایش یافته است.

وی گفت: تعلیف غیرمجاز دام بیشتر در پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم گزارش شده است البته دامداران در قرخود مانه و سملقان، سالوک و ساریگل اسفراین و نیز در گلول و سرانی شهرستان شیروان خارج از زمان مجاز، دام را وارد عرصه ها کرده اند.

وی خاطرنشان کرد: کاهش بارندگی ها سبب شده تا تولید علوفه در مراتع به شدت کاهش یابد از طرفی قیمت نهاده های دامی به طور چشمگیری افزایش یافته است از این رو دامداران برای تغذیه دام به تعلیف غیرمجاز روی آورده اند.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: افزایش حضور دامداران در عرصه های طبیعی، سبب ناامن شده زیستگاه ها برای وحوش شده است و به نوعی تعارض میان دامداران و وحوش افزایش یافته است. 

کاهش ۵۰ درصدی میانگین بارش باران در خراسان شمالی در هشت ماه سال زراعی جاری که منجر به نفوذ خشکسالی خفیف تا شدید در حدود ۵۹ درصد از گستره ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار این استان شد و پیش بینی تداوم روند کاهش نزولات جوی در ماه‌های آینده، زخم خشکسالی را در این خطه عمیق‌تر کرده است.

بر اساس گزارش اداره کل هواشناسی خراسان شمالی حدود ۵۹ درصد از پهنه این استان واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی و تحت تاثیر این پدیده است به طوری که بر اساس شاخص اس.پی.آی (ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺎرش اﺳﺘﺎﻧﺪارد شده) در بازه ۱۰ ساله تا پایان اسفند ماه سال گذشته، بیش از نیمی از مساحت استان تحت تاثیر خشکسالی  قرار دارد.

هم اکنون  ۱۳.۱ درصد از گستره استان درگیر خشکسالی بسیار شدید،  ۱۳.۹ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید، ۱۶.۱ درصد خشکسالی متوسط و ۱۵.۶ درصد خشکسالی خفیف دارد و در بین هشت شهرستان این خطه شمالشرق کشور شهرستان های مانه وسملقان به عنوان قطب کشاورزی بیشترین پهنه تحت تاثیر از خشکسالی را دارد  و پس از آن شهرستان اسفراین و راز و جرگلان درگیر با این پدیده شدند.

افزایش زنده گیری بره وحوش 

صالحی در ادامه با بیان اینکه سگ های گله سبب ناامن شدن زیستگاه ها برای وحوش شده است اظهار داشت: امسال زنده گیری بره ها افزایش یافته است و حضور سگ‌های گله سبب شده تا بره ها در معرض شکار قرار گرفته و یا شکار شوند.

وی با اشاره به اینکه زنده گیری بره های وحوش هم امسال تا ۳۰ درصد افزایش یافته است گفت: دامداران بره های شکار شده توسط سگ ها را به ادارات شهرستانی حفاظت محیط زیست تحویل می دهند و در نهایت پس از تیمار به پارک پردیسان شهرستان بجنورد منتقل می شوند. 

صالحی خاطرنشان کرد: حضور  دام در عرصه های طبیعی و مناطق حفاظت شده، سبب شده تا دام ها از آبشخورهای عرصه ها برای تامین آب استفاده کنند که این امر احتمال بروز بیماری ها میان حیوانات را افزایش می دهد.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: امسال سخت گیری ها برای جلوگیری از ورود دام بدون واکسیناسیون به مناطق افزایش یافته است و به شدت اعمال می شود.    

در خراسان شمالی ۶۵ گونه پستاندار از ۱۹۷ گونه موجود در کشور زیست دارد و ۱۴۱ گونه پرنده از ۵۳۲ گونه موجود در کشور، ۶۸ خزنده از ۲۲۸ گونه موجود کشور، چهار گونه خزنده دوزیست از ۲۰ گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع ۱۶۰ گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند که برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده‌های بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.

اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و پارک های ملی سالوک، ساریگل و ضامن آهو، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را با گستره ۱۹۷ هزار هکتار مدیریت می کند. 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha