دکتر افشین استوار روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا اظهار داشت: نزدیک به ۵۰ درصد این رقم مربوط به بروز شکستگی ها بر اثر پوکی استخوان است که رقم بسیار بالایی است.
وی، شکستگی ها را یکی از مهمترین معضلات سلامت در کشور دانست و گفت: بروز شکستگی لگن در بین زنان ایرانی ۱۵۷ نفر در یکصد هزار نفر و در مردان هم ۱۳۸ نفر در یکصد هزار نفر است که نشان می دهد بروز شکستگی در ایران بسیار بالا است.
استوار بیان داشت: ۵۰ درصد موارد شکستگی لگن در کسانی رخ می دهد که یکبار شکستگی را تجربه کرده اند. اگر این افراد به موقع شناسایی و درمان شوند، درصد قابل توجهی از شکستگی ها کاهش پیدا می کند.
وی تاکید کرد که تقریبا اغلب کسانی که در کشور دچار شکستگی لگن می شوند و به مراکز درمانی مراجعه می کنند، مداوا و مرخص می شوند، بدون اینکه بررسی پوکی استخوان روی آنان انجام شود. این روند با شدت قدری کمتر در کشورهای پیشرفته از جمله کشورهای اروپایی هم مشاهده می شود.
نیمی از زنان بالای ۵۰ سال شکستگی را تجربه میکنند
وی ادامه داد: قبلا از هر سه زن و پنج مرد بالای ۵۰ سال در دنیا یک نفر شکستگی را تجربه می کردند اما به دلیل تغییر در روند جمعیتی و همچنین افزایش شیوع عوامل خطر شکستگی سبب شده این موضوع افزایش یافته و درحال حاضر از هر ۲ زن (نیمی از زنان) و از هر چهار مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی را تجربه کنند.
رییس مرکز تحقیقات استئوپروز پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: بروز این پیامد بسیار بالا بوده و باید مورد توجه جدی تری دست اندرکاران حوزه سلامت قرار گیرد.
استوار بیان داشت: شکستگی ها به خصوص شکستگی ناحیه لگن به شدت کیفیت زندگی را کاهش می دهد و سبب وابستگی فرد به دیگران می شود و به عبارتی ناتوانی جدی در آنان ایجاد می کند.
۲۰ تا ۵۰ درصد موارد شکستگی لکن منجر به مرگ میشود
وی با اشاره به اینکه خطر مرگ و میر در افرادی که دچار شکستگی لگن شده اند هم بالا است، گفت: ۲۰ تا ۵۰ درصد موارد شکستگی لگن منجر به مرگ می شود.
استوار افزود: برآورد اولیه که ما انجام دادیم نشان داد، این عدد در ایران به ۵۰ درصد نزدیک تر است، به عبارتی ریسک مرگ و میر برای سالمندانی که شکستگی لگن دارند، در کشور بسیار بالا است.
شیوع پوکی استخوان در ایران بالا است
وی با اشاره به اینکه شیوع استئوپروز (پوکی استخوان) در ایران بالا است، گفت: ۸۰ درصد زنان ایرانی بالای ۷۵ سال دچار این بیماری هستند و در سنین ۶۰ سال این عدد به بیش از ۴۰ درصد می رسد که نشان دهنده شیوع بالای این بیماری است.
استوار افزود: پوکی استخوان از نظر اقتصادی هم بار زیادی بر نظام سلامت و خانواده ها ایجاد می کند. در آمریکا در سال ۲۰۱۸ این عدد ۵۲ میلیارد دلار برآورد شده است و برآورد می شود که در سال ۲۰۴۰ این عدد با ۸۳ درصد افزایش به حدود ۹۵ میلیارد دلار برسد.
وی ادامه داد: برآورد اخیری که در اروپا منتشر شده هم نشان می دهد که نزدیک به ۳۷ میلیارد یورو بار اقتصادی ناشی از شکستگی و پوکی استخوان در این کشورها وجود دارد.
استوار اظهار داشت: سالانه نزدیک به ۱۷۳ هزار مورد شکستگی ناشی از پوکی استخوان در کشور داریم و بیش از چهار هزار مرگ به علت شکستگی ناشی از پوکی استخوان در کشور رخ می دهد. شکستگی ناشی از پوکی استخوان بار اقتصادی فراوانی را به نظام سلامت و خانواده ها تحمیل می کند.
نظر شما