به گزارش ایرنا، پیشرفت در صنعت کشاورزی و زیرمجموعههای آن راهکاری اساسی برای جلوگیری از واردات و افزایش صادرات است و به اعتقاد کارشناسان برای امنیت غذایی هر چه فعالیت کنیم باز هم جای کار زیادی وجود دارد.
دولت یازدهم و دوازدهم برای توسعه کشاورزی و بهبود فضای کسب و کار در این عرصه تلاش کرد و افتتاح و بهره برداری از طرحهای متعدد در سراسر کشور توانست جهش تولید و صادرات در آن را رقم بزند.
افزایش ۲۰ درصدی صادرات صنعت کشاورزی کشور
به گفته مدیرکل هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران، ۲ ماه نخست امسال حدود ۹۰۰ میلیون دلار محصول کشاورزی در کشور صادر شد که از نظر ارزش ۲ درصد و به لحاظ وزن ۲۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.
محمود بازاری تصریح کرد: در این مدت مجموع صادرات کشور ۶.۳ میلیارد دلار بود که رشد خوبی نسبت به سال قبل داشته است البته در ۲ ماه سال گذشته با محدودیتهای ابتدایی دوران کرونا مواجه بودیم و مبادله کالا به ندرت انجام میشد.
بیشک یکی از مهم ترین بخش صنعت کشاورزی در تولید محصولات دامی از جمله انواع گوشت و تخم مرغ و پرورش گونه های مختلف آبزیان است که در این زمینه استان اصفهان کارنامه خوبی در اختیار دارد.
فعالیت اثربخش اصفهان در صنعت دام و طیور کشور
تولید انواع محصولات دامی در این استان در سال ۹۲ یک میلیون و ۳۳۲ هزار و ۶۵۸ تُن بود که در پایان سال قبل به یک میلیون و ۸۸۰ هزار و ۶۱۰ تن رسید، استان اصفهان در زمینه تولید گوشت مرغ با ۱۹۰ هزار تن در طول سال رتبه دوم، ۱۰۵ هزار تن تخم مرغ رتبه دوم، یک هزار و ۵۰۰ تن گوشت شترمرغ رتبه دوم را در کشور در اختیار دارد.
این منطقه همچنین با تولید ۷۱ هزار تن گوشت قرمز رتبه سوم را در بین استانها به خود اختصاص داده است، همچنین تولید سالانه ۶۷ میلیون عدد ماهی زینتی با رتبه نخست ملی به استان اصفهان تعلق دارد.
اصفهان رکوردار تولید شیر خام
در این ارتباط معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان با بیان اینکه برنامهریزی، حمایت و افزایش مشارکت بخش خصوصی سبب رشد تولید محصولات شده است خاطرنشان کرد: جهش تولید در سالهای گذشته بطور کامل مشهود بود و این امر میتواند در سال جاری نیز با رفع موانع و پشتیبانی بیشتر تداوم پیدا کند.
حسین ایراندوست اضافه کرد: این استان در بخش تولید شیر خام در کشور رتبه اول را با تولید سالانه بالغ بر یک میلیون ۴۸۵ هزار تن و همچنین رتبه نخست در زمینه تولید شیر به ازای هر راس گاو شیری را در اختیار دارد.
وی ادامه داد: استان اصفهان در زمینه تولید گوشت مرغ و سایر ماکیان با داشتن یک هزار و ۸۴۰ واحد مرغداری گوشتی به ظرفیت بیش از ۳۶.۹ میلیون قطعه و تولید سالانه بیش از ۱۹۱ هزار تن گوشت مرغ رتبه دوم کشوری و در ظرفیت واحدهای مرغداری گوشتی رتبه نخست را داراست.
وی جمع دامهای سبک و سنگین در استان را هفت میلیون واحد اعلام کرد و گفت: حدود ۲ هزار واحد دامداری صنعتی گوشتی و شیری و حدود ۲۲ هزار و ۷۰۰ واحد دامداری نیمه صنعتی در این استان فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه بهبود کار واحدهای دامداری، ارتقای علمی تولیدکنندگان، حمایتها و برنامه ریزی از جمله دلایل این افزایش بود تصریح کرد: این استان یکی قطبهای اصلی تولید محصولات دامی در کشور به شمار میرود و از حیث تولید و عرضه گوشت قرمز رتبه پنجم را نسبت به سایر استانها در اختیار دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان با اشاره به اینکه تنوع آب و هوایی در این استان امکان پرورش دامهای مختلف را میدهد خاطرنشان کرد: گوشت قرمز تولیدی در این خطه به ترتیب حجم مربوط به گوسفند و بز، گاو و شتر است.
ایراندوست با تاکید بر ضرورت بهره گیری از دانش و فناوریهای روز در صنعت پرورش دام اضافه کرد: به منظور افزایش بهره وری و اقتصادی شدن پرورش گوسفند و بز و افزایش تولید گوشت قرمز با طرح اصلاح نژاد گوسفند و بز از طریق تلاقی با گوسفند اصیل رومانف(از کشور روسیه) و بزهای اصیل سانن و آلپاین زمینههای مساعدی فراهم و در این ارتباط یک پایگاه اصلاح نژادی نیز در این استان راه اندازی شده است.
پیشرفت ۱۰۹ درصدی در صنعت پرورش ماهی اصفهان
صنعت پرورش ماهی خوراکی در استان اصفهان در مقایسه با آغاز فعالیت دولت در سال ۹۲، ۱۰۹ درصد افزایش یافته است که ادامه این روند با اتخاذ برنامهریزی علمی و همافزایی بیشتر بخش خصوصی و نهادهای مربوط اهداف راهبرد جهش تولید بیش از پیش محقق میشود.
تولید ماهیان زینتی و آکواریومی در اصفهان در هفت سال اخیر ۲۵ درصد رشد داشته و بر اساس آمار موجود اکنون به بیش از ۶۷ میلیون قطعه رسیده است و با اتخاذ تدابیر علمی علاوه بر اشتغالزایی، درآمدزایی و ارزآوری برای استان به توسعه بیش از پیش این صنعت میانجامد.
مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در این ارتباط گفت: توسعه صنعت پرورش ماهیان تزیینی و آکواریومی استان و افزایش درآمدزایی از آن مستلزم تکمیل زنجیره تولید است.
محمدرضا عباسی در گفت و گو با ایرنا افزود: تکمیل زنجیره تولید این صنعت بویژه در تولید خوراک ماهیان و تجهیزات آکواریومی ضروری است زیرا بخش قابل توجهی از آن وارداتی و از خارج کشور تامین میشود و خروج ارز را به همراه دارد.
وی اصفهان را از جمله استانهای پیشتاز صنعت پرورش ماهیان زینتی در کشور برشمرد و تصریح کرد: در صورتی که سرمایه گذار و فعالان اقتصادی بتوانند در بخش تولید وسایل آکواریومی مانند تجهیزات آبدهی و انواع پمپها و تولید خوراک ماهی ورود پیدا کنند در کنار سودآوری مناسب در این بخش به جهش تولید دست خواهیم یافت.
بسترسازی برای سرمایه گذار خارجی و ایرانی راه حل جهش تولید بیشتر
در این ارتباط عضو هیات علمی و استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان معتقد است که اگرچه تولید انواع محصولات کشاورزی از جمله دامی در استان وضعیت خوبی دارد اما با ایده آل فاصله داریم.
حمیدرضا عشقی زاده در گفت و گو با ایرنا ادامه داد: حرکت هرچه بیشتر به سمت تولیدات علمی و با بهره وری بیشتر نیاز اساسی صنعت کشاورزی و دام و طیور است و بر این مبنا باید بیش از قبل از شیوههای جدید بهره برد.
وی خاطرنشان کرد: ایجاد بسترهای مناسب برای سرمایهگذاری خارجی از یک سو و بها دادن هرچه بیشتر به بخش خصوصی راهکارهای مناسبی برای افزایش تولید در این بخش محسوب می شود.
پیشرفت صنعت دام و طیور با توسعه بازارها
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان نیز در زمینه راهکارهای جهش تولید و رفع موانع در این بخش گفت: اکتفا نکردن به بازارهای محلی از جمله ضروریات توسعه صنعت کشاورزی به صورت کل و دام و طیور به عنوان زیرمجموعه آن است.
حمید مُلاحسینی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به لزوم برنامه ریزی و اقدام مناسب برای رفع موانع افزود: حمایت از قطب های تولیدی و تسهیل در صادرات به درآمدزایی بیشتر می انجامد و پیشرفت این صنعت را به همراه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: تقویت زیرساختها و بهبود تولید نهادهها و خودکفایی در آن از جمله نیازهای پیشرفت در این عرصه محسوب میشود.
نظر شما