۴ تیر ۱۴۰۰، ۸:۳۰
کد خبرنگار: 1498
کد خبر: 84379373
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

چین، استخوانی در گلوی ناتو

۴ تیر ۱۴۰۰، ۸:۳۰
کد خبر: 84379373
چین، استخوانی در گلوی ناتو

تهران- ایرنا- رهبران ناتو اواخر خرداد امسال پس از نشستی در بروکسل با صدور بیانیه ای چین را به اعمال سیاست های قهری، تقویت زرادخانه هسته ای و عدم شفافیت روند مدرنیزه نظامی متهم کردند. این کشورها همچنین ادعا کردند پکن نظم بین المللی مبتنی بر قوانین و امنیت ناتو را به چالش سیستماتیک کشیده است.

به گزارش ایرنا، ناتو همچین در آن بیانیه چین را یک چالش سیستماتیک خواند، موضوعی که پکن آن را تلاشی برای بدنام سازی توسعه چین، قضاوتی نادرست از اوضاع بین المللی، ادامه ذهنیت جنگ سرد و بازی سیاسی گروه با منافع مشترک خواند.

رهبران ناتو در آن نشست برای نخستین بار چین را در کانون دستور کار خود قرار دادند. آنها اعلام کردند چین به سرعت در حال گسترش زرادخانه هسته‌ای است و در خصوص نوسازی نظامی "شفاف" نبوده و با روسیه همکاری نظامی مشترک دارد شته است با این حال «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو گفت که خواهان جنگ سرد با چین نیست.

ناتو یک اتحاد نظامی قدرتمند بین ۳۰ کشور اروپایی و آمریکای شمالی است این پیمان پس از جنگ جهانی دوم در واکنش به گسترش اتحاد جماهیر شوروی تاسیس شد.

واکنش چین به اتهامات ناتو

اما هیات چینی حاضر در بروکسل به انتقادات ناتو پاسخ داد و سیاست دفاعی چین را متکی بر رویکرد دفاع واقعی دانست، این هیات اعلام کرد: پیشرفت ما در دفاع ملی و مدرنیزه نظامی، قانونی، مشروع، شفاف و علنی است.

چین گفت: بودجه نظامی چین در سال ۲۰۲۱ میلادی ۲۰۹ میلیارد دلار معادل ۱.۳ درصد ارزش تولید ناخالص کشور برآورد شد در حالی که پیش بینی می شود کل هزینه های نظامی ۳۰ کشور عضو ناتو در سال ۲۰۲۱ میلادی به ۱.۱۷ تریلیون دلار معادل نصف بودجه نظامی کل جهان و ۵.۶ برابر چین، باشد.  

این هیات همچنین عنوان کرد: بر اساس آمار اندیشکده های سوئد و آمریکا، تعداد کلاهک های هسته ای ناتو ۲۰ برابر چین است در حالی که چین وعده داده است به هیچ وجه برای استفاده از سلاح هسته ای پیش دستی نمی کند و هرگز از این نوع سلاح علیه کشور و منطقه ای که فاقد آن است، استفاده نخواهد کرد.  

هیات چینی از ناتو خواست تا دید منطقی نسبت به توسعه چین داشته باشد و نظریه چین هراسی را متوقف کرده و منافع و حقوق مشروع چین را برای بازی های سیاسی یا تحریک رقابت ژئوپلتیک بهانه نسازد و انرژی خود را بیشتر برای تشویق گفت و گو و همکاری و حفظ امنیت و ثبات جهان و منطقه اختصاص دهد.

پکن اعلام کرد: چین هیچ کشوری را به چالش‌ سیستماتیک فرا نخوانده است اما اگر چالش‌های سیستماتیک افزایش یابد و نزدیک‌تر شود، پکن کنار نخواهد نشست.

همراهی گروه هفت با ناتو علیه چین

هشدار ناتو به چین به دنبال انتقاد سران کشورهای گروه هفت، متشکل از اقتصادهای بزرگ جهان، در نشست اخیر این گروه در کورنوال انگلیس صورت گرفت که در آن رهبران هفت کشور صنعتی جهان، در بیانیه‌ای چین را به اتهام نقض حقوق بشر سرزنش کردند و خواستار تحقیق شفاف درباره منشا بروز ویروس کرونا در این کشور شدند.

در پاسخ، سفارت چین در بریتانیا گروه هفت را به «دروغ پراکنی، شایعات و اتهامات بی اساس» متهم کرد.

چین برای هیچ کشوری چالش سیستماتیک ایجاد نمی‌کند

اما در پکن هم «جائو لی جیان» سخنگوی وزارت خارجه چین اظهار داشت: چین برای هیچ کشوری "چالش سیستماتیک" ایجاد نمی‌کند اما قاطعانه از حق حاکمیت، امنیت و منافع توسعه خود دفاع خواهد کرد.

وی تاکید کرد: در جهان تنها یک سیستم و یک نظام وجود دارد که آن هم نظام بین‌المللی با محوریت سازمان ملل متحد و نظام بین‌المللی بر پایه قوانین بین‌المللی است ایجاد "حلقه‌ای کوچک" از هم‌پیمانان و یا "ائتلاف سیاسی" و مجبور کردن کشورهای دیگر برای انتخاب بین گروه‌های مختلف، با روند تاریخی صلح، توسعه و همکاری در جهان مخالف است و بی شک با پیروزی همراه نخواهد شد.

جائو اظهار کرد: ناتو از یک سو از اعضا درخواست می کند سهم خود از بودجه نظامی این سازمان را افزایش دهند و از آنها می خواهد این بودجه باید به ۲ درصد تولید ناخالص ملی یا بیش از آن برسد و از سوی دیگر در امور دفاعی عادی و مدرن‌ شدن نظامیان چین دخالت می کند که آشکارا یک استاندارد دوگانه است.

به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در حقیقت، بودجه دفاعی چین تنها ۱.۳ درصد میزان تولید ناخالص ملی چین است و حتی با مرز تعیین شده از سوی ناتو برای اعضای این پیمان نیز فاصله بسیار دارد. هزینه سرانه نظامی چین نیز کمتر از متوسط ‌جهانی و کمتر از یک پنجم هزینه های ناتو است.

چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان به سرعت در حال تبدیل به ابرقدرت جهان است، اما این موضوع برای کشورهای غربی از جمله اروپا و آمریکا قابل پذیرش نیست لذا آنها تلاش دارند به روش های مختلف جلو رشد چین را گرفته و اجازه ندهند چین ابرقدرت شود که یکی از این راه ها ایجاد تنش با چین از طریق ناتو است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha